Dodaj do ulubionych

Sinupret extract

24.01.17, 14:29
Witam,
dopadł mnie (a dokładnie najpierw Meza, potem mnie a na końcu 23 miesięczną córkę, którą karmię piersią) jakiś wyjątkowo zjadliwy wirus. Najpierw zaczęło się od bólu i drapania w gardle, potem pojawił się cieknący katar, następnie uporczywy kaszel, aż w końcu weszło mi na zatoki.Temperatury nie mam (max. 37 - 37,2 stopnia).
Ratuję się doraźnie zwykłym Ibupromem (ze niby przeciwzapalny), kroplami Vicks (niestety na oksymetazolinie, ale niestety nic innego mi nie pomaga, a musze jakos funkcjonowac przy chorym dziecku), jem czosnek, pije syrop z cebuli, robie inhalacje z rumianku, okładam czolo woreczkiem z rozgrzaną solą.
Lekarz, u którego byłam wypisał mi leki, których z uwagi na karmienie i tak nie wykupilam (Majamil Prolongatum na diklofenacu, Clatra - lek przeciwalergiczny, jakies sterydowe krople do nosa i Sinupret exctract). Zastanawia mnie ten Sinupret extract. Brałam kiedys zwykły sinupret i mi pomagał, ale w ulotce jest napisane zeby nie brac w trakcie karmienia piersia. To lek ziolowy. W lakatycyjnym leksykonie lekow go nie ma albo ja nie umiem znalezc, w interncie tez w sumie rozne opinie w temacie.

W zwiazku z powyzszym mam pytanie - czy mozna w koncu brac ten Sinupret? A jesli nie to jak inaczej ratowac sie majac zatkane zatoki?

Z gory dziekuje za porady
Obserwuj wątek
    • 2mamabartka Re: Sinupret extract 24.01.17, 21:08
      Wykup ten steryd, działa miejscowo, małej nie zaszkodzi a dla Ciebie jest podstawą leczenia. Sinupret też możesz brać, Sinulan, nawet ACC. Konsultowalam swego czasu z pediatra. Clatry nie polecam akurat (pediatra też nie), mi wręcz szkodzila, na szczęście maluchowi nic, a karmiłam niespełna roczniaka. Twoja córa jest już duża, więc dawki wielu leków przenikające do mleka są dla niej relatywnie niskie, nie ryzykuj swoim zdrowiem.
      A ze sprawdzonych bezpiecznych sposobów warto jeszcze plukac zatoki sinus rinse. Zdrówka!
    • rulsanka Re: Sinupret extract 25.01.17, 13:34
      Koniecznie wykup steryd!
      Sinupret raczej możesz, na pewno flegaminę i acc. Z przeciwalergicznych na pewno możesz brać loratadynę i pochodne, ale po nich jest się sennym.
      • bliss37 Re: Sinupret extract 26.01.17, 19:04
        Dziękuję za odpowiedź. Ponieważ sytuacja się pogarszała, zaczęłam brać ten Sinupret oraz steryd - Momester, którego substancją czynną jest mometazonu furoinian. Mam nadzieję, że leki te nie będą miały negatywnego wpływu ani na dziecko ani na laktację.
        Niestety mam też inny problem - córka zapadła chyba dokładnie na to samo co ja. Po fazie wodnistej wydzieliny, ma zatkany nos, oddycha przez usta i odmawia ssania piersi. Oczywiscie regularnie staram sie odciągać wydzielinę, udrażniam też nos Nasivinem Soft, ale coraz mniej to dziala. Co takim malym dzieciom podaje sie na rozrzedzenie wydzueliny?
        Pediatra na razie zaleciła tylko Aerius - lek antyhistaminiowy, Groprinosin, inhalacje i psikanie solą oraz odciąganie wydzieliny. Czy nie powinnam zwrócić sie o jakis lek na rozrzedzenie wydzieliny?
        • 2mamabartka Re: Sinupret extract 26.01.17, 19:52
          Z tym rozrzedzaniem u dzieci to trzeba uważać, bo łatwo o zalanie, a moze nie byc potrzeby, jesli ma obrzęk tylko to aerius powinien pomóc. Jest pectodrill na receptę, a z takich bez to nam kiedyś lekarz polecił sinupret w kroplach, tylko nie pamiętam dawki - a z ulotki nie wyczytasz, bo w pl lek na alkoholu jest od 6 lat. Generalnie warto zadbać o powietrze - chłodne (czyli max 21-22 w dzień, 18-20 w nocy) i nawilżone.
        • rulsanka Re: Sinupret extract 26.01.17, 22:50
          Możesz córce psiuknąć do nosa swoim sterydem, już 1-2 zastosowania powinny znacząco skrócić katar. Wiele maluchów używa sterydów, pozwalają uniknąć powikłań typu zapalenie ucha. Na rozrzedzenie wydzieliny w razie potrzeby możesz dać acc mini, ono nie zwiększa ilości wydzieliny, a jedynie zmniejsza lepkość. Mój młodszy syn brał ten lek mając 13m, steryd zresztą również (miał wysięk w uchu).
    • malwina.okrzesik Re: Sinupret extract 27.01.17, 21:21
      nie ma tu leku, który by szkodził podczas karmienia piersią
      • bliss37 Re: Sinupret extract 28.01.17, 21:22
        Bardzo dziękuje za odpowiedzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka