Dodaj do ulubionych

Refluks a KP i spanie

10.05.16, 09:54
Podmienili mi dziecko. Od 3 tygodni młody stał się bardzo wrażliwy, jeśli chodzi o spanie. A dodatkowo okazało się, że ma refluks (potwierdzony na USG, ma bardzo krótki przełyk). Idziemy jeszcze dziś do gastrologa. Szukam sposobów, żeby pomóc jemu i sobie.

Przede wszystkim - jak karmić ? Jedyną sensowną radę, którą usłyszałam jest rzadsze karmienie i podawanie Gastrotussu Baby. Tylko jak to zrobić jak młody czasem domaga się co godzinę albo i częściej ? Karmię często na dworze, a najczęściej w nosidle i nie jestem w stanie cały czas podawać mu tego preparatu. Zawsze też pionizuję go po karmieniu, często odbija mu się, a i tak ulewa. No i można osiwieć z jego spaniem. Za dnia najlepiej śpi mu się w pionie w nosidle, ale awykonalne jest, żeby spał tak cały dzień. Potem ujdzie jeszcze spanie przy szumie w łóżeczku, ale nawet głośny szum nie daje rady przy żywym dwulatku. Dodatkowo jak nakarmię go za wcześnie przed spaniem, to się obudzi z głodu. Jak przed samym spaniem, to jeśli śpi na brzuchu, to obudzi go wydzielina w nosie, jak na boku lub plecach, to obudzi go chlust. Wózek głęboki idzie w odstawkę, albo źle śpi z powodów gastrycznych albo nie może się wyciszyć. Raz na jakiś czas jednak przydałoby mi się mieć dla niego wózek do spania, więc będę próbować ze spacerówką na półleżąco lub fotelikiem wpiętym w stelaż. Dodatkowo często jeżdżę po starszego autem, a młody zasypia podczas jazdy i wybudza się wraz z wyłączeniem silnika. Takie krótkie drzemki dla dodatkowo go rozbijają. Widać, że jest strasznie niedospany, a nie jestem w stanie dostosowywać się tylko do niego. Jak już naprawdę wyje z przemęczenia, to ostatecznie śpi ze smoczkiem, którym normalnie pluje. Tak wiem, nie powinno go być, ale robię co mogę, żeby pomóc swojemu dziecku. Generalnie moje życie ostatnio toczy się tylko wokół spania młodszego i już brakuje mi pomysłów. W nocy śpi o dziwo ok, budzi się 2 razy, tylko muszę przed karmieniem wyczyścić mu nos w razie potrzeby. Od tego ściągania aspiratorem aż pękło mu naczynko i ma strupy w nosie. A to takie wesolutkie dziecko jak się wysypia. Ech ...
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 10:05
      Jeszcze dodam, że młody cały czas przybiera bardzo dużo. Średnio ok. 1300 g na miesiąc. Na 2 miesiące ważył 6 kg, dziś ma 10 tygodni i zaczynam szykować ubranka dla dziecka 6-miesięcznego. Miałam tego nie pisać, ale przytoczę jakie 'cudowne' rady dostałam od 2 pediatrów : odchudzić go i podawać mleko antyrefluksowe.
      • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 10:15
        No i jeszcze dodam, że młody nie uspokaja się przy piersi, nie zasypia przy niej i nie zaśnie na rękach.
    • leni6 Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 14:09
      Ela, ile ten twój maluch już ma ?

Co do karmienia, to nie mam osobistych doświadczeń z refluksem u dziecka, ale rzadsze karmienie wydaje mi się bardzo rozsądnym rozwiązaniem. Jest mało prawdopodobne by był głodny co godzinę, spróbuj się wsłuchać w płacz i odróżniać to czy chodzi o jedzenie czy o coś innego (np. odbicie), to że po podaniu piersi pije, nie znaczy, że o to mu chodziło. Są w necie fajne filmiki, u starszego niemowlaka to już nijak nie działa, ale u malucha powinno. Nawet jeśli chodzi o jedzenie tak często to ja bym karmiła rzadziej, stopniowo wydłużając czasy do min 2h w dzień.
      • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 14:28
        Ma 10 tygodni, problem jest od 3, kiedy to zaczął dużo mniej ulewać, ale sprawia mu to duży dyskomfort. A po czym poznaje, że chce pierś - albo się wybudzi i nic innego nie jest go w stanie uspokoić (wtedy jest szansa, że znów pójdzie spać) albo pcha sobie paluchy do gardła i nic innego go nie uspokoi. W obu przypadkach pluje smoczkiem na odległość, a na rękach się wścieka.
        • biankao Re: Refluks a KP i spanie 11.05.16, 11:14
          ela.dzi, czytam Twoj post i u nas to samo, tyle, że córa ma dopiero 3 tygodnie. Spi jedynie w chuscie, w lozeczku czy wozku szybko sie wybudza. Ulewa, czka, ciagle pierdzi. Z tego co czytałam to ssanie smoczka powoduje wieksze wydzielanie sliny a jak sie wydziela wiecej sliny i dziecko ja przelyka to mniejsze prawdopodobienstwo, ze zawartosc zoladka podskoczy do gory. Corka tez czesto sie domaga piersi. Ponoc u dzieci z refluksem bywa tak, ze ssanie przynosi im ulge, a to, ze sie napelniaja i znow ulewaja i objawy moga sie nasilic z przejedzenia, to juz inna sprawa... Zreszta przy synu, ktory mial podobne problemy, ale nikt nie zdjagnozowal refluksu, staralam sie karmic co 3 godziny a i tak mial problemy brzuszkowe i ulewal jak fontanna do pirwszego rroku zycia.
          • biankao Re: Refluks a KP i spanie 11.05.16, 11:16
            Najgorsze, zete wszystkie rady typu pionizowanie, spanie pod kątem itp. wcale nie działają. Córka potrafi ulac trzymana pionowo i w lozeczku ktore jest pod kątem...
            • babybump Re: Refluks a KP i spanie 11.05.16, 11:44
              No u nas tez nie dzialaly, dlatego m in zdecydowalismy sie wprowadzic u synka leki. U corki nie zgodzilismy sie na leki czego teraz zaluje.

Ulewanie a refluks (GERD) to dwie rozne rzeczy. Kazde dziecko troche ulewa. To normalne. O chorobie mowi sie, jak dziecko ciagle zwraca tresc zoladkowa, ona zalega w przelyku, wytwarzaja sie kwasy zoladkowe ( mozna poczuc po zapachu z buzi).. To trzeba leczyc. Kwasy moga uszkodzic przelyk (w ciezkich przypadkach trzeba potem operowac). Poza tym jest to strasznie bolesne dla dziecka. No i nieprzyjemne. Wyobrazmy sobie, ze mamy coagle zgage i po kazdym jedzeniu wymiotujemy, albo na zewnatrz, albo 'w gardle'. Tak wlasnie czuje sie dziecko z refluksem. Moj z bolu prawie ciagle wrzeszczal. To nie byl placz z glodu, czy ze zmeczenia, tylko z bolu. A my bylismy bezradni, bo nie moglismy mu pomoc. On wrzeszczal z bolu, a ja razem z nim z bezradnosci. Nawet w pewnym momencie zaczelam miec mysli, ze swoim pokarmem mu szkodze. Dopiero wprowadzenie leku pomoglo.
              Jesli myslisz, ze dziecko ma refluks, a nie jest to zwykle ulewanie, to idz do lekarza, draz sprawe.
              Link, ktory podalam ponizej zawiera naprawde duzo informacji. Mowi tez o tym, ze niestety sporo lekarzy jest niedouczonych i bagatelizuje sprawe. A konsekwencje nieleczonego refluksu sa bardzo powazne.
              • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 11.05.16, 11:58
                No to na szczęście u nas aż tak źle to nie wygląda. Przełyk nie jest jeszcze podrażniony i oby tak pozostało. Dyskomfort jest, ale jak się młodszy wysypia, to nawet chlusty lepiej znosi. A na pewno nie wrzeszczy z bólu. Życzę, żeby Twoim dzieciom było w końcu lepiej, refluks to straszne paskudztwo. Obstawiam, że u nas pomoże czas.
                • babybump Re: Refluks a KP i spanie 12.05.16, 23:34
                  ela.dzi napisał(a):

> No to na szczęście u nas aż tak źle to nie wygląda. Przełyk nie jest jeszcze po
                  > drażniony i oby tak pozostało. Dyskomfort jest, ale jak się młodszy wysypia, to
                  > nawet chlusty lepiej znosi. A na pewno nie wrzeszczy z bólu. Życzę, żeby Twoim
                  > dzieciom było w końcu lepiej, refluks to straszne paskudztwo. Obstawiam, że u
                  > nas pomoże czas.

Bardzo dziękuję. Mam nadzieję, że u Was też ta faza szybko minie.
                  • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 13.05.16, 08:54
                    A wieczorem przekonałam się co miałaś na myśli z tym płaczem z powodu nieodbicia. Młody się wyspał w ciągu dnia, a położony do łóżeczka zaczął się aż zanosić. Jak go spionizowałam, to odbiło mu się, chlusnął i dosłownie padł. Karmiłam go godzinę wcześniej, wtedy mu się odbiło. Ech
            • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 11.05.16, 12:02
              U nas tak samo, próbuję z Gastrotussem w większych dawkach 4-5 ml i może zaczyna działać. Nie chcę zapeszać. Myślę, że u nas to jednak tylko fizjologia, a nie refluks patologiczny jak u dzieci Babybump. Mnie pediatra olał, dopiero laryngolog starszego syna podpowiedziała co robić. Na wszelki wypadek drąż sprawę i zrób USG jamy brzusznej czy przełyku. Będziesz wiedzieć na czym stoisz.
      • yumemi Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 17:45
        Nie, to mit zeby karmić rzadziej - odwrotnie, częstsze i mniejsze karmienia sa zalecane przy refluksie.
        Dodam ze smoczki sie oczywiście odstawia - a jeśli dziecko przybiera dobrze i nie ma mocno widocznego dyskomfortu to sie nic z tym nie robi.
        • kjut Re: Refluks a KP i spanie 11.05.16, 10:03
          yumemi, czytaj ze zrozumieniem. dziecko nie spi i placze, czyli jest duzy dyskomfort. a smoczek mu najwyrazniej pomaga a nie szkodzi - przybiera swietnie, a zasypia po dlugim placzu. Szanuje Cie za wiedze, ale czasem tracisz fanatyzmem i rzucasz podrecznikowymi formulkami jakbys poczatkowego posta nie przeczytala.
    • rulsanka Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 15:08
      Krótki przełyk to może być kwestia tymczasowa, piszesz, że młody jest świeżo po skoku wzrostowym, może być tak, że wnętrzności na chwilę obecną są w tyle ze wzrostem. Mój starszak tak miał w wieku kilku lat, że pojawił się ból, usg wykazało krótki odcinek wpustowy do żołądka i tak to tłumaczył lekarz. Potem minęło.
      Gastrotuss może być, choć ulewanie od tego nie zniknie. Układanie na brzuchu, odbijanie porządne przed spaniem, upewnienie się, że nie szkodzą np. witaminy i inne składniki dodatkowe do kp.
      Z nosa najlepiej wydzieliny nie ściągaj, ona siedzi głęboko i jest trudno. Spróbuj przepłukać nos solą fizjologiczną w leżeniu na boku (nalewasz do górnej, wylewa się dolną dziurką), możesz użyć własnego mleka, jest łagodniejsze.
      Smoczek rzeczywiście wydaje się logiczny, natomiast jest ryzyko, że spowoduje, że syn będzie łykał więcej powietrza przy kp. i wtedy będzie jeszcze gorzej.
      • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 22:15
        Tak to może wyglądać, na dokłasnie 7 tygodni przecierałam oczy ze zdumienia i zastanawiałam się co się stało z moim idealnym dzieckiem. Właśnie o soli do nosa mówiła mi również laryngolog, pod której opieką jest starszy syn, dzięki za potwierdzenie. Jedynie w nocy ściągam jak ewidentnie coś łatwo wylatuje. A co do smoczka - przez pierwszych 7 tygodni w ogóle go nie było. Jak młody wyśpi swoje, to idzie spać na następne spanie bez żadnego problemu. Jeśli natomiast coś się przeciągnie lub zaburzy, to potem wyje z przemęczenia i naprawdę nic innego nie jest go w stanie uspokoić. Tak jak dziś w aucie, tak się zanosił, że nie miałam sumienia go męczyć w imię własnych przekonań. Nie pomogło wyjęcie z fotelika i zaproponowanie piersi. Ja widzę, że to co piszę brzmi naprawdę kuriozalnie, ale tak to u nas ostatnio wygląda. Wiem, że to kiedyś minie, ale czuję się jakby moje życie ostatnio toczyło się tylko i wyłącznie wokół spania i jedzenia małego i tak dzień po dniu. Mąż po godzinie noszenia małego w nosidle wrócił na sygnale, a karmiłam go przed włożeniem. Dosłownie błędne koło.
        • rulsanka Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 23:31
          A może on po prostu przechodzi skok rozwojowy? To ten wiek, kiedy dzieci np. ssą tylko na chodząco albo odwrotnie, tylko przez sen. Przynajmniej moi to zaliczali.
          Poza tym w okolicach 2,5-3 miesiące rusza produkcja śliny i zanim dziecko się nauczy dobrze połykać, to się trochę zalewa, od tego może być też katar. Piszesz o łapkach w buzi, to też ten wiek. Myślę, że są duże szanse, że już wkrótce będziesz miała znowu złote dziecko, zadbaj przede wszystkim o siebie :) no i rzeczywiście jakby się udało uregulować te drzemki to byłoby łatwiej. Smoczek w samochodzie to dobre rozwiązanie, po co dziecko ma płakać jeśli może nie płakać? Mój młodszy smoczka nie chciał a darł się tak, że bałam się, że spowoduję wypadek...
          • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 11.05.16, 11:54
            Liczę, że to szybciej minie niż znajdę idealne rozwiązania :)
    • yumemi Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 17:39
      Odwrotnie - karmimy cześciej wręcz nie rzadziej ..
      Poza tym antyrefluksowe przystawianie do piersi etc
      Jeśli przybiera na wadze to super.
      Smoczek moze niestety pogarszać sprawę.. Leki na refluks jeśli pomogą to potwierdzi to ze jest refluks.
    • babybump Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 19:09
      U nas podanie leku Ranitidine zupełnie odmieniło mi dziecko. Są też inne leki, ale od tego się często zaczyna. Ale z tego, co czytałam na tym forum, w Polsce trzeba udać się do gastrologa. Z tego, co widzę to masz wizytę.
      Nasz lekarz powiedział nam, że nieleczony refluks może później źle wpłynąć na dalsze jedzenie, szczególnie pokarmów stałych, bo dziecko jedzenie zawsze będzie kojarzyło z bólem. Poza tym dziecko może też 'odgiąć' się w jedną stronę, gdyż ta strona akurat łagodzi ból (tzw. Sandifer's Syndrome). Tak więc zwracaj uwagę na to, jak dziecko się układa.
      Jeśli chodzi o Ciebie, to wyeliminowałabym nabiał z diety, jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś.
      U nas karmienie przed samym snem/próby karmienia do snu kończyły się pobudką po 20-30 minutach i strasznym wyciem, bo dziecko nie mogło odbić. Odbijanie potem trwało czasami godzinę. Tak więc upewnij się, że dziecko jest dobrze odbite. To był typowy płacz eh eh eh. Synek czasami musiał odbić z 10 razy zanim przestał tak płakać.
      Mi lekarze mówili, aby karmić rzadziej. Dziecko będzie domagało się częstego karmienia, bo ssanie i mleko łagodzą ból przełyku, jednak częste karmienie będzie powodowało częstsze cofanie się pokarmu więc jeszcze większy ból i ponowne domaganie się ssania/pokarmu, aby ból złagodzić. To takie błędne koło. U nas pomogło rzadsze karmienie, a udało się dzięki temu, że dziecko spało dłużej. U nas niezawodne było nosidło.
      Poza tym, dla dzieci refluksowych niezawodna jest huśtawka. Dziecko jest w pozycji ok 45 stopni, która jest bardzo dobra przy refluksie + bujanie, które usypia.
      Córce pomagało podniesienie materaca w łóżeczku z jednej strony (podłożyłam książku pod materac).
      • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 21:01
        Byłam dziś u bardzo dobrego gastrologa, który stwierdził, że wygląda to na refluks fizjologiczny, więc poza Gastrotussem nic nie zalecił. A Gastrotuss to raczej na łagodzenie objawów i na moje lepsze samopoczucie :) Ponoć w Polsce nie ma prawdziwych leków na refluks dla dzieci, jak jest naprawdę ciężko, to podaje się wnętrze z kapsułek dla dorosłych. Przynajmniej trafiłam na takiego, który zalecił karmienie piersią i ponieważ sam to przechodził ze swoim dzieckiem, to odradzał rzadsze karmienia, bo wie jakim wyciem to się kończy. No i standardowo jak u Was zalecił podniesienie materaca, pionizacja po karmieniu, odbijanie, pozycja półleżąca. Dzięki za podesłanie info jak karmić w Tuli, bardzo mi to pomaga. Młody spał w niej dziś 4 h z 2 karmieniami. A powiesz kiedy albo czy w ogóle jest u Was choć trochę lepiej ? Czy u Was też dzieci słabo spały w wózku w związku z tym ?
        • yumemi Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 22:19
          Logiczne ze mniejsze posilki a czesciej :) Rzadsze i wieksze przez to oznaczaja ze dziecko z refluksem bedzie sie bardziej meczyc... Zaufaj dziecku, karm na zadanie, leki przyniosa ulge od razu jesli to refluks. Technika ssania dobra - bardzo wazna. Powodzenia!
          • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 22:51
            Tak śmiechem żartem, ale przy tym dziecku nie ma szans nie karmić dosłownie na żądanie. Wyszłam wieczorem, zostawiłam sporo mleka, młody wypił całość, poszedł spać, a po godzinie wybudził się i chciał jeszcze. Dobrze, że akurat wróciłam.
          • babybump Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 23:12
            Wszystko zależy od dziecka (jak zawsze ;):
            www.llli.org/faq/ger.html

Still other babies with reflux want to eat all the time! The milk acts as a natural antacid and is soothing. However, if the baby overfills his stomach capacity, reflux symptoms can worsen. For this baby it may be helpful to nurse one breast at a time. As the lactating breast never truly empties, the baby will be rewarded with a slower flow of milk that may soothe a burning throat, but not overfill his stomach. Some mothers have reported pacifier use to be helpful for these babies.
        • babybump Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 23:18
          W innym wątku ktoś napisał, że w Polsce przepisuje się leki i podał nazwę leku. Napisz może do Czarmiki, bo to było w odpowiedzi na jej post (nie pamiętam kto to akurat pisał).
          Lek, który synek dostawał jest własnie dla dorosłych, ale w formie płynnej i mikroskopijnej ilości dostosowanej do jego wagi. Musieliśmy go ważyć co 2 tygodnie i zwiększać dawkę wraz z jego wzrostem. A jak odstawialiśmy go od leku, to właśnie przestaliśmy zwiększać dawkę. Im on stawał się większy tym ta dawka była coraz mniej skuteczna w stosunku do jego wieku. Na początku dostawał 1.5ml leku.

Nie pocieszę Cię - u nas poprawy nie ma. Tzn była przejściowo dlatego odstawiliśmy leki, ale widzę, że synek ma jednak dalej objawy refluksu (ma już 9.5 miesiąca). Jest tak źle, że nie może jeść żadnych stałych posiłków w kawałkach, bo od razu ma odruch wymiotny i się dławi. Z papkami daje sobie radę, ale jak tylko jest nawet najmniejsza grudka (chociażby awokado niedokładnie rozbabdziane widelcem) to od razu jest odruch wymiotny i dławienie.

Co do córki to też jestem pewna, że nadal ma refluks. Przeszła regresje mowy i nie je stałych posiłków. Ciągle tylko chce piersi. Teraz czytam obsesyjnie na temat refluksu (jak kiedyś o śnie) i wiem, że to jest ze sobą powiązane.

Na wizytę u specjalisty musimy niestety czekać jeszcze miesiąc. Idę z moją dwójką.
          • babybump Re: Refluks a KP i spanie 11.05.16, 01:51
            tu jest duzo informacji
            www.reflux.org.au/
      • biankao Re: Refluks a KP i spanie 11.05.16, 11:28
        babybump, a od kiedy i w jakim nosidle noiłaś dzieko? Czy jest jakies które sprawdzi sie dla noworodka?
        • babybump Re: Refluks a KP i spanie 11.05.16, 11:46
          Od urodzenia. Najpierw Ergobaby, potem tule. Stosowalam patent z zawinietym recznikiem pod pupa. Pisalam o tym w innym poscie. Jak bede na komputerze to poszukam.
          ( tak przy okazjo to ergobaby wlasnie wykupilo tule)
          • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 11.05.16, 12:16
            Ja też polecam Tulę z wkładką. A jak Babybump podpowiedziała jak w niej karmić, to już w ogóle żyć nie umierać.
          • biankao Re: Refluks a KP i spanie 13.05.16, 08:38
            Będę bardzo wdzieczna ze te linki o karmieniu w tuli i podkładaniu ręcznika, albo do wątku w którym to było.
            • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 13.05.16, 08:50
              youtu.be/KGXu3LlKPEY

Jak zły link podałam, to wpisz 'Nursing in a Tuła Carrier'.
    • amiralka Re: Refluks a KP i spanie 10.05.16, 23:48
      Tak jak dziewczyny napisały - rzadsze karmienie nie jest sensowną radą. Dzieci instynktownie karmią się częściej i mniejszymi ilościami. Dobrze robicie, że nosicie w pionie to też dobrze robi. Ja tam leku nie podawałam, bo mi po nim młody dopiero wymiotował na odległość. Koleżanka teraz odstawia gastrotuss bo spowodował problemy z wypróżnianiem się. I dzieci bez refluksu też potrafią tak spać jak zając pod miedzą więc wiesz...
      • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 12.05.16, 07:08
        Wiem Amiralko, że być może będę mieć słabo śpiące dziecko, ale jeśli w łóżeczku śpi max godzinę, w wózku 0,5 h, w foteliku 20 min, a w nosidle 2 dni pod rząd prawie 4 h, to chyba coś jest na rzeczy.
        • rulsanka Re: Refluks a KP i spanie 12.05.16, 08:54
          Ela, a czy twój syn często odgina się do tyłu? Nie lubi karmienia w pozycji na fasolkę i w ogóle pozycji zgiętej do przodu? Refluksowe dzieci tak często mają, odginanie się jest reakcją na dyskomfort. Mój starszak miał refluks i w ogóle przez pierwsze miesiące nie dało się go normalnie karmić, tak się odginał.
          • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 12.05.16, 12:17
            Tak to wygląda, bardzo ciężko go nakarmić poza nosidłem. No i jest strasznie wrażliwy, jeśli chodzi o spanie. Na spacerze w wózku pospał 10 min, obudziłam go przykrywając kocykiem. Naprawdę można zwariować z jego spaniem. Właśnie skończył ryczeć z przemęczenia w nosidle, poszedł spać. Miałam jechać z dziećmi do swoich rodziców, ale już sama nie wiem co robić. W aucie mały nie pośpi, a czeka nas 4 h drogi. Czuję się zakładnikiem własnego dziecka :( Tylko u mnie w nosidle mały jest w stanie sensownie pospać z przerwami na karmienie. Mąż dopiero od niedawna widzi problem, a i tak uważa, że młody płacze bo niemowlęta tak mają. Niech ten okres jak najszybciej się skończy.
            • babybump Re: Refluks a KP i spanie 12.05.16, 23:35
              A jaki czas czuwania stosujesz?
              • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 13.05.16, 08:38
                1-1,5 h. Na spacer wózkiem wychodzimy jakieś 50 min od poprzedniej drzemki, a i tak to nic nie daje. A jeśli chodzi o jazdę autem, to ciężko się idealnie dostosować do małego.
                • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 13.05.16, 08:55
                  No i staram się, żeby łącznie w ciągu doby spał 16-17 h.
                  • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 13.05.16, 11:48
                    Jeszcze mi się nasunęła jedna rzecz. Starszy w tym wieku spał więcej w nocy, około 12 h. Młodszy śpi czasem tylko 10,5 h, max 11,5 h. W związku z tym musi spać więcej za dnia, a ponieważ z tym kiepsko, to pewnie i w nocy nie może nadrobić i tak powstaje błędne koło.
                    • leni6 Re: Refluks a KP i spanie 13.05.16, 12:54
                      W tym wieku może jeszcze spac w nocy mniej niż 12h. Mój po skończeniu 3 miesięcy nagle zaczął spac w nocy równo 12h, niezależnie od tego co działo sie w dzien. sielanka nocna trwała ok 3 tygodni, a potem każde odstępstwo od planu dnia skutkowało problemami w nocy.
                • babybump Re: Refluks a KP i spanie 13.05.16, 18:42
                  Ja bym w tym wieku robiła 1h max, a pierwszy czas nawet 0.75. On ma spać na okrągło. U nas wyglądało to tak pobudka, karmienie, zmiana pieluszki i usypianie. Nie ma czasu na żadne bawienie sie, itp. Rano rozpoczynaliśmy dzień zawsze o tej samej porze, aby szybciej wyregulował sobie własny rytm. Na początku zaczęłiśmy o 7.30, ale w tym wieku to już była to 7.00. Karmiłam go, przewijałam, odbijałam i od razu kładłam na pierwszą drzemkę. Czasami CC był nawet 30 minut. Rano nawet nie wychodziłam z sypialni. Ten pierwszy czas i pierwsza drzemka są ważne, bo u tak małych dzieci przemęczenie objawia się bardzo szybko, już nawet podczas kolejnego czuwania. Im później w ciągu dnia, tym jest gorzej, bo dziecko jakby 'zbiera' to przemęczenia. U dzieci starszych już tak nie ma.
                  Na pierwszą drzemkę najłatwiej zasnąć, bo jest jakby kontynuacją snu nocnego, więc staraliśmy się go odkładać do łóżeczka (chociaż w wieku 10 tyg na wszystkie drzemki już spał w łóżeczku, ale do tego Cię oczywiście nie namawiam). Wcześniej zależło mi, aby spał chociaż na jedną drzemkę w łóżeczku, bo mogłam wtedy ogarnąć córkę, przygotować śniadanie, coś na lunch, itp, i plecy też odpoczywały (mój też był mega klocem ;)
                  Odkładaliśmy go takiego prawie śpiącego (drowsy, but awake), z czasem coraz bardziej świadomego. Oczywiście zupełnie ciemny pokój i biały szum. To już jest wiek kiedy dziecko zaczyna być coraz bardziej świadome otoczenia i naprawdę łatwo je przestymulować. A przemęczenie + przestymulowanie = masakra.
                  Jak obudził się po 35 minutach, to starałam się przedłużyć drzemki. Albo pobujałam znowu do stanu pół-śpiącego (to działało tylko rano w 50% przypadkach), albo szybko wkładałam do nosidła, pierś do buzi i on dalej spał. Starałam się, aby każda z drzemek trwała 2h, poza ostatnią, która trwała 30-45 minut. W tym wieku dobrze jest jak dziecko ma 4 drzemki, więc warto starać się je przedłużać.
                  Czy udaje Ci się robić transfer do łóżeczka z nosidła? To mi też pomagało, bo jak zasnął w nosidle, to czasami udawało mi się go przełożyć do łóżeczka i tam spał dalej. Znowu ulga dla mnie i czas dla córki.
                  Przy 4 drzemkach, pobudce o 7.00, sen nocny powinien wypadać około godziny 19.00-19.30, więc te 11-12h już teraz powinien w nocy spać.
                  • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 13.05.16, 20:59
                    To mnie zaskoczyłaś, że tak mało powinien czuwać taki brzdąc. W środku dnia łatwiej o takie czasy, zwykle rano jest jednak dłużej, bo mały jest wypoczęty, a i ja muszę chwilę zająć się starszym. Starszy czuwał dużo więcej w tym wieku, miał już 3 drzemki, dawał wyraźne oznaki zmęczenia oraz szybko padał. Dziś miałam modelowy dzień, bo były 4 drzemki, 2 w łóżeczku, 2 w nosidle (naprzemiennie) i wszystko poszło idealnie (odpowiednio 50 min, 2 h, 1 h, 1 h 20 min) . Może nie spał nie wiadomo jak długo, ale wstał o 7:10, o 18:50 poszedł spać, o 19:20 obudził się, zjadł i ponownie poszedł spać. Może jakoś się to wyreguluje. Kiedyś spokojnie go przekładałam z nosidła do łóżeczka, ale ostatnio nawet nie próbuję. Chcę mieć pewność, że pośpi. Zwłaszcza, że mam wkładkę i odpinanie rzepów może go wybudzić.

Jeszcze zapytam Cię o jedną rzecz. W następną niedzielę czeka nas długa podróż, której się obawiam, bo w foteliku ostatnio mały najgorzej śpi. Chcę jechać w ciągu dnia, żeby ewentualnie nie zepsuć mu nocy. Myślałam, żeby wybrać się po jego piereszej drzemce, żeby ewentualnie po podróży mógł odespać jeszcze w ciągu dnia. I teraz zastanawiam się czy po pierwszej drzemce nakarmić go i jedziemy czy jednak odczekać niecałą godzinę, aż będzie pora spania ? Pierwsze rozwiązanie wydaje mi się lepsze, bo będzie wypoczęty i może jakoś sensownie uśnie. Co sądzisz ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
            • leni6 Re: Refluks a KP i spanie 13.05.16, 06:44
              Ja nie pocieszę, mój ma 13 miesięcy i w samochodzie w dzien pospi max 45 min (kiedys było 30 min, ale to niewielki postęp), w wózku to juz nawet nie próbuje.
        • Gość: amiralka Re: Refluks a KP i spanie IP: *.53.31.93.rev.sfr.net 12.05.16, 23:26
          Rozumiem. Ale co jest na rzeczy? Bo to juz chyba nie refluks, bo na logike w foteliku spal by dluzej niz w lozeczku? Coz, u mnie bylo tak samo. Na mnie czasem pospal 3,4 ph. Wiazalam to raczej z bliskoscia i mocnym scisnieciem. Ale to tez sie skonczylo szybko... Dzis ma 24 m-ce i juz w dzien raczej w ogole nie spi, za to mamy super dlugie spokojne noce, mimo ze dziecko nieodstawione nocnie. Co do auta - moze jest jakas czesc dnia, czy nocy kiedy synek spi lepiej? Moze wtedy pospi dluze w foteliku? U nas to bylo rano, kolo poludna wrzask byl juz straszny, a na spanie wieczorne dzialala tylko bliskosc mamy wiec auto odpadalo w ogole. Jedz do rodzicow, przy takim dziecku potrzebujesz wsparcia?
          • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 13.05.16, 08:46
            Obstawiam, że problemem są 2 rzeczy - jednocześnie stał się bardzo wrażliwy i nasiliły się objawy związane z refluksem. Na pewno muszę się oderwać od tego wszystkiego, zwłaszcza, że starszy nie może się doczekać. Młodszy w nocy śpi super, ale obawiam się jechać w nocy, gdybym miała jeszcze rozwalić mu sen nocny, to wolę się przemęczyć w dzień. Wymęczył mnie starszy jazdą w nocy, a tutaj czekałyby mnie jeszcze pobudki po męczącej podróży. Mały wstaje około 7-7:30 i pewnie pojedziemy po śniadaniu i jego 1 drzemce. Pewnie wyjdzie 10.
            • biankao Re: Refluks a KP i spanie 16.05.16, 10:33
              ela.dzi a czy twój synek lubi nosidło? Ja jestem załamana, bo u nas z dnia na dzien jest gorzej. Córka nic tylko ssałaby pierś. Zasypia pry piersi, ale nie daje się odłożyć. Wybudza sie od razu lub po 5 minutach. Czasem udaje się odłożyć z samego rana przy pierwszej drzemce, ale to też nie zawsze. Nawet odbita płacze i uspakaja ją tylko podanie piersi. Do tej pory wkładałam ja 2-3 razy dziennie, bo tylko w chuście pośpi 1.5-2 godz. a jej żołądek odpocznie i ja coś zrobię. Od dwóch dni jest też ryk jak wkładam ją w chustę:/ Wkłada ręce do buzi sygnalizując, że chce ssać. Dziś przeczekalam jej płacza aż zasnęła, ale czuje sie strasznie jakbym ja totrurowała w tej chuście:) Już nie wiem, co robić, z absorbującym starszakiem nie moge przecież cały czas leżeć z córką...
              • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 16.05.16, 14:29
                Mój lubi nosidło, czasem się denerwuje przed zaśnięciem, a jak naprawdę nie może się w ogóle uspokoić przy piersi, to dostaje smoczek. Trudno. W ten sposób śpi sensownie, chociaż z jedzeniem przez sen - u taty tak nie pośpi, bo bufetu pod nosem nie ma. Karmię naprawdę często w ciągu dnia, nawet i co pół godziny. Ale dziś odpadło moje ostatnie koło ratunkowe w postaci nosidła - młody krótko spał. Albo za późno zareagowałam z piersią, albo kupa albo tak po prostu. Potem tak samo krótko spał w łóżeczku. Żyć nie umierać :) Jutro mamy 11 tygodni, liczę, że to skok rozwojowy. Jak zawsze jak coś się zmienia na gorsze :)

Chyba pozostaje nam po prostu czekać na lepsze czasy.
                • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 16.05.16, 14:30
                  Nie lubi wkładania.
                  • biankao Re: Refluks a KP i spanie 16.05.16, 15:37
                    U nas 5 tydzien, wiec moze to pierwszy skok... Wiem, ze to minie, ale perspektywa podobnych tygodni czy nawet miesiecy napawa mnie przerażeniem. Jak córka nie da mi sie zachustowac to nawet nie mam jak wyjsc na spacer ze straszakiem. Dzis kisimy sie w domu a córka prawie cały czas przy piersi:/
                    • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 16.05.16, 18:15
                      Mój dziś przeszedł samego siebie, 2 razy wył w nosidle. Brakowało mi tylko zatyczek do uszu :) Także chyba ten typ tak ma, przynajmniej przez jakiś czas :)
                      • biankao Re: Refluks a KP i spanie 17.05.16, 07:26
                        Ja przetrwalam mega płacz mówiąc sobie, że robię to dla jej dobra, bo brzuch musi troche odpocząć i pobycie w pionie tez sie przyda, ale pomimo ze w koncu zasnela to obudzila sie po 30 min tez z placzem.... Dzis od rana mleko leci z niej kazda dziurka:/ Co przystawię to wycika, wiec musi byc juz pelna, ale nie spi tylko jak nie ssie to placze. Nie mam pojecia jak ja uspic bo zazwyczaj zasypia przy piersi a inne metody typu noszenie, kolysanie czy szum nie dzialaja, wiec znow ja w chuste. Placz byl, ale krotko. Zobaczymy ile pospi.... Zastanawiam sie czy jest sens, zebym kupowala te Tule. Wydam 500 zl a ona nie bedzie chciala byc noszona...
                        • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 17.05.16, 07:48
                          Wpisz w google 'wypożyczalnia nosidełek Warszawa' albo zapytaj tutaj : www.chustodzieciaki.pl/wypozyczalnia-chust-i-nosidelek-warszawa/

Chyba trzeba to przetrwać po prostu.
                        • amiralka Re: Refluks a KP i spanie 17.05.16, 09:09
                          A chusta była dobrze zamotana? Nie za luźno? Ja tam nigdy nie mówiłam sobie, że "brzuch synka musi odpocząć", jak chciał robić binge drinking i ulewał to mówiłam sobie trudno i karmiłam dalej.
                          • biankao Re: Refluks a KP i spanie 17.05.16, 16:26
                            Już miałam kilka przypadków ryku w chuście, w tym 2 dzisiaj, więc to chyba nie kwestia zamotania. Co do binge drinking nie byłoby problemu gdyby nie starszak. Wczoraj zresztą tak zrobiłam, nie dawała się odłożyć ani zamotać, więc większość dnia siedziałam z nia przy piersi, kiedy to ssała i podsypiała, w nocy też spała ze mną, ale w środku nocy już widać źlę jej było od tego przejedzenia, a do południa to płakała i ulewała na maksa... Zresztą tak jak pisałam, jak tu funkcjonować, gdy dziecko przyssane? Co ze spacerem? Starszak wariuje już w domu...
                            • anka-ania Re: Refluks a KP i spanie 17.05.16, 18:53
                              A nie masz kogoś, kto mógłby Ci pomóc, zabrać starszego na spacer?
                              Córka nie ma jeszcze nawet miesiąca, zgadza się? To nadal noworodek, który ma prawo ssać non stop. Ona nie jest jakimś problemowym dzieckiem, raczej bardzo typowym. Noworodki tak mają, że jedzą pod korek, ulewają, a potem uzupełniają straty i znowu ulewają i tak w kółko. Ja ze swoją dwójką pierwszy miesiąc spędziłam na karmieniu, nie było opcji spacerów. Może udałoby Ci się zatrudnić kogoś do spacerów, kogoś z rodziny, sąsiadkę, nastolatkę, która chciałaby dorobić do kieszonkowego?
                              • biankao Re: Refluks a KP i spanie 19.05.16, 07:31
                                Wysyłam starszaka 2-3 razy w tygodniu do babć, wiec mam trochę wolnego;)
                            • babybump Re: Refluks a KP i spanie 17.05.16, 18:58
                              Mój właściwie do niedawna (a ma już prawie 10 miesięcy) ryczał jak go wkładałam do nosidła i przez jakieś pierwsze 15-30 minut. Dopiero jak zasypiał był spokój.

I mój właśnie od wczoraj znowu dostaje lekarstwa na refluks. Byliśmy w szpitalu z innego powodu i po dogłębnym wywiadzie lekarka zdecydowała się przepisać mu lek.
                              • biankao Re: Refluks a KP i spanie 19.05.16, 07:28
                                Czyli nie przejmowałam sie tym, ze płacze w nosidle. Ja tez chyba musze przetrzymac, bo jedyne opcje jakie mam to karmić albo uśpić w chuście. Noszony na rękach płacze, gdy leży w łóżeczku płacze, kolysana placze...
                              • biankao Re: Refluks a KP i spanie 19.05.16, 07:29
                                Przykro mi, ze twój synek Znów musi brać leki, ale z drugiej strony dobrze, ze chociaz jakos go leczą a nie mówią tak jak u nas, ze minie...
                            • amiralka Re: Refluks a KP i spanie 17.05.16, 19:17
                              Hm... A nie wchodzi w gre szybkie przejscie na plac zabaw, starszak do piaskownicy czy na zjezdzalnie a Ty karmisz na lawce/ w chuscie/nosidle? Albo piknik w parku, zabierasz kocyk, ksiazeczki, pilke, najlepiej tez inna mame z podobnym dwulatkiem, oni sie bawia, ty stacjonarnie?
                              • biankao Re: Refluks a KP i spanie 19.05.16, 07:24
                                Problem w tym, ze starszak nie lubi jej płaczu i jak ona zaczyna to on panikuje i często sam zaczyna histeryzować, wiec mam stereo i cieżko to ogarnąć:/
                            • ela.dzi Re: Refluks a KP i spanie 18.05.16, 11:48
                              Możesz spróbować jeszcze ze spowijaniem. Syn pospał w otulaczu w domu godzinę, w naszym przypadku to sporo. Gdyby nie deszcz, to bym z nim wyszła na spacer w otulaczu w wózku i zobaczyła czy to coś da.
                              • biankao Re: Refluks a KP i spanie 19.05.16, 07:23
                                Próbowałam Woombie, ale polezala chwilkę i w płacz. Zreszta w Woombie dziecko leży racEj na plecach a ja ze względu na ulewaniem wole ja układać na boku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka