Dodaj do ulubionych

Ząbki i zastoje

15.01.15, 12:50
Ech... mojemu synkowi (9 m-cy) wychodzi kolejna para ząbków - górne dwójki. Gdybym mu nie zaglądnęła do paszczy, mogłabym to odgadnąć, każda nowa para powoduje to samo zjawisko: zastój w lewej piersi. Po nocy przy piersi - wstaję ze zmasakrowaną brodawką, po następnej nocy - z zastojem. Nie wiem jak on to robi, bo jestem w stanie spać mimo że on sobie tam ciumka nawet cały czas, ale ból w całej piersi to już nie jest fajne. Chociaż wczoraj wieczorem przypomniałam sobie, że musiałam mu wręcz wyciągnąć sutek z buzi, bo czułam małe ząbki :( W ogóle ostatnio czasem niestety je czuje! Niedawno, jeszcze nie do końca wyszły mu górne jedynki więc rozumiem, że nie do końca oswoił swoje nowe wyposażenie jamy ustnej, ale jak liczę, że zostało nam jeszcze 16 ząbków - to się zastanawiam, czy czeka mnie 8 zastojów? Błagam, już nie chcę kapusty!
Dlaczego zawsze ta sama pierś cierpi? Sutek wygląda w miarę normalnie, nie ma zapchanego kanalika jak ostatnio, ma za to jedno czerwone miejsce i w ogóle jest jakby trochę taki mniej "zwarty" niż ten prawy niebolesny. Dlaczego ból sutka powoduje zastój?
Mogłabym oczywiście go oddać tacie w nocy i nie dać piersi, ale po co tata ma w nocy nosić i uspokajać, skoro mi wystarczy przytulić i udostępnić pierś. Sławna Camilia nic nam nie pomaga, nie próbowałam żeli na dziąsła - jest sens? Nie szprycuję go na wieczór niczym przeciwbólowym.
Jakieś rady? Podobne doświadczenia? Czy jakiekolwiek wsparcie?
Obserwuj wątek
    • firz Re: Ząbki i zastoje 15.01.15, 17:18
      Nie wiem czy powod jest ten sam ale tez mialam problem z zastojami kiedy zaczynaly sie nocne ekscesy zwiazane z zebami. U mnie przyczyna bylo to, ze zamiast ssac te 3,4 razy a konkretnie, corka dosysala sie razy mnostwo ale na chwile. Nie oprozniala do konca a ja z przyzwyczajenia zmienialam piersi po kazdym ssaniu. Teraz daje jedna piers po 2,3 razy i jest ok. Pewnie tez piersi sie dostosowaly bo taki stan trwa u mnie juz kilka mcy. Na bol sutkow nie mam pomyslu bo sama borykam sie z nim od samego poczatku czyli 10 mcy :( Choc ostatnio byly szczegolnie tkliwe i tydzien pozniej dostalam okres.

Na moja corke nie dziala camilia, viburcol, zele na dziasla ani paracetamol. Tylko ibuprofen. Daje raz na jakis czas gdy czuje, ze sfiksuje gdy nie przespie 3 godzin ciagiem :)
      • megulenka Re: Ząbki i zastoje 15.01.15, 17:44
        Ja też niedawno miałam zastój w piersi i radziłam się Was na forum. Dopiero po Waszych wypowiedziach połączyłam fakty. Zaraz po tym jak zszedł mi zastój córci wyszły 2 dolne jedynki. No i faktycznie tak jak pisała firz, córcia ssała w nocy kilkakrotnie króciutko i pewnie nie wysysała dobrze piersi. Może i u Ciebie tak jest. Jedyna rada przystawiać w nocy kilka razy do tej lewej piersi skoro jest wrażliwa na zastoje. Próbowałaś żelu Dentinox? Ja czasami smaruje jej dziąsełka, chociaż nie mam przekonania czy rzeczywiście tak dobrze działa. Koleżanka próbowała też podawać Nurofen. A jeśli chodzi o zmasakrowane brodawki to pewnie musiałabyś zaraz po ssaniu wyjąć pierś z buzi synka, nie pozwalać mu ciumkać. Wiem, trudne to będzie, bo pewnie zasypiasz zaraz po podaniu piersi.
        • amiralka Re: Ząbki i zastoje 15.01.15, 19:44
          Dzięki dziewczyny za odzew. No dokładnie to samo podejrzewam u siebie - ciągła stymulacja ale nie opróżnianie, bo ile można w siebie wlać ;) Zasypiam z radością jak tylko znajdzie sobie pierś i przestaje cudować. Chociaż dziś może nie być tak różowo, bo ten ból się utrzymuje.
          A może trzymać go w nocy przy drugiej piersi i tę podawać na ciumkanie, a tę lewą tylko raz i faktycznie nie zasnąć zanim nie zje? Są dwa guzki dokładnie w tym samym miejscu co ostatni zastój :/
          Znowu nic nie podałam na noc, ale nie rozumiem, w dzień jest takim pogodnym chłopcem, drzemki są ok, nie widać, żeby coś mu dokuczało. Tylko w nocy ewidentne zachowanie ząbkowe... Jutro poszukam tego żelu w aptekach, megulenko.
          I jeszcze jedno pytanie - do tej pory myślałam, że dzieci mogą brać tylko paracetamol? W jakiej postaci podajesz ibuprofen? Ja mam panadol, ale nigdy nie używałam, to jakiś słodki syrop chyba jest.
          • firz Re: Ząbki i zastoje 15.01.15, 20:27
            Paracetamol od urodzenia a ibuprofen od 3mca. Ja daje czopki nurofen - dzialaja po max 15 min, no inne dziecko po kwadransie. Syropow nie lubie bo zawsze cos wypluje i nie wiem czy przyjela cala dawke.
          • firz Re: Ząbki i zastoje 15.01.15, 20:38
            A co do piersi, ja bym ja podawala po kilka razy pod rzad bo Ty zaplanujesz, ze nie zasniesz zanim porzadnie nie zje a on ciumknie i sie odwroci ;) A co do podawania prawej do ciumkania cala noc- zrobilam tak pewnej nocy a a potem mialam balon a nie cycka, tak mi sie produkcja rozhulala ;)
            • amiralka Re: Ząbki i zastoje 15.01.15, 21:32
              Haha... no ja dziś wzięłam laktator i ściągnęłam w pięć minut 100ml z obu piersi. W życiu mi się to nie zdarzyło. Przypomniało mi się, że te biedne industrialne krowy też mają często zapalenia piersi, bo się je zmusza do nadprodukcji. A czopków nigdy nie podawałam, nawet nie wiem czy dałabym radę zaaplikować ;)
              On nie ciumknie i się odwraca, tylko śpi z piersią jak ze smoczkiem, jak mu idą ząbki, to jest problem. Czasem sobie coś przełknie. Więc już sama nie wiem jaką strategię przyjąć na tę noc - chora czy zdrowa pierś? Z drugiej strony, kiedy młody ssie długo jedną pierś - np. do drzemki, druga też się mocno napełnia - też tak macie?
              Na razie po wieczornym ssaniu - doopróżniłam pierś laktatorem (prawie nic nie poleciało) ale ulga przyszła.
    • yen26 Re: Ząbki i zastoje 15.01.15, 21:02
      Cholewka mam to samo Córka 4,5 mies i idą dolne jedynki Lekarz wczoraj potwierdził A ona w nocy ciumka i ciumka Dziś piersi jak balony, dwa bolesne miejsca i siedzę z kapusta Ibuprom wzięty Co jeszcze mogę zrobić?
      • amiralka Re: Ząbki i zastoje 15.01.15, 21:35
        Rozgrzewać przed karmieniem, delikatnie masować (głaskać) obolałe miejsca w czasie karmienia, a najlepiej przystawiać małego tak, żeby miał tam bródkę. I koniecznie schładzać po karmieniu - rozumiem, że to robisz kapustą. Ibuprom forte (400mg) co osiem godzin. To mój schemat, nie wiem tylko jak podejść do tego ciumkania.
    • amiralka Re: Ząbki i zastoje 16.01.15, 23:52
      Zacznę wierzyć, że dzieci czytają nasze posty, jak Maddie kiedyś napisała ;) Noc była cudownie spokojna, jedynie dwie pobudki na porządne jedzenie, ja na tyle przytomna, że podawałam obie piersi za każdym razem. Rano wstałam wypoczęta i... bez zastoju. Dzięki za wsparcie.
      Aha, lepiej policzyłam - ząbków już prawie sześć, czyli czeka nas jeszcze czternaście, po jeden zastój na parę - wychodzi mi tylko siedem zastojów jeszcze, nie osiem :D
      • yen26 Re: Ząbki i zastoje 17.01.15, 14:08
        U mnie też przeszło Kapusta z lodówki działa cuda ;) i ibuprom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka