Dodaj do ulubionych

co na grzybicę sutka?

IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.14, 20:13
Zmagam się z co raz większym bólem piersi, jestem niemal pewna (po przewertowaniu m.in. Forum kp) że mam grzybicę sutka. Chcę zdobyć receptę na jakiś lek. Ale właśnie doradźcie mi proszę o który lek najlepiej prosić? Nystatyna, daktarin oral? Co będzie najskuteczniejsze i przyniesie mi najszybciej ulgę?
Dodam tylko że synek ma 5-miesięcy.

Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: lucy_mama Re: co na grzybicę sutka? IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.14, 12:46
      Proszę podpowiedzcie mi odnośnie tego leku na grzybicę. Naprawdę męczę się i odbiera mi to cały urok karmienia :-(
    • mad_die Re: co na grzybicę sutka? 25.03.14, 12:53
      Mi najlepiej pomagał zawsze dactarin oral żel - smarowałam nim buzię malucha i dodatkowo piersi. Ten lek plus jak najlepsze dostawianie do piersi przynosiło ulgę już po pierwszej dawce!
      • Gość: lucy_mama Re: co na grzybicę sutka? IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.14, 13:03
        mad_die dziękuję Ci ślicznie za odpowiedź. A napiszesz mi może jeszcze ile razy dziennie i przez ile dni stosowałaś?
        • Gość: maddie Re: co na grzybicę sutka? IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 25.03.14, 14:33
          Tak jak lekarz zalecil, czyli kilka razy dzienie az do skonczenia kuracji.
    • Gość: monia80 Re: co na grzybicę sutka? IP: *.180.62.72.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.03.14, 15:05
      Ja stosowalam po poleceniu lekarza Nystatyne
    • sueellen Re: co na grzybicę sutka? 25.03.14, 15:50
      fluconazole doustnie. Mazidla nigdy mi nic nie dawały i tylko maskowały problem.
      • sueellen Re: co na grzybicę sutka? 25.03.14, 15:55
        doustnie dla matki (nie dla dziecka). Męczyłam się strasznie przy Starszej córce z mazidłami, w końcu przestałam karmić piersią bo miałam dość, aż pociłam się z bólu, a na samą myśl o przystawieniu dziecka miałam ciarki. Przy drugiej było to samo, ale trafiłam na rozsądnego lekarza, który od razu poleciał z grubej rury i przywalił fluconazole. Poprawa po 2 dniach.
    • malwina.okrzesik Re: co na grzybicę sutka? 26.03.14, 10:53
      proponuję zacząć od nystatyny, smarować brodawki i buzię dziecka przez 14 dni
      ważne aby nie zostawiac zaschniętego pokarmu na brodawkach
      po karmieniu warto przemywać brodawki roztworem sody oczyszczonej- pół łyżeczki na 100ml wody,
      leki doustne stosuje się dopiero gdy leczenie zewnętrzne nie pomaga, gdy dojdzie do zakażenia przewodów mlecznych
      • sueellen Re: co na grzybicę sutka? 26.03.14, 15:28
        No własnie mnie nie pomagało. Jak mi kazali 2 tygodnie smarowac przy pierwszym dziecku, to po prostu przestałam karmić. Za drugim razem gdy po dwóch dniach nie przechodziło (a nie przechodziło, czułam ból już w środku w piersi), hv zadzwoniła do mojego lekarza i po krótkiej rozmowie i wyjaśnieniu w czym rzecz, lekarz przepisał lek. Po godzinie mąż odebrał receptę i poszedł do apteki, dopiero dwa dni później zjawiłam się u lekarza. Gdybym miała czekać kolejne dwa dni chyba bym nie wytrzymała z bólu i skonczyłoby sie tak jak ze starszą.
        • Gość: lucy_mama Re: co na grzybicę sutka? IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.14, 18:11
          Dziękuję Wam wszystkim za rady. Zacznę od nystatyny. Mam nadzieję że pomoże :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka