Dodaj do ulubionych

dolna warga jako smoczek

IP: *.polsystem.net.pl 18.09.14, 16:21
Pracuje nad odatawieniem smoczka, jednak moje dziecko 11tyg wymyślił sobie zasysanie dolnej wargi. Czy to szkodliwe?
Obserwuj wątek
    • jak-kania-dzdzu Re: dolna warga jako smoczek 18.09.14, 16:36
      Mój syn 6m, bezsmoczkowy też tak robi od czasu do czasu, nie koryguje mu tego w żaden sposób, ok 3m jak zdobył władzę nad kończynami górnymi ssał kciuka przez jakieś 2-3 tyg. Kciuka wyjmowałam, podmieniałam na pierś i mu przeszło. Teraz pakuje do paszczy całe dłonie i wszystkie palce, ale to chyba swędzenie dziąseł ;)
    • fizmedka Re: dolna warga jako smoczek 18.09.14, 22:07
      Jesli zauwazysz ze zmienila mu sie technika ssania lub przyrosty znacznie spadna to trzeba bedzie powalczyc. Ale mysle ze to taka fascynacja swoim cialem ;)
    • malwina.okrzesik Re: dolna warga jako smoczek 19.09.14, 20:05
      nie sądzę, to raczej sposób poznawania świata/swojego ciała oraz autostymulacji
    • ewakot0 Re: dolna warga jako smoczek 21.09.14, 16:49
      mąż żartuje, że mały zasysa dolną wargę, bo nauczył się ode mnie - mam piercing i ciągle go
      "ciamkam" ;)
      • fizmedka Re: dolna warga jako smoczek 21.09.14, 21:15
        To bardzo mozliwe;) przeciez dzieci nas nasladuja;)
        • ewakot0 Re: dolna warga jako smoczek 21.09.14, 21:33
          ograniczę mu oglądanie kotów, bo jeszcze się zacznie lizać po pupie :D
          • celinka888 Re: ssanie kciuka i rączek 21.09.14, 21:42
            mój synek upodobał sobie rączki i kciuk i wszędzie czytam zeby podać smoczek zamiast kciuka - ciekawa jestem czy u Was tez tak sie dzieje? Dajcie smoka zeby zastąpić kciuki i nie dopuścić do krzywego zgryzu i zębów?
            • ewakot0 Re: ssanie kciuka i rączek 21.09.14, 21:53
              ja z kolei czytałam, że 5. miesiąc to już czas by odstawiać smoczek, jeśli dziecko z niego korzysta. A u nas to apogeum ciamkania wszystkiego. Chyba na każdą teorię da się w necie znaleźć jakiś artykuł.
              Daję małemu wcinać rączki, chyba że widzę, że znów ładuje je sobie po migdałki (już przynajmniej raz zwymiotował). Ale ma też ukochane pluszaki, jak je widzi to rozkłada rączki by je złapać i mordka już otwarta i gotowa. Są mięciutkie i pozwalam je pożerać ile ma ochotę.
            • yumemi Re: ssanie kciuka i rączek 21.09.14, 22:23
              celinka888 napisała:

> mój synek upodobał sobie rączki i kciuk i wszędzie czytam zeby podać smoczek za
              > miast kciuka

Po prostu podac piers i tyle. Ssanie kciuka przeradza sie w problem jesli dziecko dziecko ssie intensywnie, dlugo, bo nie moze zaspokoic potrzeby ssania gdzie indziej. Samo ssanie smoczka za dlugo tez moze miec okreslone negatywne konsekwencje.
              • Gość: mamamarcela Re: ssanie kciuka i rączek IP: *.polsystem.net.pl 22.09.14, 09:52
                Jesli Malec jest napojony do pelna. Troche zdrzemna sie na cycusiu. Teraz wierci sie i ciaga piers jak szalony. Dodatkowo wylewa sie z niego juz po raz 3 nadmiar nakarmionegi przed chwila mleka. Jesli odstawiam go to wciska sobie raczki i tetre i wszystko co po drodze do buzi. To co mam robic? Dopelnianie brzuszka wydaje mi sie bez sensu. Hmm..
                • Gość: maddie Re: ssanie kciuka i rączek IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 22.09.14, 10:38
                  Nosic, zajac sie, pobawic, swiat pokazac, oddac tacie, wyjsc na spacer - cokolwiek. I niech sobie tetre ciamka,niech sobie lapki lize.
                  Smoczek zbedny.
                  Ulewanie w tym wieku jest norma.
          • fizmedka Re: dolna warga jako smoczek 21.09.14, 21:57
            Ewa bez przesady! Dzieci nasladuja rodzicow bo neurony lustrzane dzialaja! A kot to kot i raczej dziec go szybciej dorwie do glaskania niz zacznie nasladowac w toalecie. Co innego jakby nie mial innych ludzi do nasladowania;) jak czasami spojrze na core to widze mimike meza i swoja takze;) ostatnio nasladuje wszystko co zobaczy... Taki etap;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka