Dodaj do ulubionych

mad_die pomocy

19.02.14, 10:11
hej
chciałam do Ciebie napisać prywatną wiadomość ale się nie udało jak Ty mi nie pomożesz to nie wiem zwarjuje z tym cycem ale do rzeczy w czym problem...

karmie cycem wcześniaka ale on je troche zaśnie znowu je i tak w kólko, ja w strachu że mało i mało i robie mu dwie butle na dzien i wtedy pięknie zje i jestem spokojniejsza

boje się iść na całość i dać TYLKO CYCA w sumie nie robie nic źle że tak mieszam???

czasem ma problem z łapaniem cyca łapie jak butelkę i na odwrót i się złości przy cycu a czasem pięknie je, proszę napisz mi czy robie dobrze
Obserwuj wątek
    • grochalcia Re: mad_die pomocy 19.02.14, 15:20
      passsoa85 napisał(a):

> hej
      > chciałam do Ciebie napisać prywatną wiadomość ale się nie udało jak Ty mi nie p
      > omożesz to nie wiem zwarjuje z tym cycem ale do rzeczy w czym problem...

ja nie mad, ale mogę?

>
      > karmie cycem wcześniaka ale on je troche zaśnie znowu je i tak w kólko, ja w st
      > rachu że mało i mało i robie mu dwie butle na dzien i wtedy pięknie zje i jeste
      > m spokojniejsza

jak moj synek był maluszkiem noworodkiem też tylko jadł i spał i tez pytałam tu czy tak ma być..wydawało mi sie, ze tylko spi przy piersi...najważniejsze jest czy Twoj maluszek przybiera???? wazysz???
      >
      > boje się iść na całość i dać TYLKO CYCA w sumie nie robie nic źle że tak miesza
      > m???

robisz sobie sama krzywdę. Po co dajesz mu butelke???
      >
      > czasem ma problem z łapaniem cyca łapie jak butelkę i na odwrót i się złości pr
      > zy cycu a czasem pięknie je, proszę napisz mi czy robie dobrze

i widzisz, dajesz butelkę i dziwisz się, ze potem łapie źle pierś.
      Sprawdz wagę. kontroluj przyrosty. Ile maluszek ma???
      nie daje się butelki "na zaś"...
      dasz radę, zobaczysz!!!!!
      • passsoa85 Re: mad_die pomocy 19.02.14, 19:10
        dziewczyny przybiera średnio ostani miesiac 44 gram na dzień warze oczywiście jak szalona:)
        tylko ja mam jakieś głupie przekonanie że musze więcej , dokarmiać, ładować go tym mlekiem żeby byl wielki jak pudzian:) bo jest wcześniak i musi gonić urodzonych o czasie...

dlatego ładuje mu butle po kąpieli przed snem bo wtedy zje 120 ml nawet i zaśnie na 4 h a jak jest cyc to zje 60ml - 80 ml i śpi 2 h i tak w koło macieju

nie daje tej butli dużo bo czasem jedna w dzień i na wieczór...no
        • mad_die Re: mad_die pomocy 19.02.14, 20:15
          No to masz zadanie:
          - schowaj wagę, wyciągaj raz na tydzień, w niedzielę, od święta.
          - wybij sobie swoje przekonanie z głowy

A do tego:
          dlatego ładuje mu butle po kąpieli przed snem bo wtedy zje 120 ml nawet i zaśni
          > e na 4 h a jak jest cyc to zje 60ml - 80 ml i śpi 2 h i tak w koło macieju
          Skąd wiesz, że zjada 60-80ml? masz miarkę w piersi?
          Schowaj wagę.
          Karmienie co 2h to też karmienie i wcale o Twoim dziecku źle nie świadczy, oznacza to, że dziecię będzie jadło 12 razy na dobę, co jest bardzo prawidłowym trybem jedzenia dla malucha. Minimum mlecznych posiłków w tym wieku to 8-10 na dobę.
          Butelka powoduje tylko tyle, że:
          a) masz spokój na 2h więcej
          b) Twoje piersi produkują o te 120ml mleka MNIEJ na wieczór i o tyle samo mleka MNIEJ za dnia
          Jeśli Ci to nie przeszkadza, to spoko. Możesz tak pokarmić jeszcze trochę a potem przejść na butelkę całkowicie, tego chcesz?
          • passsoa85 Re: mad_die pomocy 19.02.14, 20:25
            no dobra ok tak zrobie ale w takim razie dlaczego on mi się tak denerwuje przy piersi zwłaszcza po kąpieli...je strasznie szybko , przełyka i złości się płacze a ja sie denerwuje a jak dam butelkę pięknie ssie spokojnie no czemu?
            • mad_die Re: mad_die pomocy 19.02.14, 21:56
              Wiesz, ciężko tak ocenić na odległość, przez komputer ;)
              Ale postaram się :D
              Być może:
              - kąpiel jest za późno i malec zmęczony już po całym dniu, chce szybko zjeść i iść spać, ale ciężko mu jeść szybko i spać, to się denerwuje, bo chce jeść i spać - rozumiesz? ;)
              - może je łapczywie, denerwuje się, że mu leci za szybko, połyka za dużo powietrza, chce odbić w trakcie? może pomoże zmiana pozycji, zmiana piersi, ponoszenie chwilę, potulenie, wyciszenie i mamy i dziecka?
              - może warto razem się wykąpać, napić dobrej herbatki i położyć się wygodnie na łóżku i tak pokarmić spokojnie na dobranoc, jedna pierś, druga pierś, znowu jedna pierś i znowu druga pierś i pamiętać, że mleko robi się PODCZAS ssania :)

A butelka to wiadomo - mleko leci jednostajnie, łatwo i szybko, dziecko bez wysiłku może się najeść.
              Ssanie piersi to ciężka praca! Warto to mieć na względzie i nie denerwować się, jak się dziecko dopiero tego uczy. Pomagać mu w tym, wyciszyć się, pogłaskać pierś, żeby lepiej mleko leciało, może ciepły okład przed karmieniem pomoże?
              • grochalcia Re: mad_die pomocy 19.02.14, 22:08
                moje dziecko 3.5 miesiaca tak ma wieczorem. Jak jest zmeczony nie moge za nic go nakarmic. Lapie piers, puszcza, denerwuje się, płacze...i tak mam od samego poczatku. taki typ. muszę go wtedy uspic a nie karmić. na karmienie budzi się po 2-3 godzinach i na spiocha ładnie je.
                a karmienia co 2 godziny na tym etapie są normalne.
                zresztą ja nadal w nocy karmie co 2 godziny..z tą różnica, że Kuba ssie 2 minuty i spi dalej a nie 40 minut jak 3 miesiące temu.
                wywal te butelki. serio. bo beda Cię kusiły. uwierz mi. i mleko sztuczne wywal. albo oddaj na przechowanie do kumpeli za miastem:)
                głowa do góry, uwierz w siebie i w malucha.
              • passsoa85 Re: mad_die pomocy 19.02.14, 22:09
                dziękuje za odpowiedź, spróbuje i napiszę jak nam poszło, ile dzieci wykarmiłaś?:):):)
                • mad_die Re: mad_die pomocy 19.02.14, 22:37
                  Dwójkę, córkę 2.5 roku, syna 3.5 roku.
                  Nie próbuj, tylko dokładnie tak zrób.
                  • passsoa85 Re: mad_die pomocy 20.02.14, 13:14
                    waga u mamy w szafie, smoczek i butla schowana na najwyższej półce w kuchni zobaczymy ile wytrzymam:) noc była masakryczna prawie co godzinę się budził i jadł, rano ból brzuszka bo za często jadł a teraz śpi a ja odpoczywam czekając tylko na zawołanie żeby podać cyca, kurcze bojem się tylko usypiania po kapieli no ale zobaczymy...

madie tak długo karmiłas? czy dzieci teraz tyle mają? tyle lat bez używek jak tY DAŁAŚ RADE?;:):))
                    • Gość: Agata Re: mad_die pomocy IP: 46.22.169.* 20.02.14, 14:16
                      Heh, wtrącę się :-) nie każdego i nie zawsze ciągnie do używek. Ja córkę karmiłam 18 mies. młodszego na razie 5 mies.za pierwszym razem nie mialam ochoty na używki wcale.teraz zapijam się kawą (tzn 1 do 2 dziennie), łykam czasem kole od męża i winem nie pogardzę (czasem mały kieliszek do obiadu). Poniżej jest gdzieś wątek "no to chlup" czy jakos podobnie, zerknij sobie ;-) powodzenia życzę w zmaganiach z maluszkiem!e
                      • mad_die Re: mad_die pomocy 20.02.14, 15:02
                        O wlasnie, KAWA! Machiatto albo z mlekiem a ostatnio to mi espresso smakuje! Normalnie dojrzewam:)
                    • mad_die Re: mad_die pomocy 20.02.14, 15:00
                      Nie ma czegos takiego jak za czeste jedzenie przy kp. Pamietaj o tym. Twoj pokarm jest tak skonstruowany, ze nie zalega w zoladku jak sztuczne mleko czy schabowy ;)
                      Usypianie po kapieli to rzecz prosta, ot wskakujecie razem do lozka i sie karmicie. W razie potrzeby wzywacie tate, co by ponosil mlodego i juz.
                      Tak dlugo karmilam. Najpierw corke, potem w ciazy dalej corke, potem syna i corke, a potem tylko syna.
                      Jakich uzywek? Nie pale, nie cpam;) lampke wina spokojnie do obiadu mozna wypic czy na wieczor z mezem. Uzalezniona bylam od czekolady, ale sie wyleczylam;) teraz zajadam sie swoim chlebem i ciastem marchewkowym.
                      Aaaa no i nie przezyje tygodnia bez pilatesa i jogi i brzuszkow.
                      O a wczesniej to nie moglam spac bez Dextera:)
                      Takie mam uzywki;)
    • mad_die Re: mad_die pomocy 19.02.14, 16:46
      Napisz po prostu maila na mad_die@gazeta.pl

Karmienie piersią i butelką nie udaje się tak często jak by się to wydawało.

Jak mały przybiera? Jak dobrze, to znaczy, że umie ssać pierś i butelka nie jest mu potrzebna. A to że ssie często - no tak wygląda czasami ssanie piersi, że dziecko chce być przy mamie i jeść, nic w tym zdrożnego.
      Jak słabo przybiera, to tym bardziej trzeba pracować nad ssaniem piersi, a mleko podać bez użycia butelki - było już o tym w poprzednich wątkach.
      • passsoa85 Re: mad_die pomocy 21.02.14, 10:06
        hehe Dexter kto go nie kocha:) oje uwagi po 2 niach na samym cycu:

w nocy ssie pięknie, spokojnie prawie na śnieale sam się wybudza do cyca i zasypia w miare ładnie bez noszenia, śpi tak 2 h i następne karmienie jest ok

w dzień nie zawsze ale się denerwuje przy tym cycu, pręży i popłakuje ale w miarę nie uciążliwie, śpi róźnie

po kąpieli jest koszmar płacze bardzo jakby nie umaił złapać a przecie umi, wziełam go do łóżka nie ma szans chyba nie lubi woli na rękach, wydaję mi się że się denerwuje jak mu szybko leci ale co z tym zrobićć? albo już tak przywykła do tej butli po kąpieli że ją chce?
        i usypianie trwa długo ponad 2 h ...no nie wiem co jeszcze można zrobić czekać chyba i go złamać?;) kawe pije 2 razy dziennie ze spienionym mlekiem jedynie co mi brakuje to winka ale poczekam:)
        • misior_biorn Re: mad_die pomocy 21.02.14, 16:44
          passsoa85 mój synek tak popłakiwał wieczorami przez pierwsze 2-3 miesiące - albo przez kolki albo przez tzw "wieczorne odrykiwanie stresów" (raczej to drugie bo im pełniejszy wrażeń dzień, tym więcej ryku), więc może być tak, że te wieczorne płacze trochę potrwają. Ale i tak lepiej ponosić, pokarmić i jakoś przetrwać ten okres.

Możliwe też że to jeszcze świrowanie po butelce - w końcu z tydzień czy dwa potrzeba, żeby zapomniał jak to było. Meliskę popijaj i karm ;)

PS wątek no to chlup jest na forum DKP - jam go tam popełniła ;)
          forum.gazeta.pl/forum/w,21000,147098221,147098221,No_to_chlup_.html?wv.x=2
        • iga_koch Re: mad_die pomocy 21.02.14, 22:10
          Moja córa wczesniaczka po kąpieli też już nie łapała,, też ją dokarmiałam i też czekała na butlę.. Oczywiście serca nie miałam nie dać, bo płakała tak strasznie, do czasu aż zmieniłam metodę.

Wcześniaki są bardzo drażliwe, bo mają niedojrzały system nerwowy. Kąpiel to bardzo duży bodziec po całym dniu, poza tym małej było koszmarnie gorąco i duszno po umyciu. Najlepiej jest nakarmić przed kąpielą po korek, a jeszcze lepiej wykąpać o 15, a jeszcze lepiej kąpać co 2-3 dni, a tak przemyć ściereczką ręce, buzię i pupę- przecież to wystarczy. A wieczorem dłuuuugą posiadówę zrobić przy piersi non stop, żeby się dziecię wyciszyło, co chwile przebudzało i znów pociumkalo i znów spało, lub ponosić - kup chustę i przyzwyczaj do noszenia w chuście i potem odkładania, bo 13kg dziecko ciężko lulać na rękach, bo może tak być, że butle porzuci a lulające ręce nie...u nas tak jest (moja córa zasypia w ramionach taty! ma prawie 3 lata!!!!). (Jak nie dasz rady teraz- wszak nie ty decydujesz;) - to miej na uwadze.).

Próbowałaś wziąć do piersi i włączyć suszarkę na youtube? Polecam!
          Ostatnio widziałam tatusia na spacerze ze śpiącym dzieckiem, relaksującym się przy białym szumie, który leciał z głośnika odtwarzacza zamontowanego w wózku:) I tato też był zrelaksowany, bo dziecię nie płakało i mamusia, bo pewnie odsypiała w domu:)
        • renia_wawa Re: mad_die pomocy 22.02.14, 01:02
          Ja tez byłam przekonana ze moja córcia tak krzyczy po kąpieli z głodu, ze do 4 czy 5 miesiąca dawałam jej butle. Przypadkiem sie okazało za ma dosyć lezenia i czynności pielęgnacyjnych i chce pozwiedzać. Po kilku dniach przestała krzyczeć po kąpieli na przewijaku bo zakumala, ze zaraz będzie wzięta na ręce i będzie zwiedzanie. Moze spróbuj swoją ponosić bez wciskania cyca czy butli.
    • passsoa85 Re: mad_die pomocy 23.02.14, 21:34
      melduje że u nas z karmieniem coraz lepiej jesteśmy tylko na cycu, bez butli, smoczka mały wogóle nie chce ani bujaczka ani wożenia -usypienia w wózku (babci stary pomysł) tyleko CYCA nieźle no jak się zakochał...

po kąpieli te krzyki...rzeczywiście dokarmiam po korek przed karmieniem a po jeszcze trochę popłacze ale w końcu zaśnie:)

dzięki dziewczyny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka