09.05.14, 20:22
Moje dziecko koczy 4 miesiace. Jest tylko na piersi. Mieszkamy w Kanadzie i tutaj zaleca sie wprowadzac pokarmy stale w 6 msc. Awokado, slodki ziemniak, itp. Nikt nic nie mowi o kaszkach, kleiku i 'ekspozycji na gluten', o ktorym czytam na polskich stronach.
Powiedzcie prosze, czy mam 'eksponowac'? Po co? Jak? Kiedy?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Gluten? 09.05.14, 20:42
      babybump napisał(a):

> Moje dziecko koczy 4 miesiace. Jest tylko na piersi. Mieszkamy w Kanadzie i tut
      > aj zaleca sie wprowadzac pokarmy stale w 6 msc.
      Z tego co wiem w Kanadzie obowiązują również zalecenia WHO co do karmienia piersią, czyli wyłączne kp przez pierwsze 6mscy, potem kontynuacja karmienia plus rozszerzanie diety i karmienie piersią do 2 roku życia lub dłużej.

Awokado, slodki ziemniak, itp.
      > Nikt nic nie mowi o kaszkach, kleiku i 'ekspozycji na gluten', o ktorym czytam
      > na polskich stronach.
      No i bardzo dobrze. W ja mieszkam w Holandii tu tez nic o glutenie nie mówią. Ot po 6mscu trzeba podać warzywa, owoce, potem mięso, ryby i tak dalej.
      Ja nie robiłam żadnej ekspozycji, ani na córce ani na synu. Córka poznała gluten gdzieś w 9mscu chyba, syn wcześniej, bo on od razu z nami jadł przy stole. Obydwoje karmieni piersią długo (2.5 roku i 3.5 roku)

> Powiedzcie prosze, czy mam 'eksponowac'? Po co? Jak? Kiedy?
      Nie eksponować.
      Po prostu jak już dziecko pozna smaki kilku warzyw i owoców to podasz mu coś z glutenem (makaron, kaszę, chleb) i to będzie ekspozycja :)
      • babybump Re: Gluten? 09.05.14, 20:58
        Tak, tak, ja czekam do 6mz. To nie podlega dyskusji.
        Tylko o ten gluten mi chodzi. Po co sie eksponuje przed 6 mz?
      • mazurjanka Re: Gluten? 09.05.14, 20:58
        Chodzi o opinię, że wprowadzenie glutenu miedzy 4 a 6 mscem zmniejsza ryzyko zachorowania dziecka na chorobę trzewną w przyszłości.
        Ostatnio mocno podpytywalam o to lekarzy mojego 4.5 msc dziecka (pediatrę i neurologa dziecięcego). Pediatra zaleciła wprowadzenie kaszek glutenowych w 6tym mscu, byle nie pozniej. A neurolog powiedziała, że ona swojemu dziecku glutenu tak wcześnie by nie wprowadziła i nie ma dostatecznych dowodów na związek z chorobą trzewną a ekspozycją dość wczesną na gluten.
        Ja idę za intuicją, zaleceniem WHO i radą neurologa :)
        • babybump Re: Gluten? 09.05.14, 21:01

Dziekuje
        • mad_die Re: Gluten? 09.05.14, 21:08
          wprowadzenie glutenu miedzy 4 a 6 mscem zmniejsza ryzyko za
          > chorowania dziecka na chorobę trzewną w przyszłości.

To wynika z tego, że większość kobiet po prostu przestaje karmić w tym czasie, więc zaleca się wprowadzić ten gluten pod osłoną mleka mamy.
          Ale jeśli mama planuje karmić dalej piersią, to spokojnie można się wstrzymać z tym i nie babrać się w gramy ;) tylko dać chleba w 8-9mscu i już :)
    • malwina.okrzesik Re: Gluten? 12.05.14, 18:36
      Nie ma pełnej zgody wśród autorytetów w dziedzinie żywienia neimowląt w sprawie ekspozyzji na gluten przed 6 miesiacem życia. Zalecenia WHO są jasne- do końca 6 m.ż tylko pierś.
      Zwolennicy wprowadzania glutenu wcześniej do diety podkreślają, że chroni to prze celiakią, przeciwnicy podkreślają sprzeczność tych zaleceń z dyrektywani WHO i standardami UE dotyczącymi wyłączności kp w 6 miesiącu.
      Wyniki badań naukowych są różne- jedne mówią, ze ryzyko celiaki zwiększa się inne że zmniejsza przy wczsniejszym podaniu glutenu.

Obecne w Polsce zalecenia dot. glutenu opracował Konultant Krajowy ds. Pediatrii i zespół Ekspertów w 2007 r.. Wg nich gluten wprowadzamy w 5 miesiącu życia. Również Komitet Żywienia ESPHGAN zaleca wprowadzać gluten nie wcześniej niż przed 17 tygodniem, nie później niż po 26 tygodniu życia dziecka. Ważne ,aby matka podając gluten , kontynuowała kp jeszcze przez conajmniej 2-3 miesiące !!!. Zawsze podanie glutenu wymaga jej zgody .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka