Dodaj do ulubionych

jak długo przechowywać pokarm? do P. Moniki

18.02.05, 13:21
Zwracam sie z pytaniem jak długo można przechowywać pokarm w lodówce, który odciagnęłam. Na szkole rodzenia uczyli nas, ze 12 godz.Kuzynka znowu mówi mi, ze 24 godz. a w książce pisze, ze 48 godz. Bardzo proszę o odpowiedź, bo już sama nie wiem. Mrozony pokarm w specjanych torebkach można przechowywać 3 m-ce, czy tak? Dziękuję i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: jak długo przechowywać pokarm? do P. Moniki 18.02.05, 18:44
      12 godzin w temperaturze pokojowej.
      W lodówce czyli w temperaturze +3 - +5 st. C mleko może stać do 48 godzin dla
      zdrowego dziecka (dla wcześniaka i choraska 24 godziny).
      W zamrażalniku w temperaturze -10 st. C do dwóch tygodni (lub 7 dni j.w).
      W temperaturze -18 st. C do sześciu miesięcy.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • viviene12 Re: jak długo przechowywać pokarm? do P. Moniki 24.06.05, 07:04
        Odgrzewam temat!!!

W wielu postach czytam, ze zamierzacie przechowywyc/przechowywujecie zamrozony
        pokarm 6 m-cy. Czy Wy wszystkie macie zarazarki??? Czy "tylko" zamrazalnik przy
        lodowce? Nie mam pojecia jaka jest temperatura mrozenia w moim, ale chyba nie te
        -18st.??? Wiec co - jednak tylko 2 tygodnie?
        • maff1 Re: jak długo przechowywać pokarm? do P. Moniki 24.06.05, 10:05
          tu masz odpowiedz
          www.bonamater.waw.pl/warto.html
          • viviene12 dzieki maff1 24.06.05, 11:22
            Ja te tabele znam wlasnie i stad moje pytanie bylo. Czy faktycznie wszystkie
            Mamy maja w mieszkaniach ZAMRAZARKI??? Nie wiem ile max. moze chlodzic zwykla
            lodowka z zamrazalnikiem na gorze, ale przeciez chyba nie do -18st.?
            Pytanie do Mam, ktore przechowuja dluzej niz 2 tygodnie w zamrazalniku lodowki -
            skad wiecie, jaka temperatura jest w Waszej lodowce? Instrukcja obslugi?
            Mierzycie to jakos???
            • maff1 Re: dzieki maff1 24.06.05, 18:15
              rozumiem.
              Ale tam było napisane że zamrazalnik w lodówce to -10, st.
              Zamrazarka ma -18 st lub jeszcze mniej.
              Ja gdy potrzebowałem to zmierzyłem z ciekawosci:
              na dole nad szufladą na np. warzywa było ok .+ 10 st.
              W zamrażalniku było ok. -9 st. ale nie miałem go nastawionego na mocne
              mrozenie. Tylko na pierwszą kreskę z trzech.
              Sądze ze przy maxymalnym mrożeniu byłoby ok. -12 st.

Wiesz, teraz bardzo czesto sprzedają lodówki z zamrazarką. Do zamrazarki sa
              osobne drzwiczki, a w lodówce nie ma typowego zamrazalnika. I mysle że wiele
              osób taka lodówke ma w domu.
              Jeżeli masz lodówke z zamrazalnikiem na górze to przyjmij ze uzyskasz tam
              temperature nie nizszą niż -10 = -12 st.
              • viviene12 no tos mnie, maff1... 24.06.05, 19:54
                dwa razy "zazyl", ze sie tak wyraze:-)

Raz, zes facet na Karmieniu piersia, po drugie ze dla mnie zamrazarka kojarzyla
                mi sie z takim wielkim urzadzeniem, "skrzynia" z taka klapa, jaka kiedys
                mielisma na dzialce do zamrazania owocow na zime. Ja mam wlasnie taka lodowke z
                oddzielnymi drzwiczkami na gorze, ale nie wiedzialam ze to zamrazarka - myslalam
                ze zamrazalnik jak w lodowce kazdej, ino drzwiczki oddzielne:-)
                Ide poczytac w instrukcji obslugi, moze napisali, jak mrozi:-))
                • maff1 Re: no tos mnie, maff1... 25.06.05, 22:38
                  <rotfl>
                  tez kiedys mialem taką zamrazarke - z klapą.
                  Jesli masz oddzielne drzwiczki - to raczej masz lodówko-zamrazarke.
                  Zamrazalnik umieszczony na górze w lodówce z racji kontaktu z ciepłym
                  powietrzem wpadającym do lodówki przy kazdorazowym otwieraniu nie jest w stanie
                  utrzymać bardzo niskiej temperatury - poza tym sadzę że konstrukcja takiej
                  lodówki nie pozwoli na uzyskanie niskich (ok. -18 st) temperatur.
                  Mysle ze w instrukcji uzytkowania lodówki z całą pewnością znalazłaś potrzebne
                  info.
                  pzdr
                  • viviene12 Re: no tos mnie, maff1... 26.06.05, 04:45
                    niestety nei napisali o tym w instrukcji:-(
                    W tygodniu kupie termometr i zmierze, bo mnie to zaineteresowalo nieslychanie!:-)

pozdrowienia
                    viviene12

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka