Dodaj do ulubionych

Co myślicie ?

11.09.16, 10:25
Syn ma 6,5 miesiąca. W piątek byłam na szczepieniu, został zważony, zbadany itp., a ponieważ następne szczepienie dopiero po roku, to mam się pojawić na ważeniu do tego czasu. Dopiero po powrocie do domu zauważyłam, że syn w drugim kwartale przybrał średnio tylko 400 g miesięcznie. Po wyglądzie zupełnie nie widać, cały czas jest konkretny i ciężki chłop. W sumie to znam przyczyny. Po pierwsze przestał jeść często w ciągu dnia (nawet czasem co pół godziny zdarzało się w I kwartale). Cały czas proponowałam często karmienia, bo to było lato, ale nic z tego i je rzadziej. Po drugie po 4 miesiącu zaczął się przemieszczać w bliżej nieokreślony sposób, potem raczkować do tyłu, a od 5,5 miesiąca raczkuje do przodu, siada, staje. Słowem bardzo szybko się rozwija motorycznie. Od 5,5 miesiąca ma rozszerzaną dietę i je dość chętnie. BLW lub kawałki na łyżeczce. Nie naciskam, je ile chce, ale przyznaję, że smakuje mu. Je rano owoca i potem jakąś zupę czy drugie danie. Lekarze i pielęgniarki mówili, że wszystko ok i w sumie jakoś mnie to nie martwi, bo widzę, że syn rozwija się ekspresowo. Od wielkiego dzwonu dostaje smoczka np. w czasie podróży lub butelkę, ale generalnie nie przepada za jednym ani za drugim. Musi być naprawdę zmęczony/zły/głodny, żeby zaakceptować innego ssacza.

Do czego zmierzam ? Czy jest sens zastanawiać się nad niższymi przyrostami ? Czy ważyć go częściej w drugim półroczu ? Kiedy wybrać się na następne ważenie ? Jakie jest Wasze zdanie ?
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: Co myślicie ? 11.09.16, 12:27
      Miedzy 4-6 srednia przyrostow normalnych to 96g-126g na miesiac wiec ok :) Rozszerzanie diety moglo oznaczac ze to glownie ostanie 4 tygodnie bylo spowolnienie, co tez jest normalne bo po 6 mcu norma spada do 50g tyg.
      No i trzeba patrzec na samo dziecko, czy ma apetyt, humor, czy sie rozwija, etc. Po ubraniach tez widac ze przybiera.
    • rulsanka Re: Co myślicie ? 12.09.16, 10:39
      Przy tak ruchliwym dziecku dziwne by było gdyby przyrosty były w górnej normie. Dolna norma to i tak dobrze. Moi konsekwentnie w 2 półroczu przybierali średnio 50g na tydzień, spadając w centylach z 50 na 3 i poniżej (polskie siatki). Też wcześnie, mając 6 miesięcy zaczynali raczkować.
      Piersiowe dzieci w ogóle są raczej szczupłe, nie waga się liczy ale ogólny rozwój i wzrost na długość.
    • indjanek Re: Co myślicie ? 12.09.16, 22:23
      Ja myślę, że jakaś niepewność Ci się wkrada. Jeszcze niedawno uspokajałaś mnie przy niższych przyrostach :) że na tym etapie zwalniają itd.

• ela.dzi Re: Co myślicie ? 13.09.16, 09:17
        Niepewność nie, raczej zaskoczonie, że dziecko, które mimo wszystko często i dużo je nie dobiło do planowanych przeze mnie 9 kilo. Jest naprawdę ciężki nawet wizualnie ;) Cały czas wyrasta z ubrslań. Ze starszym miałam dużo ważeń w drugim półroczu, a tutaj zastanawiam się ile razy go zważyć do następnego szczepienia po roku i po Waszych komentarzach widzę, że pewnie za 3 miesiące się wybiorę go zważyć. Albo i nie :)
        • rulsanka Re: Co myślicie ? 13.09.16, 11:21
          Ale czemu sobie założyłaś, że będzie to akurat 9 kilo? Szalona :) Na początku, jak dziecko się nie rusza, to może tak wyglądać, że za kilka miesięcy będzie kulą. A tymczasem zaczyna się raczkowanie i z kuli robi się wężyk.
          Moi ważyli 9 kg w wieku 20 miesięcy....
          • ela.dzi Re: Co myślicie ? 13.09.16, 12:40
            A nie wiem :) Na oko mi się tak wydawało, bo młodszy nosi ciuchy, które starszy nosił przy tej wadze (gdzieś po roku miał 9 kilo). No i starszy nabierał 600 g miesięcznie w drugim kwartale, więc pewnie mi się udzieliło porównywanie :)
            • rulsanka Re: Co myślicie ? 13.09.16, 12:54
              Pewnie długi jest, dlatego ciuchy starszaka pasują. Ale z tego co widzę, starszakowi też później spadło przybieranie? Skoro 9kg miał w wieku roku? Pewnie młodszy będzie miał podobne tendencje.
              Ja z kolei się cieszyłam, że młodszy będzie przybierał lepiej od starszego, bo przez pierwsze miesiące przybierał po kilogramie na miesiąc. Ale jak zaczął się turlać mając 3,5 i próbować pełzać - szlag trafił moje mrzonki. No i był większy szczypior od starszego, mając 9 miesięcy mieścił się na szerokość w spodenki, które na starszaka były za małe od urodzenia ;)
              • ela.dzi Re: Co myślicie ? 13.09.16, 14:50
                W sumie jak popatrzyłam ma ubranka, to chyba tylko body nosi dużo większe niż starszak w tym wieku. Pewnie ma dłuższy tułów, nogi raczej dość krótkie. Starszy przybierał ok w pierwszym półroczu, potem dużo słabiej przez niedokrwistość i mobilność. Od tego momentu trzyma się 15 centyla wg WHO. Z młodszym mialam takie same plany wagowe jak i Ty, a tu klops :) ale i tak jest jeszcze powyżej 50 centyla, więc liczę, że na rok będzie więcej ważył niż starszak i nie będziemy bujać się po lekarzach.

PS sprawdziłam notatki, starszak ważył 9 kg w pieluszce na 12,5 miesiąca. Także na rok pewnie było z 8,5 kg.
                • rulsanka Re: Co myślicie ? 13.09.16, 15:20
                  PS sprawdziłam notatki, starszak ważył 9 kg w pieluszce na 12,5 miesiąca. Także na rok pewnie było z 8,5 kg

No to tak jak mój młodszy. Starszak ważył 9 wprawdzie, ale zatrzymał się na tej wadze na następne pół roku. Ja po lekarzach nie chodziłam, moja pediatra uważała że jest ok. Teraz starszak ma 8 lat, waży 23kg przy wzroście 133. Wygląda super.

Co do ubranek, to niemowlaki mają długi tułów i krótkie nóżki, potem rosną głównie nogi. Tak więc wszystko się zgadza. Mój starszak mając 6,5 roku, przy wzroście 120 wchodził w body brata rozmiar 92 (haemowe, więc trochę większe niż inne).
            • yumemi Re: Co myślicie ? 13.09.16, 13:01
              Nie porównuj :-) Mój syn chodził sam w wieku 8 mcy a córka w wieku 16 :-) oboje zdrowi etc. A jacy różni! :-)
              • ela.dzi Re: Co myślicie ? 13.09.16, 14:39
                To fakt, że dzieci mam diametralnie różne od samego początku pod wieloma względami i nie co ich porównywać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka