Dodaj do ulubionych

Słabe przyrosty- anemia

10.11.14, 15:54
Witajcie! Moja prawie 3 miesięczna córeczka ma lekką anemię fizjologiczną. Dostała actiferol 2 x dziennie, ale kiepsko jej idzie picie go, powoli dochodzimy dopiero do pełnej dawki po 3 tygodniach brania. Od jakiś 3-4 tygodniu nie przybiera już tak ładnie na wadze, jak wcześniej. Wychodzi jakoś 100g tygodniowo. Zauważyłam też, że w dzień kiepsko jej idzie jedzenie, possie 5 minut i koniec. Natomiast w nocy je bardzo ładnie. Przystawiam ją do piersi co 2h w dzień. Czy to anemia może być powodem braku apetytu i słabych przyrostów? Martwię się, że lekarka karze ją dokarmiać mm… W ogóle się martwię...
Obserwuj wątek
    • to_ja_aggga Re: Słabe przyrosty- anemia 10.11.14, 16:22
      U nas anemii brak, morfologia wzorcowa a przyrosty zwolnily bardzo jakos przed skonczeniem 3miesiaca. 100g na tydzien a czasem bywalo mniej. Teraz corcia ma 4 miesiace i chyba cos drgnelo. Co jakis czas ma takie kryzysy :-) a to szczepienie a to skok. Ale trzymamy sie swojego centyla wiec mam sie nie martwic. Napisz jaka waga urodzeniowa, spadkowa i jakie przyrosty to pewnie dziewczyny ocenia :-)
      • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 10.11.14, 17:13
        Waga urodzeniowa 2964g, spadkowa 2760g, potem 1 miesiąc 3700g, 2 miesiac 4500g, a teraz po 3 tygodniach (ma 2miesiace i 3 tygodnie) 4800g, czyli tygodniowo wyszło ostatnio 100g.
        • Gość: maddie Re: Słabe przyrosty- anemia IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 10.11.14, 19:53
          A co sie stalo te 3tyg temu? Infekcja jakas byla, choroba w domu, wyjazdy jakies?
          Smoczek jest w uzyciu?
          • Gość: maddie Re: Słabe przyrosty- anemia IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 10.11.14, 19:59
            Aha, czyli 3tyg temu zaczela brak sztuczne zelazo...
            No to mamy podejrzanego sprawce gorszych przyrostow. Bo jak dotad dziecko roslo ladnie - 250g i200g na tydzien. A tu nagle taki spadek. Jakby on byl po 3mscu to spoko, ale poderzanie zbiega sie z podaniem lekow. A pewnie i szczepienie bylo prawda?
            Ja sie tylko zapytam - skoro anemia.jest fizjologiczna to po co leki? Jaka ta anemia? Masz wyniki badan?
            • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 18.11.14, 17:29
              Do maddie- nie zauważyłam Twojego wpisu wcześniej. Tak, spadek przyrostów zbiegł się w czasie z podaniem żelaza. Mam wyniki morfologii:
              krwinki czerwone RBC- 3,58 T/l (norma 32,0 - 42,0)
              hematokryt- 36,0 g/dl (31,0 - 35,0)
              neutrocyty- 20,8 % (30,0 - 50,0)
              monocyty- 9,7 % (2,0 - 7,0)
              eozynocyty- 5,7 % (< 5,0)
              liczba neutrocytów- 1,39 G/l (1,50 - 8,50)

Podałam tylko te wyniki, które odbiegaly od normy. Czy to w takim razie nie jest anemia fizjologiczna?
    • nothing.at.all Re: Słabe przyrosty- anemia 10.11.14, 18:15
      Moja córka tez ma anemię i tez actiferol podaje dwa razy dziennie. - raz 7 a raz 15 mg. I nawet nieźle jej idzie przyjmowanie tego ale mamy problem z kupka od tego ( tak sadze).
      Przyrosty po 3 miesiącu zwalniają i mon to 90 g na dobre wiec u was dramatu nie ma. Są też skoki rozwojowe i wteey tez dziecko może słabiej ssać. Przystawiam i pewnie za Jakiś czas minie.
      • nothing.at.all Re: Słabe przyrosty- anemia 10.11.14, 18:16
        Zaraz jakiś ekspert oceni wagi i będzie ks co i jak. Ale wg mnie jest ok :).
        • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 10.11.14, 18:50
          Dzisiaj byłyśmy na szczepieniu i pediatra stwierdziła, że troszkę słabe te przyrosty. Oprócz tego słabego apetytu i czasami problemów brzuszkowych z powodu actiferolu malutka jest energiczna, ciekawa świata, uśmiechnięta. Kupka prawie codziennie, siku dużo, raczej z głodu nie płacze. Ile czasu macie zalecony ten actiferol?
          • nothing.at.all Re: Słabe przyrosty- anemia 10.11.14, 19:54
            5 tygodni podawania i kontrola badań. Mam Nadzieje że będzie juz ok.

Może to skok tez i dlatego słabiej przybiera..wszystko ciekawe tylko nie jedzenie ;)
            • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 10.11.14, 20:02
              No to prawda :), rozgląda się dookoła, potrafi nawet płakać czasami jak ją przystawiam do piersi. A w nocy jak ręką odjął. U nas kazała po 6 tygodniach podawania przyjść na kontrolę. Oby tylko dokarmiania mm nie zaleciła, bo sporo musiałam się nawalczyć o karmienie piersią i nie chciałabym tego teraz zaprzepaścić.
              • kpkacha Re: Słabe przyrosty- anemia 10.11.14, 23:56
                Jeśli nie uda się uniknąć dokarmiania to odciągaj i dokarmiaj swoim, z butli łatwiej leci nie trzeba się namęczyć to i więcej zje. Mojemu też w tym okresie wychamowały przyrosty a potem znów skoczył do góry Ale konsekwentnie przystawialam w ustalonych porach i mały lubi długo ssać więc sporo tłustego mleczka wypija, nawet jak uśnie na cycu to nie odkładam bo doi przez sen, czekam aż sam puści sutek.
                • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 18.11.14, 13:57
                  Dzisiaj minął tydzień od wizyty u lekarza i zważyłam córcię, niestety znowu przybrała jakieś 100g :( mimo, że przystawiałam ja do piersi co 2h a nawet czasem co 1h. Martwię się :(
                  • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 18.11.14, 14:06
                    Dodam, że zjada wieczorem ok. 21-22 pierś, potem budzi się 1-2 w nocy, następnie 5-6, 9-10. Ostatnio odciągnęłam mleko, udało się 80 ml z obu piersi, więc chyba mleka jest wystarczająco. Tylko, że ona nie zjada obu piersi.
                    • nothing.at.all Re: Słabe przyrosty- anemia 18.11.14, 16:08
                      A dziecko ma 3 mcu? A może plesniawki ma w buzi i dlatego gorzej jest. A może idą zeby.
                      u nas tez przyrosty wyhamowaly ale to normalne.
                      • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 18.11.14, 16:45
                        Tak, ma 3 miesiące, nie ma pleśniawek, z zębami to nie wiem, ale chyba jeszcze nie. Ma lekką anemię leczoną actiferolem 7mg. Przyrosty wyhamowały jakieś 3 tygodnie temu. 100g tygodniowo to chyba trochę mało? Je często ale mało, czasami possie 5-10 minut max z jednej piersi, czasami skusi się na drugą ale rzadko. Zaczynam się łamać z dokarmianiem :(. Waży obecnie 4900g, waga urodzeniowa 2964g, wyjściowa 2760g.
                        • Gość: maddie Re: Słabe przyrosty- anemia IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 18.11.14, 17:35
                          Czyli ma 12 tyg?
                          100g w tym.wieku jest akceptowalne.
                          Jakiej Wy jestescie budowy? Bo geny tez robia swoje. I z tym nie wygrasz.
                          Zawsze dawaj jej 2 piersi na jedno karmienie, albo jeszcze wiecej jak tylko chce ssac.
                          Smoczka nie ssie? Kciuka nie ssie?
                          • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 18.11.14, 17:38
                            Do maddie- nie zauważyłam Twojego wpisu wcześniej. Tak, spadek przyrostów zbiegł się w czasie z podaniem żelaza. Mam wyniki morfologii:
                            krwinki czerwone RBC- 3,58 T/l (norma 32,0 - 42,0)
                            hematokryt- 36,0 g/dl (31,0 - 35,0)
                            neutrocyty- 20,8 % (30,0 - 50,0)
                            monocyty- 9,7 % (2,0 - 7,0)
                            eozynocyty- 5,7 % (< 5,0)
                            liczba neutrocytów- 1,39 G/l (1,50 - 8,50)

Podałam tylko te wyniki, które odbiegaly od normy. Czy to w takim razie nie jest anemia fizjologiczna?
                            My jestesmy raczej drobni, niezbyt wysocy. Dzieciatko nie ssie smoczka ani kciuka. Dostaje tylko to nieszczesne zelazo z butelki, ale rozrabiam jej doslownie w 10ml wody zeby krotko pila z tej butli.
                            • nothing.at.all Re: Słabe przyrosty- anemia 18.11.14, 19:08
                              Ja podaje na łyżeczkę nie butla. Może ta butla nawet na chwilę zaburzyla ssanie znaczy technikę.
                            • mad_die Re: Słabe przyrosty- anemia 18.11.14, 21:23
                              No to zdecydowanie wywal butelkę, a żelazo, te 10 ml, podaj pipeta do leków - taką jaka jest od paracetamolu czy innego nurofenu.
                              I zobacz, czy to zmieni stan rzeczy, to znaczy, czy choć trochę lepiej przybierze.
                              Ale jak pisałam wcześniej, 100g w tym wieku jest do zaakceptowania.
                              • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 18.11.14, 22:01
                                Ważyłam ją dziś w południe i było 4900g a teraz wieczorem nagle 4865g :/, wiem, że to może wynikać z ilości mleka które wypiła, z wydalonego moczu, kupy itp., ale wychodzi na to, że przybrała jednak mniej niż te 100g. Już mąż na mnie fuka, że powinnam jej podać mieszankę i odciągać sobie mleko, żeby zachować laktację a jak przyrosty wrócą do normy wrócić do karmienia piersią. Ale ja nie chcę tak :(((((.
                                • yumemi Re: Słabe przyrosty- anemia 18.11.14, 23:31
                                  Takie wazenie nie ma sensu - z jednego dnia. Nie czesciej niz raz na 1-2 tygodni w tym wieku.
                                  Cos sie po tym 2 mcu popsulo - jak czesto dziecko ssie, jak dlugo, czy z obu piersi?
                                  • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 19.11.14, 09:35
                                    Ssie przeważnie ok 10minut, je z jednej piersi, bardzo rzadko chce druga chociaż proponuje. Karmie w zasadzie co 1-2h w dzien bo mała za jednym razem mało zjada i zaraz jest głodna. Z dwóch piersi lubi zjeść wieczorem, w nocy znowu jedna. Czy przyczyna słabych przyrostow moze byc anemia? Czy to minie w czasie leczenia?
                                    Jak namówić dziecko na druga piers?
                                • nothing.at.all Re: Słabe przyrosty- anemia 19.11.14, 11:23
                                  Podaj Actiferol pipeta albo łyżeczka. Waz raz na tydzień albo dwa. Przystawiaj regularnie i proponuj dwie piersi. Musi ruszyć;). Powodzenia!
                        • nothing.at.all Re: Słabe przyrosty- anemia 18.11.14, 19:09
                          W wieku 3 mce dzieci ssa krócej bo świat ciekawszy niż pierś. Przystawiaj i proponuj obie piersi.
                          • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 09.12.14, 16:32
                            Witajcie ponownie! Niestety przyrosty dalej są słabe, 18 listopada 4900g, 25 listopada 5000g, 2 grudnia 5130g (tutaj było lepiej) a dzisiaj po tygodniu tylko 5180g :( więc tylko 50g. Bierzemy dodatkową dawkę żelaza, czyli razem 15g na dobę do czasu kontroli przed Bożym Narodzeniem. Wiem, że w 3-4 miesiącu przyrostu nie są już takie jak na początku no ale 50g w tydzień? Córka była pomiędzy 25 a 10 centylem a teraz spada na 3 :(. Karmię ją bardzo często, wydaje mi się, że ma ochotę jeść i je sporo.
                            • mad_die Re: Słabe przyrosty- anemia 09.12.14, 16:42
                              megulenka napisał(a):

> Witajcie ponownie! Niestety przyrosty dalej są słabe, 18 listopada 4900g, 25 li
                              > stopada 5000g, 2 grudnia 5130g (tutaj było lepiej) a dzisiaj po tygodniu tylko
                              > 5180g :( więc tylko 50g.
                              Ale po co ją ważysz co tydzień? Jak widać średnie przyrosty ma ok, rośnie sobie w swoim tempie, raz 100g, raz 130g a potem 50g - średnio 93g na tydzień.
                              Jeśli Wy jesteście małej budowy, to po kim mała ma być wielkoludem?

Bierzemy dodatkową dawkę żelaza, czyli razem 15g na d
                              > obę do czasu kontroli przed Bożym Narodzeniem. Wiem, że w 3-4 miesiącu przyrost
                              > u nie są już takie jak na początku no ale 50g w tydzień? Córka była pomiędzy 25
                              > a 10 centylem a teraz spada na 3 :(. Karmię ją bardzo często, wydaje mi się, ż
                              > e ma ochotę jeść i je sporo.
                              Bardzo często czyli ile razy?
                              W nocy też?
                              Smoczków nie ssie?
                              Kciuka nie ssie?
                              Nie chorowała? Ktoś w domu nie chorował?
                              Widzisz, że je dobrze? Tak jak na filmie:
                              www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=124:good-drinking&catid=6:video-clips&Itemid=13
                              • mad_die Re: Słabe przyrosty- anemia 09.12.14, 16:46
                                Aha i czy to żelazo nadal jest w butelce podawane?
                                • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 09.12.14, 16:54
                                  To prawda, że oboje jesteśmy drobni. Karmię ją w dzień co 2h, czasami chce częściej, generalnie w dzień wychodzi jakoś 7-8 razy + w nocy 1-2 razy (nie budzę jej na jedzenie, sama się budzi). W domu nikt nie chorował ostatnio, od 2 dni tata ma katar. Żelazo podaję kubeczkiem jak radziłyście. Myślę, że ssie prawidłowo, chwyta bardzo dużą część otoczki, słyszę jak przełyka, nie cmoka, brodawki mnie nie bolą, więc chyba jest ok. To przeklęte żelazo :(. Chyba rzeczywiście przestanę ją ważyć co tydzień bo zwariuję.
                                  • nothing.at.all Re: Słabe przyrosty- anemia 09.12.14, 20:11
                                    No ale jak ssie i je to żelazo nie jest winne. My też mamy żelazo i witaminy bo anemia. Już drugi miesiąc bierzemy bo ono się wolno wchłania i córka przybiera.
    • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 09.12.14, 17:16
      A no i smoczka nie ma, kciuka nie ssie. Ssie sobie piąstki, wkłada paluchy do buzi, ale to chyba normalne?
      • ela.dzi Re: Słabe przyrosty- anemia 09.12.14, 22:25
        Normalne :) Wyluzuj naprawdę. liczy się średni przyrost. Anemia może powodować mniejszy apetyt, ale Twoja córka przybiera. A czy córka oprócz żelaza bierze jeszcze jakieś witaminy ? Witamina C, witamina B6 i kwas foliowy bardzo pomagają w przyswajaniu żelaza.
        • megulenka Re: Słabe przyrosty- anemia 09.12.14, 22:42
          Bierze Actferol Start wlasnie z witaminami i kwasem foliowym. Przed świętami mamy zrobic kontrolna morfologie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka