Dodaj do ulubionych

odstawienie od cyca w nocy

09.08.04, 22:02
Mój synek ma rok i 5 m-cy i cały czas w nocy ciągnie cyca. Zazwyczaj po 3
godzinach snu budzi się i tylko czasami zasypia pogłaskany po główce.
Cześciej zbawienna jest tylk pierś, skutkiem czego śpi ze mną i z mężem. Był
już taki czas, że budził się w nocy dwa - trzy razy albo, że można go było
oszukać smoczkiem. Ostatnio jak już zabieram go do łóżka to budzi się co
godzinę - dwie i domaga się cyca. Chciałabym z tym skończyć. Jeśli miałyście
podobne sytuacje, to proszę podzielcie się jak sobie poradziłyście.
Obserwuj wątek
    • graza9 Re: odstawienie od cyca w nocy 09.08.04, 22:16
      Sama jestem ciekawa odpowiedzi, bo mam podobna sytuację z tą tylko różnicą ze
      synek ma 11 mcy.Również śpi z nami bo nie mam siły w nocy wstawać i wyciągać go
      z łożeczka po kilka razy.
      Pozdrawiam Graża
      • guska3 Re: odstawienie od cyca w nocy 10.08.04, 13:34
        też bym chciała wiedzieć jak to zrobić , ale nie mam pomysłu
    • nightwoman Re: odstawienie od cyca w nocy 10.08.04, 10:53
      Ja też mam ten problem i przyznam, że nie mam już siły. Moja córeczka 20
      sierpnia skończy roczek i jeszcze nigdy nie przespała całej nocy. Myślałam, że
      wszystko będzie szło ku lepszemu, ale jest gorzej. Mał budzi się dosłownie co
      godzinę, czasem co dwie, a gdzieś tak od 3 w nocy, to najchętniej do samego
      rana ssała by pierś. Próbowałam dać jej kaszkę, picie - nic nie pomaga. W
      momencie kiedy zabieram jej pierś córcia od razu się wybudza i płacze okropnie.
      A ostatnio doszło do tego jeszcze stękanie, jęczenie i rzucanie się przez sen.
      Poradźcie proszę jak najdelikatniej skończyćto nocne karmienie, bo nie wychodzi
      ono na dobre ani mnie ani Marcelince. Pozdrawiam. Monika
    • witaminka1 Re: odstawienie od cyca w nocy 10.08.04, 15:53
      uśmiecham się czytając Wasze wypowedzi, bo mam to samo. Córeczka skończła 18 m-
      cy i nadal przy cycusiu. ostatnio próbowałam zniechęcić ja cytrynką, ale za
      trzacim razem kiedy spróbowała kwaśnego cyca stwierdziała, że "diobe" tzn.
      dobre i znów się przyssała. Również nie mam pomysłu na bezbolesne skończenie
      karmienia, a jest to dla mnie już baaardzo uciążliwe. pozdrawiam
    • michas2004 Re: odstawienie od cyca w nocy 10.08.04, 16:39
      Miałam ten sam problem skończył się dopiero jak odstawiłam synka od piersi
      czyli po dwóch latach nieprzespanych nocy. Syn ma teraz 6 lat i śpi super, a ja
      mam znów problemy w nocy i 4 m. maleństwo ale wiem, że to się skończy a później
      nie ma mowy o spaniu z mamą bo już jest za duży. Pozdrawiam
    • afkak Re: odstawienie od cyca w nocy 10.08.04, 17:52
      Kuba ma rok i 2 tyg. i właśnie jesteśmy na etapie odstawienia od nocnego
      karmienia. Na razie pierś dostaje przed spaniem 21-21,30. Potem śpi z reguły
      ładnie do 2 godzin. Pierwsza noc była cięzka i dla mnie i dla niego. Płakał
      około 20 minut, ale wytrzymalam (też płakałam). Później uspokoił sie w
      ramionach dziadka, wypil troche mleka modyfikowanego i zasnął w wózku. Obudzil
      się kolejny raz około 1,30, poplakal krótko, ok. 5 minut, i zasnął (wciąż w
      wózku. Wybudzał sie jeszcze 2 razy, ale juz bez płaczu i szybko zasypiał
      kolysany. Rano (ok.7,20) wstał w wyśmienitym nastroju. Drugiej nocy przebudził
      sie po 2 godz. i zasnął przytulony już po 2 minutach. Spal do rana. Trzeci
      dzień, to mniej więcej powtórka pierwszego (tylko, że po pierwszym przebudzeniu
      znów dał się bardzo szybko utulić (około 5 minut) i zasnął w naszym łóżku,
      obudził sie zas z wiekszym płaczem około 2,00 i płakal ok.15 minut. Dziś
      kolejna noc. Mam nadzieję, że będzie nam coraz łatwiej. I niedługo zrezygnujemy
      tez z karmienia przed spaniem (zmusza mnie do tego moje drugie maleństwo, ktore
      jest jeszcze w brzuszku:))
    • pol114 Re: odstawienie od cyca w nocy 10.08.04, 19:49
      ja miałam ten sam problem. mały 11 miesięcy budził sie w nocy na cyca. jednak
      postanowiłam w końcu ,że koniec z tym i dokonałam tego. pierwsze 3 noce były
      koszmarem jednak twardo nie dawałam mu tej przyjemności a samą wodę. mąż nosił
      go na rękach i tak w końcu po tygodniu wszystko było ok., od tygodnia przesypia
      całe noce. też tak sądziłam , że jest to nie do zrobienia ale wszystko możliwe
      • manami Re: odstawienie od cyca w nocy 13.08.04, 11:19
        Hej!
        Jak moje dziecko miało 5 miesięcy też już zaczęłam się zastanawiać jak go
        oduczyć ssać pierś w nocy, choć to trochę wcześnie ale faktycznie udało mi się
        to zrobić jak skończył 7 miesięcy! Bez stresu i bez płaczu właśnie dlatego,że
        postanowiłam konsekwentnie i powoli go tego oduczyć!!
        Po pierwsze zauważyłam ,że tak naprwdę budził sie z przyzwyczajenia a nie z
        chęci jedzenia! Kiedy się budził brałam go do siebie do łóżka i dawałam pierś
        tak na chwilę po czym szybko zamieniałam na kubeczek z ciepłą wodą , pojęczał
        na początku ale pił! Jeżeli zapłakał dawałam pierś i zaraz kubeczek! Zasypiał
        tak przy mnie z tym kubeczkiem z ciepłą wodą. Po jakimś czasie uznał taką
        zamianę za normę! Owszem budził się ale nie co dwie godziny lecz już tylko 2
        razy w nocy i stopniowo aż do teraz kiedy ma rok budzi się tylko raz żeby się
        napić wody którą sam sobie bierze w łóżeczku!
        P.s Na poczatku do wody dodawałam odrobinę glukozy bo synek samej wody nie
        lubił! Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka