Dodaj do ulubionych

Przeładowanie laktozą

03.02.14, 11:39
Witam, córka 3 miesięczna je co godzinę moje mleko. Nie da jej się "przetrzymać", bo strasznie się zanosi i płacze. Po zrobieniu licznych badań itp. jesteśmy na etapie, że to przeładowanie laktozą jest winowajcą. Co oprócz odciągania pierwszego mleka i podawaniu delicolu (próbowałam i nie pomaga) mogę zrobić, żeby małej nie bolał brzuch 20 godzin na dobę, bo tak to teraz wygląda niestety... Nietolerancji laktozy nie ma.

Czy mogę dawać jej mleko bezlaktozowe wymieszane z moim mlekiem przez np: tydzień? Zobaczyłabym, czy jesteśmy na dobrym tropie. Jak długo zajmuje organizmowi oczyszczenie się z zalegającej niestrawionej laktozy?

Wydaje mi się, że mam nadprodukcję pokarmu, bo mała ciągle napędza mi laktację. Czy mam pić szałwię i robić zimne okłady, żeby zmniejszyć laktację? Nie chce jej jednak zahamować.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Przeładowanie laktozą 03.02.14, 12:38
      Lepiej spróbuj karmić 2-3 razy pod rząd jedną piersią i dopiero potem podaj drugą.
      Przetrzymywanie w tym wieku jest niemiłym doświadczeniem dla dziecka - że tak eufemistycznie się wyrażę...
      To nadal jest maluch i mamy potrzebuje, mamy i jej piersi.
      Poza tym - jak waga? Dziecko dobrze przybiera?
      • smutassss Re: Przeładowanie laktozą 03.02.14, 13:33
        Przybiera średnio 20 g dziennie, więc jest ok. Już nie wiem naprawdę co robić z tymi skurczami brzuszka. Nie mogę patrzeć jak cierpi, a lekarz orzeka: kolka. Tylko moja intuicja podpowiada, że to nie kolka.

Tak szczerze, to wolałabym 3 godzinną kolkę niż to całodobowe "coś" co jest teraz.
    • yumemi Re: Przeładowanie laktozą 03.02.14, 18:51
      Male szanse aby to byl nadmiar laktozy z pokarmu matki jesli dziecko ssie prawidlowo, bez smoczkow, i dobrze przybiera. A jesli tak, to wlasnie pomaga bardzo czeste ssanie, bo wtedy dziecko dostaje wiecej tlustszego mleka, jesli robimy dluga przerwe to w piersi magazynuje sie przede wszystkim mleko pierwszej fazy. Galaktozemia tez to nie jest bo dziecko w pierwszych dobach byloby juz chore bardzo.
      Czy ktos sprawdzal pod katem refluksu? Czy dziecko ssie na zadanie, tzn bez smoczkow itp?
    • mika_p Re: Przeładowanie laktozą 03.02.14, 22:39
      Tu jest wątek autorki z forum ZMD, tam więcej szczegółów:
      forum.gazeta.pl/forum/w,907,149311184,,blagam_o_rade_ciagle_rozdraznienie_niemowlaka.html?v=2
    • panizalewska Re: Przeładowanie laktozą 04.02.14, 12:52
      Jeżeli odciągasz mleko ponadto, co młodzież wyssie, to sama nakręcasz sobie laktację. Najlepiej by było nie cudować i poczekać, aż dziecko Ci samo to wyreguluje. U mnie np to zajęło tak z 8 miesięcy, dopiero po roku zrezygnowałam z wkładek laktacyjnych, taki "mleczny typ" ;)

Co do kolek itp - to też może być alergia pokarmowa. Ale oczywiście nie musi.
      U nas winowajcą było zjadane przeze mnie mleko krowie i jego przetwory - pod KAŻDĄ postacią. Wyeliminowałam i od razu pomogło - na bąki w nocy ;) Inna sprawa, że u nas na większość owoców i warzyw w mojej diecie mała reagowała straszliwym bólem brzucha. Pamiętam, zjadłam rosół - marchewka, pietruszka, por, cebula - 3 dni płaczu. Ciastko czekoladowe - to samo. Galaretka z brzoskwinią i ananasem - to samo. Pomidor to był jakiś koszmar (a bardzo lubię!) Potem robiłam test organoleptyczny - raz na miesiąc jadłam coś takiego i patrzyłam, co dziecię na to. Jak 3 dni płaczu zredukowały się do jednego, a potem "zaledwie" do wysypki i do trudności w zrobieniu kupy, to znaczyło, że mała sobie lepiej radzi z alergenem. Niestety dalej się zmagamy (1 rok i 7 m-cy) i nie wiem, czy mała wyrośnie. Ja nie wyrosłam i cera paskudna itp itd.
      Obserwuj, eliminuj z diety ostrożnie, spróbuj jeść mało składnikowe posiłki
    • Gość: Agnieszka Re: Przeładowanie laktozą IP: *.ennet.pl 04.02.14, 19:00
      Skąd pomysł że to laktoza?.Moje doświadczenie mówi mi,że...zwykle nie wiadomo co...i mija po 3 miesiącach. Ja używała delicol + coś z simeticonem sab simplex lub espunisan forte + probiotyk na zmianę biogaje i dicoflor. Przy karmieniu robiłam ciepły okład na brzuszek. Jeśli jest problem z kupa spytałabym pediatrę o debridat - jest na receptę. Na pewno darowalabym sobie odciaganie pokarmu!!! Ten pierwszy pokarm pozwala zaspokoić pragnienie!
    • smutassss Re: Przeładowanie laktozą 09.03.14, 07:50
      Córka kończy za tydzień 4 miesiące i bóle brzuszka mijają na szczęście. Myślę , że po pierwsze układ pokarmowy dojrzał, a po drugie na początku za często ją karmiłam (czasem nawet co 40 min), a od jakiegoś czasu pilnuję by nie było to częściej niż co 2 godziny i jest super :)
      • kjut Re: Przeładowanie laktozą 09.03.14, 14:51
        Jak pilnujesz nie częściej niż co 2 godziny? A jak godne jest o godzinie to co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka