Dodaj do ulubionych

Anemia u Kuby i tragiczny przyrost

05.02.14, 10:32
nie byłabym sobą, gdybym znów nie załozyła kolejnego wątku
Kuba 1 lutego skonczył 3 miesiace. do tego czasu przyrosty były bardzo dobre, poczatkowo 300 gram tygodniowo, potem 200.
3 tyg temu spuchł Kubie paluszek u nogi. po kilku dniach okazało sie, że przyczyna był owiniety moj włos i trafilismy do szpitala. Tam zrobili mu badania i wyszła hemoglobina 9.7.
po powrocie ze szpitala Kuba przestał interesowac sie jedzeniem a spi za dwoje. Przykładam go na siłe, ale patrzy na mnei zdziwony..wyglada jakby wogole nie był głodny. i stad w ciagu ostatnich 10 dni przybrał jedynie 100 gram:((( spi bardzo duzo. po drzemce 3 godzinnej np budzi sie, biore go do karmienia, a on natychmiast przy piersi zasypia i spi na kolanach kolejną godzine.
Nigdy nie był spiochem, a taeraz przechodzi samego siebie

czy takie zachowanie moge łączyc z poziomem hemoglobiny???
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: Anemia u Kuby i tragiczny przyrost 08.02.14, 13:21
      nie sądzę, że tylko z tego powodu
      polecałabym kontakt z lekarzem- wyjaśnić skąd taki spadek hemoglobiny przy dobrym przyroście i dobrym kp
      no i ospałość malucha tez wymaga wyjaśnienia
      a na razie, zachęcać Kubę do jedzenia wytrwale
      • grochalcia Re: Anemia u Kuby i tragiczny przyrost 08.02.14, 15:32
        zachęcam jak mogę:) i juz go tak nauczyłam, ze jak przystawiam to sie irytuje, ale jak wstanę i czanę z nim chodzić, wtedy je:) no skubaniec jeden!
    • mruwa9 Re: Anemia u Kuby i tragiczny przyrost 08.02.14, 13:32
      sprawdzcie mocz. Ale po ukonczeniu 3 miesiecy takie przyrosty chyba jeszcze mieszcza sie w normie? Moze Kuba wkroczyl w faze "najadam sie w 5 minut"?

grochalcia napisała:

> nie byłabym sobą, gdybym znów nie załozyła kolejnego wątku
      > Kuba 1 lutego skonczył 3 miesiace. do tego czasu przyrosty były bardzo dobre, p
      > oczatkowo 300 gram tygodniowo, potem 200.
      > 3 tyg temu spuchł Kubie paluszek u nogi. po kilku dniach okazało sie, że przycz
      > yna był owiniety moj włos i trafilismy do szpitala. Tam zrobili mu badania i wy
      > szła hemoglobina 9.7.
      > po powrocie ze szpitala Kuba przestał interesowac sie jedzeniem a spi za dwoje.
      > Przykładam go na siłe, ale patrzy na mnei zdziwony..wyglada jakby wogole nie b
      > ył głodny. i stad w ciagu ostatnich 10 dni przybrał jedynie 100 gram:((( spi ba
      > rdzo duzo. po drzemce 3 godzinnej np budzi sie, biore go do karmienia, a on nat
      > ychmiast przy piersi zasypia i spi na kolanach kolejną godzine.
      > Nigdy nie był spiochem, a taeraz przechodzi samego siebie
      >
      > czy takie zachowanie moge łączyc z poziomem hemoglobiny???
      • mruwa9 i jeszcze 08.02.14, 13:33
        nie waz 3-miesieczniaka co tydzien, bo genrujesz problemy, ktorych byc moze w ogole nie ma.
        • grochalcia Re: i jeszcze 08.02.14, 14:15
          mówisz???
          nie krzycz-gorzej-ważę go codziennie:( moja doradczyni laktacyjna wczoraJ powiedziala, ze odetnie mi internet jak bede porównywac kube do innych, szukac norm przyrostów i takie tam:)

mocz był robiony jak lezelismy dwa tyg temu w szpitalu. wyszło dobrze. tylko ta hemoglobina. Nasza pediatra mówi, ze byc moze ta anemia po przedłużającej się żółtaczce(niedawno dopiero spadł poziom bilirubiny)

dostalismy żelazo w saszetkach(actiferol), ale musiałam odstawić, bo bardzo Kuba po nim wymiotował. Po niedzieli pójde po hemofer w kroplach, może z tym bedzie lepiej.

mój mąż tez na mnie krzyczy, że mam schizę z tym wazeniem. i sama robię problemy tam gdzie ich nie ma...
          • mruwa9 Re: i jeszcze 08.02.14, 18:32
            ja ne krzycze bo to nie moja sprawa. Ale posluchaj meza, bo dobrze mowi.
            Sama sobie wyszukujesz problemy, gdzie ich nie ma.
            A mniej wiecej po 3. mieiacu dziecko przechodzi z fazy "jem co godzine przez godzine" do fazy "najadam sie w 5 minut".
            Schowaj wage na miesiac i zaufaj dziecku.
        • grochalcia Re: i jeszcze 08.02.14, 14:17
          acha, przystawiam go srednio co godzinę
          czy chce czy nie
          zeby zjadł cokolwiek nawet spaceruje z nim po mieszkaniu

tylko gdzie te czasy, kiedy on wisiał po 40 minut przy piersi??? teraz 5 minut i juz się odrywa albo zasypia:(
          • mad_die Re: i jeszcze 08.02.14, 22:04
            Pamiętaj, ze minimum w tym wieku to 90g na tydzień.
            Więc wagę schowaj, wyciągaj - jak musisz - co tydzień, nie wiem, w niedzielę po śniadaniu ;)
            Aha, karmienie na chodzonego w tym wieku to norma i dobry sposób na to, żeby dziecko zjadło.
            Jak również jedzenie 5 minut i dziękuję jest normą.
            Więc kochana, meliska i spać! :D
            • grochalcia Re: i jeszcze 09.02.14, 11:37
              dziekuje kochane!
              na was zawsze można liczyć

200 g przez 2 tyg, nie chce być więcej.
              z tym karmieniem na chodzaco to chyba jednak dobrze, ze Kuba przybiera 100 g tygodniowo a nie 300:) bo co innego nosic 6 kilo a 8 :)
              miłej niedzieli dziewczyny!
    • alicja_wk Re: Anemia u Kuby i tragiczny przyrost 09.02.14, 18:45
      Widze, ze nie jestem sama w schizowaniu z wazeniem dziecka i to chyba jeszcze bardziej niz Ty, bo moja Hania własnie skonczyła 4 m-ce, a ja wciaz ja waze 2 razy dziennie :P
      Ja wiem, ze to juz jest obsesja, ale mam tak złe doswiadczenia w tej materii z poprzednim dzieckiem, ze nie potrafie tego opanowac.
      Co prawda nie przejmuje sie za bardzo tym jesli pomiary sa nieciekawe, bo i tak porownuje tylko te tygodniowe, a pod uwage biore głównie te miesieczne, ale niestety w 4 m-cu mała przybrała tylko 400g, wiec tez w dolnej granicy normy. Przypuszczam, ze u nas przyczyna jest to, ze mała od 2 tyg. słabiej je w nocy, tzn. wisi na piersi, ale nie pije tak długo, jak to bywało wczesniej. W 3 mż tez przybrała tak sobie, bo 700g, ale wtedy to własnie zaczeły sie nasze problemy z karmieniem (podobne, jak u Was, czyli generalnie brak zainteresowania jedzeniem w ciagu dnia), ale dzieki porzadnym karmieniom nocnym jakos te przyrosty jeszcze wypadały przyzwoicie. Nie mam pojecia jaka moze byc przyczyna tego, ze dziecko nie chce jesc, a wrecz mam wrazenie, ze nie odczuwa w ogole głodu, bo jak ja nie zaproponuje piersi to sama sie nie upomni.
      Morfologia u nas wzorcowa, hgb ponad 12, wiec chyba to nie ma wpływu na apetyt dziecka. Jutro chce jeszcze zrobic badanie moczu i sama nie wiem co jeszcze mozna by skontrolowac pod kątem takich problemów.
      • grochalcia Re: Anemia u Kuby i tragiczny przyrost 09.02.14, 23:14
        a może dziewczyny mają racja, ze schizujemy?? poki dzieci mieszczą się w normie. to co, że dolnej??? tylko ja tak mowie jednego dnia, a drugiego schiza zaczyna się od poczatku:)
        ja tak szaleje, poniewaz dwoje poprzednich dzieci karmiłam tylko butelką i nie chce za nic w swiecie znowu do tego wrócić!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka