Dodaj do ulubionych

dopajanie przy kp

16.10.14, 21:34
Dziecko ma 3,5 miesiąca tylko kp, je 5 razy na dobę o ustalonych porach. Najpierw było karmione na żądanie i z tego karmienia ustaliły się konkretne pory i tak już zostało. Na pewno nie je za mało waga 7400 rozmiar ubranek 74 przyrosty duuuże:-) Nie domaga się jedzenia właściwie nigdy, najada się i spokojnie czeka na następny posiłek. Czy takie niemowlę potrafi jakos zasygnalizować pragnienie? Wiem, że nie zaleca się dopajania przy kp ale ponieważ moje dziecię je naprawde rzadko może powinnam jednak dawac mu trochę wody pomiędzy karmieniami?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: dopajanie przy kp 16.10.14, 23:14
      jesli sika i moczy pieluchy, to plynow najwyrazniej wystarcza. Zawsze mozna dopoic z piersi.
      Po co kombinowac?
    • nothing.at.all Re: dopajanie przy kp 17.10.14, 09:18
      Jak napisała mruwa...jak moczy pieluchy to nie ma sensu dopajac. W mleku ma wszystko..i wodę i tłuste:).
    • jak-kania-dzdzu Re: dopajanie przy kp 17.10.14, 09:32
      Zasygnalizowaniem pragnienia u takiego szkraba jest właśnie szukanie piersi, bo to jedyny sposób 'picia' jaki dziecko zna, Jeśli przyrosty ok, siku ok, ciemiączko nie zapadnięte, to wszystko w normie, Zresztą to nie lato i upały, więc tym bardziej nie trzeba kombinować A już niech Ci przypadkiem nikt nie doradza herbatek albo koperku/rumianku! Na co to komu, po co. ;)
      • ewelina.90 Re: dopajanie przy kp 17.10.14, 11:20
        Zaproponuj pierś jak się martwisz. Będzie chciało to pociągnie kilka razy- w ten sposób się napije.
    • Gość: mamamarcela Re: dopajanie przy kp IP: *.polsystem.net.pl 17.10.14, 18:42
      Dziecko SKARB:)
      Gratuluję takiego poukladanego Maluszka. Moj Synek w tym samym wieku i mam nieokrrśloną, nieskończoną ilosc kamień. ...gdybym miała tak jak Ty iiillleee dałabym radę zrobić w ciagu dnia:)..

ALE juz nie narzekam :P kocham to co mam
      • nothing.at.all Re: dopajanie przy kp 17.10.14, 19:44
        Wam też się zmieni i ilość karmien spadnie. Będziesz jeszcze tęsknić za ta bliskością;).
        • ewka-1978 Re: dopajanie przy kp 17.10.14, 19:50
          To prawda, bardzo poukładany Maluszek - chyba raczej nie po mamusi;-) Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Siku robi często, ciemiączko w porządku zapominam zatem o dopajaniu. A porady w sprawie herbatek a i owszem pojawiają się w otoczeniu często;-)
          • bieniewicka Re: dopajanie przy kp 18.10.14, 03:49
            Jeeeeny to jest w ogóle możliwe? :D ale ze np zaczyna po np 3 godz marudzić i takie tam i proponujesz piers to nie wtrążoli ze smakiem? Jak urodziłaś latem to maluch nie chciał częściej bo wlasnie spragniony?
            • ewka-1978 Re: dopajanie przy kp 18.10.14, 21:11
              Rzeczywiście latem chciała dużo częściej. Pewnie dlatego że chciało jej się pić. Ale myślalam ze też dlatego, ze miała mały żołądeczek a teraz ma większy wiecej tam upchnie i na dłużej starczy:-)
              Ona prawie wcale nie marudzi, marudzi jedynie kiedy zbliża się drzemka ale to wyraźnie widać o co chodzi - oczki przymkniete, rączka przy buzi. Kiedyś próbowałam dawać jeść częsciej ale tak nie za bardzo chciała wcinać. A że wagę i wzrost ma słuszny to nie naciskałam:-) tylko właśnie to pragnienie mnie martwiło.
              • bieniewicka Re: dopajanie przy kp 18.10.14, 21:25
                Anioł nie dziecko :D
                • ewka-1978 Re: dopajanie przy kp 18.10.14, 22:01
                  To prawda nie mam powodów do narzekania:-) cieszę się póki czas bo pewnie jej się jeszcze ze sto razy odmieni;-) a Twoje Dziecię ile ma?
                  • bieniewicka Re: dopajanie przy kp 19.10.14, 04:18
                    5 miesięcy wkrótce skończy :) nadal je co 2 godziny w dzień i w nocy i cóż, jest bardzo ekspresyjnym dzieckiem ;D dużo sie śmieje, dużo pokrzykuje, uwielbia całusy i przytulanie i wyglupianie. Rozwija sie w swoim tempie, dosc szybko zaczela trzymac glowe, na brzuch przewracac w 16 tygodniu.. Tylko noce mamy ciężkie, nigdy nie spala spokojnie ale teraz rzuca się po całym łóżku praktycznie, z jednego boku na drugi majta jak szalona, sprzedaje ciosy na prawo i lewo, wkłada sobie rece w oczy, wybudza z jekami co godzine. Ech... Czekam aż ta faza minie... Albo ze zacznie sama przewracać się na plecki z brzuszka bo w nocy na brzuchu od tego kręcenia laduje i jest płacz ;)
                    • ewka-1978 Re: dopajanie przy kp 19.10.14, 20:48
                      To dziewczynka tak? To szybciutko bardzo zaczęła się przewracać na brzuszek, nasza Mała też szybko trzymał głowkę ale żadne przewrotki jej jeszcze nie w głowie. Próbuję ją nauczyć żeby chociaż z plecków na boczek ale śmieje się radośnie, wymachuje nóżkami i wyraźnie moje próby ma za nic:-) a robicie jakies ćwiczenia? ot takie żeby pobudzić dziecko do ruchu?
                      U nas z nocami nie jest aż tak dramatycznie ale tez trochę się rzuca, głównie, głową i łapkami. Oraz te jęki rozdzierające:-) a głód sygnalizuje co 2 godziny płacząc? czy juz wcześniej poznajesz że głód się zbliża?
                      • bieniewicka Re: dopajanie przy kp 19.10.14, 21:19
                        E, wszystko w swoim czasie :) nic nie robiliśmy z nasza mala, żadnych ćwiczeń. Wasza coreczka ma jeszcze duuuzo czasu :) Nasza chyba już takim typem jest, spieszy się jej się moze, od 2 tyg pcha pupę do góry wspinając się na paluszkach. Poza tym jest spora (dluga) i wszyscy myślą ze jest starsza, no ale jak ja urodziłam to miała 58cm.

To dobrze ze nocki macie znosne ;) do niedawna nasza chrzakala i lekko pojekiwala gdy chciala jedzonko w nocy, ale przede wszystkim zaczynala sie majtac na boki ;) teraz jest glosniejsza i najczęściej pochlipuje ;(
                        • ewka-1978 Re: dopajanie przy kp 20.10.14, 21:26
                          Dzisiaj mieliśmy rekord. Dziecię najadło się o 19, zasnęło i spało do 4.15. Potem zjadło i znowu pospaliśmy prawie do 7. Naprawdę wszystkim rodzicom życzę takich nocek:-)
                          U nas jest podobnie z wielkością - wygląda na dużo starszą. Tak jak napisałam wcześniej waga 7400 i dłuuuga okropnie. Dobrze, że jest tylko na piersi bo na butelce to już by mnie każdy lekarz zrugał:-) A Wasza ile teraz waży?
                          • bieniewicka Re: dopajanie przy kp 20.10.14, 22:15
                            Jasny gwint! To chyba już poza siatką centylowa jest :D u nas r. 70/74 a waga coś koło Waszej, ale pewnie mniej, zwłaszcza ze podobno po 4 miesiącu zwalnia masa, wkrótce ważenie to się dowiemy. Nie ważymy częściej niż raz na miesiąc/poltora. No ale Wasza córeczka to jest hit, 3.5 mies i takie rozmiary ;) błagam nie mów mi nic o takich nocach... Ja juz chodzę jak pijana ;(
                            • ewka-1978 Re: dopajanie przy kp 22.10.14, 22:36
                              Siatke centylową to ja przestałam sprawdzać już dawno dawno żeby się nie stresować:-) w przyszłym tygodniu idziemy na szczepienie więc przy okazji znowu będzie ważenie - czuję po rękach, że znowu jest troszkę więcej:-) i pamiętaj ze je 5 słownie pięć razy na dobę:-) podajesz juz gluten? w jakiej formie i ilości to trzeba dawać?
                              • bieniewicka Re: dopajanie przy kp 22.10.14, 22:45
                                Turbossanie włącza to i 5 razy wystarczy! ;) a ulewala/ulewa?
                                Gdzie gluten, moja wczoraj 5 miesięcy skończyła, jeszcze miesiąc tylko cycus planuje :) no a poza tym podobno w przypadku większych dzieci gluten nie trzeba wprowadzać jako pierwszy, można warzywka. Tylko ostrożnie z marchwią uwielbianą bo zatwardza.
                                • bieniewicka Re: dopajanie przy kp 22.10.14, 22:51
                                  www.hafija.pl/2014/07/schemat-rozszerzania-diety-dziecka-2014-cz-2-tabela-z-komentarzem.html
                                  • bieniewicka Re: dopajanie przy kp 22.10.14, 22:53
                                    I jeszcze w skrócie nowe wytyczne www.hafija.pl/2014/07/schemat-rozszerzania-diety-dziecka-2014-oraz-nowe-produkty-w-diecie-dziecka-cz-1-zalecenia-ogolne.html
                                • bieniewicka Re: dopajanie przy kp 23.10.14, 10:20
                                  Tutaj ładnie rozpisane, dziewczyny na niemowlaki wkleily: pediatria.mp.pl/zywienie/show.html?id=52544
                                  • ewka-1978 Re: dopajanie przy kp 23.10.14, 20:38
                                    Super:-) bardzo Ci dziękuję. Nie ulewa i w sumie nigdy nie ulewała. Odbija zaraz po podniesieniu i uznaje posiłek za zakończony.
    • malwina.okrzesik Re: dopajanie przy kp 24.10.14, 23:31
      widać, że taki rytm jedzenia pasuje maluchowi, tak trzymać, nie dawać niczego poza piersią
      u dziecka nie ma osobnej potrzeby jedzenia i osobnej pragnienia, nie porównujmy tego z odczuciami starszych dzieci czy dorosłych
      proszę pamiętać, że niemal 88% mleka matki to woda :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka