Dodaj do ulubionych

Pomoc potrzebna - dokarmianie po problemach

17.05.14, 12:54
witam
Mój synek jutro konczy 3 miesiace... od urodzenia był na 3 centylu, teraz z niego spadł i lekarz zadecydował o dokarmianiu.... ale moze po kolei...
urodził się z waga 3350g, najniższy spadek w 3 dobie to 3100g ( miał żółtaczkę), po miesiacu miał 3810g, ale w 7 tygodniu zycia zachorował na zakażenie układu moczowego i spadł z wagi... 30 kwietnia miał 4330g, tydzien pozniej 4445g - wtedy zaczełam go karmic z obu piersi ( wczesniej z jednej na kazde karmienie), ale po tygodniu ( w srode) miał 4510g, czyli tylko 65g przybrał w tydzień... spadł z 3 centyla... lekarz zadecydował o dokarmianiu MM
- od razu chcę zaznaczyc ze dokarmianie MM uznaję za ostatecznośc i faze przejsciowa - nie mam pojecia jaka ilościa MM mam go dokarmiac, zeby wrocił na siatkę a zeby nie przedobrzyc... zawsze przed dokarmianiem podaje mu obie piersi, wybudzam gdy przysypia ( jest leniuszkiem), podaje potem 30ml MM ale nie wiem czy to nie za mało i ile razy podawac... dodatkowo, odciagam swoj pokarm i mu podaje ale udaje mi sie odciagnac tylko 20-40ml z jednej piersi i tylko przed południem, potem juz nie chce leciec ( odciagam przy karmieniu), takze dziennie dostaje dodatkowo 40-80ml mojego mleka... w nocy nie dokarmiam...
w dzien karmienie jest co 2-3 godziny, w nocy ma jedna dłuzsza przrwe ok 4 godzin ( zdarza sie rzadko 5), potem budzi sie co 3... w dodatku mały źle zasysa i cmoka ( pojawiło się to niedawno, koryguje ze kazdym razem ale i tak po kilku łykach znowu słychac cmokanie - nie wiem jak go tego oduczyc, smoczka odstawiłam i uzywam tylko w celu uspokojenia, potem zabieram)... prosze o pomoc i dobre rady... w posiewach moczu utrzymuja sie E.coli wielkosci 10x4, co jest do obserwacji bo najprawdopodobniej wynika z zafałszowania próbki bakteriami spod napletka ( brak innych objawow klinicznych zakazenia takich jak zmiana zapachu moczu czy apatia jak było za pierwszym razem)...
ps. w przyszłym tygodniu starsza córka ma operacje dlatego tez chce utrzymac dokarmiania MM do konca przyszłego tygodnia, bo to jedyny sposob zeby mogła ja w szpitalu odwiedzic, wtedy zamierzam go nakarmic z obu piersi, pojechac do córki, jeden posiłek byłby tylko MM - nie wiem ile tego mleka powinno byc - i kolejny juz z mojego mleka... dodatm ze stres zwiazany z operacja onkologiczna córki tez robi swoje:-(
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: Pomoc potrzebna - dokarmianie po problemach 17.05.14, 14:07
      a masz w okolicy doradcę? bo cmokania tak łatwo nie oduczysz, tym bardziej,że to nie rozwiązanie na teraz, tylko musisz rozłożyc na etapy (szpital, stres, rozumiem,że masz dużo na głowie)
      ja bym smoka wyrzuciła,a za każdym razem dawała pierś, do uspokojenia też, ale to będzie sensowne tylko wtedy, kiedy dziecko będzie prawidłowo ssało.
      dobrze by było,żeby sytuację ocenił ktos, kto Was zobaczy
      • habibi_sun Re: Pomoc potrzebna - dokarmianie po problemach 17.05.14, 22:12
        doradców laktacyjnych pewnie sporo bo jestem z Krakowa i będe sie chciała z któryms umowic na spotkanie ale to za tydzień, teraz na szybko szukam rozwiazania...
        co do cmokania- dzisiaj było znacznie lepiej, zabierałam i podawałam piers jeszcze raz kiedy cmokał, kilka karmień było zupełnie prawidłowych...
        lekarka kazała go dokarmiac dwa razy dziennie ale nie powiedziała jaka iloscia, ja załozyłam ze pierwsze dokarmianie z rana bedzie z mojego mleka odciagnietego, bo wtedy najłatwiej mi to zrobic, a koljene przez dzien - po obu piersiach, z wybudzaniem jezeli by przysypiał - dodatkowo 30-50 ml MM ( nie wiem czy to mało czy duzo, ale w ciagu dnia to wyjdzie ok. 150-250ml dodatkowego mleka), w nocy nie dokarmiac tylko karmiac z obu piersi do oporu...
        nie wiem czy to ma sens, czy jest prawidłowe, córke karmiłam 15 meisiecy bez zadnych problemow ( była na 97 centylu)...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka