habibi_sun
17.05.14, 12:54
witam
Mój synek jutro konczy 3 miesiace... od urodzenia był na 3 centylu, teraz z niego spadł i lekarz zadecydował o dokarmianiu.... ale moze po kolei...
urodził się z waga 3350g, najniższy spadek w 3 dobie to 3100g ( miał żółtaczkę), po miesiacu miał 3810g, ale w 7 tygodniu zycia zachorował na zakażenie układu moczowego i spadł z wagi... 30 kwietnia miał 4330g, tydzien pozniej 4445g - wtedy zaczełam go karmic z obu piersi ( wczesniej z jednej na kazde karmienie), ale po tygodniu ( w srode) miał 4510g, czyli tylko 65g przybrał w tydzień... spadł z 3 centyla... lekarz zadecydował o dokarmianiu MM
- od razu chcę zaznaczyc ze dokarmianie MM uznaję za ostatecznośc i faze przejsciowa - nie mam pojecia jaka ilościa MM mam go dokarmiac, zeby wrocił na siatkę a zeby nie przedobrzyc... zawsze przed dokarmianiem podaje mu obie piersi, wybudzam gdy przysypia ( jest leniuszkiem), podaje potem 30ml MM ale nie wiem czy to nie za mało i ile razy podawac... dodatkowo, odciagam swoj pokarm i mu podaje ale udaje mi sie odciagnac tylko 20-40ml z jednej piersi i tylko przed południem, potem juz nie chce leciec ( odciagam przy karmieniu), takze dziennie dostaje dodatkowo 40-80ml mojego mleka... w nocy nie dokarmiam...
w dzien karmienie jest co 2-3 godziny, w nocy ma jedna dłuzsza przrwe ok 4 godzin ( zdarza sie rzadko 5), potem budzi sie co 3... w dodatku mały źle zasysa i cmoka ( pojawiło się to niedawno, koryguje ze kazdym razem ale i tak po kilku łykach znowu słychac cmokanie - nie wiem jak go tego oduczyc, smoczka odstawiłam i uzywam tylko w celu uspokojenia, potem zabieram)... prosze o pomoc i dobre rady... w posiewach moczu utrzymuja sie E.coli wielkosci 10x4, co jest do obserwacji bo najprawdopodobniej wynika z zafałszowania próbki bakteriami spod napletka ( brak innych objawow klinicznych zakazenia takich jak zmiana zapachu moczu czy apatia jak było za pierwszym razem)...
ps. w przyszłym tygodniu starsza córka ma operacje dlatego tez chce utrzymac dokarmiania MM do konca przyszłego tygodnia, bo to jedyny sposob zeby mogła ja w szpitalu odwiedzic, wtedy zamierzam go nakarmic z obu piersi, pojechac do córki, jeden posiłek byłby tylko MM - nie wiem ile tego mleka powinno byc - i kolejny juz z mojego mleka... dodatm ze stres zwiazany z operacja onkologiczna córki tez robi swoje:-(