07.04.14, 20:35
Maly ma 4 dni jesteśmy w szpitalu i ma dużą zoltaczke nie chce ssac piersi choć pokarm w końcu się pokazał jak już w końcu zassie to tylko pociumka i śpi albo się drze i teraz problem mały z 3420g spadl do 3020g nie robi kupki i sitku prawie wcale dziś cały dzień miał przyczepność woreczek stąd wiem jedne położne każą go dokarmiac inne sie dra że nie piersi coraz twardsze zaczynają boleć nic nie da się odciagnac laktatorem pomocy co mam robic
Obserwuj wątek
    • Gość: gość@to ja Re: zoltaczka IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.14, 21:27
      A ty jesteś w domu czy w szpitalu?
    • Gość: gość@to ja Re: zoltaczka IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.14, 21:32
      Skoro jesteś w szpitalu, to chyba jest lekarz i inny personel. Nie szukaj na forum, tylko pytaj położną i lekarza. Nie chce ssać z piersi to odciągaj i dawaj własny. Masz czas siedzieć w necie? - działaj to Twoje dziecko !
    • a_buuuu Re: zoltaczka 07.04.14, 21:57
      Na pewno Ci jeszcze doświadczone dziewczyny doradzą, ale póki co napiszę: odetchnij. Jesteś w szpitalu, masz cały personel do opieki, małemu się krzywda nie stanie.
      Podobno przy żółtaczce dzieci słabe i nie mają siły ssać, więc może warto dokarmić troszkę i potem na pierś. Najważniejsze, żeby nie używać butelki ani smoczka, dokarmić kieliszkiem albo strzykawką. Bo młody się teraz uczy ssać, a na butelce się głupot nauczy;)
    • mad_die Re: zoltaczka 07.04.14, 22:42
      Dostawiać, dostawiać dostawiać i jeszcze raz dostawiać!
      Karmić non stop.
      Dokarmić po każdym karmieniu 10ml-20ml odciągniętego pokarmu lub mieszanki hypoalergicznej.
      I dalej karmić!
      • sylwiku Re: zoltaczka 07.04.14, 23:30
        Karmić cały czas nie mogę bo musi być naświetlany
        • Gość: maddie Re: zoltaczka IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 08.04.14, 10:07
          Owszem, mozesz karmic a dziecko moze lezec na macie do naswietlania a nie pod lampami.
          Im wiecej Twojego.mleka tym szybciej zoltaczka zejdzie.
          Gdyby jednak taka opcja nie przeszla, to chodz.malego karmic wtedy kiedy mozesz - co 2h?
          Dawaj kilka piersi, wolaj po pomoc doradce, zeby nauczyl doatawiac, a po kazdym takim karmieniu podaj bez smoczka! Sztuczne mleko. Bez smoczka czyli pipeta lub strzykawka.
          Takich karmien z kilku piersi i potem dokladka 10-20ml powinnas miec przynajmniej 8-10 na dobe. Wtedy masz gwarancje ze maly zacznie na wadze przybierac i bedziesz mogla wyjsc do domu.

• 3luna3 Re: zoltaczka 08.04.14, 12:21
            W szpitalu, w którym rodziłam w ogóle nie było takiej opcji, żeby dziecko wziąć spod lamp. Niektóre położne nawet się nie pozwalały do dziecka zbliżać bo wyczuje i się będzie potem darło... Dodatkowo wetknęły mu smoka, w 3. dobie życia...
            • kjut Re: zoltaczka 08.04.14, 17:55
              To jak u mnie. Plus woda z glukozą dobra na wszystko. Hektolitry wody z glukozą. Jak powiedziałam ze nie wyrażam zgody to się poobrażały. Profesjonalistki od siedmiu boleści.
      • blablanie Re: zoltaczka 08.04.14, 03:48
        Moja też nie chciała ssać...zasypiała i tyle...trochę dokarmiałam,ale starałam się nakarmić z piersi...przede wszystkim takie dziecko śpi jak jest za ciepło,więc może porozbieraj trochę lub nawet do pieluszki i spróbuj rozbudzić i wtedy do piersi-a na piersi ciepłe okłady przed a zimne po karmieniu.wszystko będzie dobrze.dasz radę mamusia!
        • boozias Re: zoltaczka 08.04.14, 08:49
          Jezeli dziecko jest naświetlane to juz nie ma z czego rozebrac bo powinno byc w samym pampersie, oklady tez w grę nie wchodzą...
          Pytaj poloznych i lekarzy, korzystaj z tego ze masz ich pod ręką i do dyspozycji
          • Gość: futuremum Re: zoltaczka IP: *.play-internet.pl 08.04.14, 22:36
            też tak mieliśmy (wcześniak).
            Zdecydowałam się wtedy na butelkę i glukozę dożylnie. Po 1,5 dobie wyszedł na prostą (a bilirubine mielismy wysoka), oddali mi go i wtedy przystawiałam ile się dało.
            Potem w domu nadal byl taki ospały, budziłam w nocy co 1,5-2h i karmilam karmilam i karmilam.
            Raz dziennie dawalam butelke (z w miare dobrym smoczkiem) z moim odciagnietym mlekiem i dawalam mamie, a ona siedziala cierpliwie i namawiala malego na picie :-)
            po dwoch tygodniach zaczal ladnie przybierac, butelka odstawiona i byl tylko na piersi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka