Dodaj do ulubionych

za mało waży

03.12.04, 19:12
Pani Moniko,Drogie Mamy
Moja 3,5 miesieczna coreczke karmie tylko piersia.Jeszcze 6 tygodni temu
przed szczepieniem mala byla wazona i srednio przybierala 150
g/tydzień.Dzisiaj ponownie ją ważyliśmy ( po 6 tygodniach) i okazało sie ze
przybrała tylko 420 g, czyli o połowe za mało.Nie wiem dlaczego tak sie
stało.Nie zmieniłam rytmu karmień (8 na dobe w tym 1 karmienie nocne) z 2
piersi po 15 minut (dłuzej nie chce ssac).Dużo siusia,robi 1 kupke
dziennie,prawie wcale nie płacze i dużo sie smieje.Nic nie wskazuje,ze
dziecko jest głodne.Zauważyłam jednak od tygodnia ,ze mała puszcza brodawke
juz po 5 minutach ssania i zaczeła przesypiac noce ( tj.6 godzin ciągłego
snu ,karmienie i znowu spanie przez okolo 3-4 godziny).Budzi sie jednak
zawsze radosna i bez płaczu,tak jakby głod jej nie dokuczał.Lekarz kazał
podawac jej 60 ml NAN1 codziennie.Przyznam sie,ze ze złamamym sercem jej
podałam.Zawsze marzyłam aby karmic tylko piersia, a w tej sytuacji nie wiem
co juz robic.Dodam,ze pije zioła mlekopędne. Blagam,pomóżcie.Jola
Obserwuj wątek
    • basiak6 Re: za mało waży 03.12.04, 23:48
      Nie rozumiem podawania sztucznego mleka zdrowemu dziecku ktore nie jest glodne
      tylko dlatego ze zdarzylo mu sie przybrac troche mniej... Dziecko ma prawo miec
      'wzloty i upadki', i tyle. Sprobuj karmic czesciej w nocy zamiast podawac mieszanke.
    • hugo6528 Re: za mało waży 04.12.04, 10:08
      Radzę ci się nie przejmować i nie do końca wierzyć lekarzowi. Mój syn urodził się długi 63 cm przy przeciętnej wadze 3650g. Przy każdej wizycie u lekarza było to samo za mało przybiera i jest na granicy tabelek centylowych. Jednak biorąc pod uwagę jego dł to urodził się wg tych tabelek jako 3 mies. dziecko. Tak jak u Ciebie karmiłam go piersią, był zdrowy pogodny. Jednak przy każdej wizycie popadałam w stres, bo zastanawiałam się czy może mam za mało mleka, albo coś jest nie tak. Lekarki wymyślały co raz to nowsze badania: morfologię, mocz i nawet usg brzucha. Gdy okazało się że jest ok, dały mi spokój.
      Teraz Kacper ma 2 lata i 4 mies. Jest ogólnie zdrowy, dość wysoki i szczupły. Ale wciąż słabo je. Widocznie taka już jego natura.
      Jeśli więc nie widzisz nic niepokojącego w rozwoju swojej córeczki to nie przejmuj się tymi lekarzami i nie chodź zbyt często na ważenie żeby się niepotrzebnie nie stresować.
      mój Kacper jak miał 3,5 mies. ważył 6070g. Ile waży twoja?
      • jolenkam Re: za mało waży 04.12.04, 16:13
        Lenka
        urodziła sie z 2 tyg. przed terminem z wagą 2700g przy 53 cm,obecnie waży 5000g.
        Wyniki takie jak morfologia,mocz nic nie wykazaly-tak wiec dzieki Bogu mała
        jest zdrowa.Juz sama nie wiem, czy mam za mało pokarmu czy ona zwyczajnie w tym
        okresie mniej przybrała.jeszcze ją poobserwuję zanim podam mieszankę.
        Dziekuje za odpowiedzi.
        • hugo6528 Re: za mało waży 04.12.04, 19:46
          Cześć znów. Nie sądzę żebyś miała za mało pokarmu, to mała ma raczej mały apetyt. Ale skoro ma dobre wyniki to nie przejmuj się i nie słuchaj życzliwych opinii że to twoja wina bo nie je. Chyba że nie chcesz karmić piersią...
          • jolenkam Re: za mało waży 04.12.04, 21:30
            Dziewczyny
            alez ja mam bzika na punkcie karmienia piersia!Przeżyłam krwawiące
            brodawki,pogońiłam położną środowiskową,która sugerowała butle,karmiłam z
            gorączka i miałabym sie poddac?Zwyczajnie byłam ciekawa głosu mam,które miały
            podobne problemy i jak je rozwiązały.Dziwi mnie tylko jedno,że do tej pory mała
            super rosła,czestotliwość karmien pozostała taka sama, opróznia dwie piersi i
            tutaj taki słaby przyrost.
            • hugo6528 Re: za mało waży 05.12.04, 10:18
              Z wiekiem dziecko corar mniej przybiera. W pierwszym miesiącu mój mały przybył 1 kg, a drugim jakieś 600g, a później... szkoda gadać.
              Ale jeśli chcesz karmić to nie poddawaj się i karm. Ja tak robiła, nie słuchałam niczyich uwagi i dzięki Bogu udało mi się przez rok. W międzyczasie wróciłam do pracy i to też nie wpłynęło na decyzję o karmieniu. Nie poddawaj się. Jesteś dzielną i super mamą!
              • jolenkam Re: za mało waży- do Hugo6528 05.12.04, 12:38
                Hugo
                Wielkie dzięki za wsparcie!
                Jola
                • hugo6528 Re: za mało waży- do Hugo6528 05.12.04, 12:43
                  Teraz to ja jestem spokojna bo z młodszym nie mam takiego problemu. Z mężem śmiejemy się że mały będzie zjadał dla starszego kanapki.
        • basiak6 Re: za mało waży 06.12.04, 01:02
          Ja bym sie nie martwila, wyglada na to ze przybiera ponad 650 na miesiac,
          podczas gdy minimum to ok 450g, wiec jest ok. Moj maluch wlasnie tyle
          przybieral, czasem mniej, i bylo ok. Lekarze niektorzy zyja siatkami centylowymi
          i oczekuja aby dziecko przybieralo kilogram na miesiac,niestety te siatki nie sa
          oparte na dzieciach karmionych piersia,. ktore po 2-3 miesiacu zycia bardzo
          zwalniaja na wadze.
    • jolenkam Re: za mało waży- Pani Moniko,prosze o rade 08.12.04, 21:30
      Jest gorzej.W ciagu tygodnia przytyła tylko 50g.Nadal nie płacze,jest radosna i
      nie domaga sie jedzenia.Jak podalałam butle ( 60 ml) opróznia ja szybko-
      podałam jak na razie 5 razy.
      Jest coraz gorzej z ssaniem piersi.Trwa to srednio 3 min.( wcześniej około 20
      min) jak jest szybki wypływ, później wypluwa sutek i odpycha sie od piersi.W
      ten sposób dostaje tylko mleko pierwszej fazy, stad pewnie taki słaby przyrost.
      Przeszłam juz tyle z tymi piersiami, krwawienia, dotkliwe bole ale zaciskalam
      zeby i karmilam tylko piersia, a mała ładnie tyła. Czyżby teraz był już koniec?
      Jak ją zachecić do dłuższego ssania?Obawiam sie, ze karmiąc ja po 3 minuty w
      końcu strace pokarm,a odciąganie raczej mi nie wychodzi.Już nie wiem co robić?
      Mała ssie smoka do snu ( w sumie około 1 godz. dziennie).Wcześniej tez ssala i
      smoka i ładnie ssała piers, wiec nie jestem pewna czy to on jest winowajcą.
      Bede wdzieczna za wszystkie odpowiedzi.
      Jola
      • mamaaniolka Re: za mało waży- Pani Moniko,prosze o rade 10.12.04, 12:11
        Trochę głupio mi się wymądrzać po wpisie pani Moniki, ale jednak dorzucę swoje
        3 grosze ;)
        Z butelki jest łatwiej pić niż z piersi, pokarm wypływa równomiernie. Przy
        piersi dziecko musi się napracować, zwłaszcza później, gdy płynie bardziej
        sycące ale i gęściejsze mleko. Widzę to tak, że trafiła Ci się mała
        leniuszka ;) Possie chwilę, póki ładnie leci, a potem jej się odechciewa ;)
        Jeśli będziesz jej podawała butlę, prawdopodobnie z czasem całkiem odrzuci
        pierś.
        Wydaje mi się, że smoczek może być tu głównym winowajcą. Mała zaspokaja sobie
        potrzebę ssania przy smoczku, więc ma mniejszą motywację, by ssać pierś.
        Niektóre dzieci mają silny odruch ssania i ssą i smoczek i pierś. Ale Twoja
        widocznie do takich nie należy. Może na początku bardziej potrzebowała ssania,
        a teraz smoczek jej wystarcza?
        Piszesz, że bardzo chcesz karmić piersią: świetnie Cię rozumiem, bo sama jestem
        wielką fanką tego sposobu karmienia. Na Twoim miejscu wyrzuciłabym w cholerę i
        smoczek i butelkę. Na początku może być trudno, bo mała się rozleniwiła, ale z
        czasem powinna "ułaskawić" pierś.
        Pozdrowionka
    • monika_staszewska Re: za mało waży 09.12.04, 16:57
      Niewątpliwie lubimy, gdy przyrost wynosi 450g miesięcznie - na szczęście 420 g
      jest bardzo blisko. Ale niewątpliwie taka zmiana przyrostu może zastanawiać.
      Jeśli badanie moczu jest bez zastrzeżeń to stawiałabym jednak na smoczek. Tym
      bardziej, że pojawia się ból w czasie karmienia i coraz większa niechęć do
      ssania piersi.
      Na skutek nienajlepszej techniki ssania Panienka zjada tyle, by się rozwijać,
      ale nieco za mało dla przyrostów masy ciała. Może zatem warto pożegnać się ze
      smokiem i zaproponować częstsze karmienie nocne.
      pozdrawiam
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka