ania19821 04.06.05, 13:07 Mam zamiar karmić piersią i tak się zastanawiam czy kupić laktator, czy jest przydatny i na jak długo. Koszt nie jest mały bo chciałam Aventu, a nie chcę wydac na darmo pieniędzy. Prosze, odpowiedzcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mimi44 Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 13:33 Moim zdaniem warto zainwestowac.Nawał pokarmu w pierwsze dni,to nie mity,bardzo sie przyda,ja prawie nie mogłam oddychac przez cyce rozmiaru F? Pózniej tez róznie bywa,moze bedziesz musiała wyjsc na dłuzej,treba bedzie odciągnąc mleczko. Radze kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
m_wait Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 14:08 Konieczny! Jak szukasz oszczędności to nie kupuj na początku podgrzewacza do butelek,przewijaka.Matę edukacyjną czy fotelik kup po 3 miesiącach. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 ty na serio czy robisz sobie jaja? 04.06.05, 15:17 z tym fotelikiem? Fotelik oczywiscie konieczny od urodzenia (jak przewieziesz dziecko ze szpitala?). laktator bywa u niektorych mam przydatny, u wielu- nie, wiec nie warto wydawac kilkuset zlotych. Przy unormowanej laktacji laktator i odciaganie sa niepotrzbne, do powrotu do pracy czy checi wyjscia bez dziecka z domu na jakis czas mija zwykle kilka tygodni, wiec jest czas na ewentualny zakup czy pozyczenie. Jako stymulacja laktacji skuteczniej dziala dzidzius przystawiony do piersi, niz najlepszy i najdrozszy laktator. Poza tym moze wygodniej bedzie odciagac recznie i wtedy zakup laktatora to wyrzucone pieniadze. Proponuje poczekac, az sie sprawa sama utrzesie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania19821 Re: ty na serio czy robisz sobie jaja? 04.06.05, 15:35 A czy ja kiedykolwiek pisałam coś o foteliku?? Fotelik mam już kupiony. Odpowiedz Link Zgłoś
ania19821 Re: ty na serio czy robisz sobie jaja? 04.06.05, 15:36 Sorki, myślałam że to do mnie. A we wcześniejszym poście było o foteliku. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: ty na serio czy robisz sobie jaja? 04.06.05, 15:54 ja nie używałam wogóle , a karmie 2 dziecko , przy pierwszym to sciągałam tylko troche ręcznie na początku , moze ze 3 dni , a przy drugim wogóle bo nie miałam zadnego nawału mleka , mała ściągała wszystko na bieżąco , mysle , żebyś się wstrzymała , zawsze może ci ktoś kupić po porodzie , jeżeli uznasz , ze jest taka potrzeba , a najlepszy sposób na nawał mleka na początku , to wchodzisz pod natrysk , lejesz na piersi bardzo ciepłą wode , masujesz piersi i lekko uciskasz , a mleko samo leci pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ivka2 Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 15:58 Polecam ręczny laktator firmy Medela za ok 80 zł.Wcześniej miałam elektryczny Aventu i w ogóle się nie sprawdził-Odciągacz zawsze się przyda... Odpowiedz Link Zgłoś
lud_mila Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 16:20 Karmiłam rok i uważam, że laktator jest niepotrzebny. W razie problemów (nawał na początku i potem odstawianie) i potrzeby (wyjście) można odciągnąć ręcznie, żaden problem. A jak uznasz, że laktator Ci potrzebny, to wyślesz kogoś po niego, nie ma sensu kupować na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 17:03 Kupilam laktator po ok. 3 miesiacach po porodzie, tylko dlatego, że chcialam zamrozić mleczko. Nawal mialam, a jakże, biust mam pokaźny (miseczka F), ale dziecko pięknie wszystko wyssało i nie trzeba bylo nic odciągać (nawet ręcznie). Tak naprawdę to laktator przydał się, gdy podawałam malej kaszki (na swoim mleku), czyli ok. 6-9 miesiąc. Potem laktator podarowalam koleżance, a karmię nadal, bez żadnych odciągań (dziecko ma 20 m-cy), więc laktator nie jest konieczny. Zawsze zdążysz kupić. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mama_debiutantka Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 17:21 mnie się przydał. mogłam odciągnąć pokarm i zostawić małą z kimś. a sama szłam do szkoły, do fryzjera albo umawiałam się z psiapsiółą. no dzięki temu nie musiałam ani karmić oiersią na ulicy, ani podawać mieszanki Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 22:25 U mnie konieczny. Wrocilam do pracy i uzywam stale a wczesniej odciagalam i moglam gdzies wyjsc nie martwiac sie czy dziecko bedzie glodne. Odciagalam tez kiedy wychodzilismy na zakupy, na dluzszy spacer w ten sposob nie musialam pokazywac cyca polowie ludzkosci. W moim przypadku nie ma mowy o odciaganiu recznym, niezle musze sie natrudzic zeby w koncu zaczelo leciec, a jak juz leci to samo pompowanie nie pomaga musze dusic cycke na wszystkie strony i rozmasowywac co chwile. Musisz sobie przede wszystkim odpowiedziec na pytanie czy chcesz byc wiecznie umeczona matka polka, ktorej dziecko wiecznie wisi u cyca i budzi co godzine w nocy, czy raczej wolalabys byc bardziej wyspana i miec troche niezaleznosci. Nie umniejszy to nic Twojej milosci do dziecka, a wiadomo bardziej zadowolona i szczesliwa mama to zadowolone i szczesliwe dziecko. Zrobisz jak chcesz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 23:06 O, bez przesady, ja bez laktatora wykarmilam, a wcalem nieumęczona ;) Co więcej, moje dziecię od urodzenia przesypia noce (6 godzin w pierwszej dobie, a potem już nawet 15 bez pobudki), to naprawdę niewiele ma wspolnego z laktatorem. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 22:33 Przed urodzeniem nie kupuj - nie ma sensu. Może się okazać, że w ogóle nie będziesz go używać.Jednak powinnaś sprawdzić i zastanowić się już teraz jaki byś chciała mieć - może się okazać niezbędny już w szpitalu, wtedy wyślesz męża po zakupy i ci go przywiezie. Ja miałam na początku Medeli, póxniej ponieważ sama go uszkodziłam (leżał obok zapalonej kuchenki i się plastik stopił:((( kupiłam aventu i ten drugi jest o wiele delikatniejszy a "wydajność" taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia19j Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 23:48 TAK!!!bynajmniej dla mnie byl niezbedny! ale nie dlatego,ze chcialam wychodzic z domu i zostawiac moja karolinke z butelka, tylko mialam tyle pokarmu od 3 doby po porodzie, ze moglam wykarmic co najmniej dwoje dzieci!!( jak nie wiecej!) ale ja nie kupowalam, tylko wyporzyczalam elektryczny "madeli" i to przez ponad 3 m-ce!!!robilam to tylko po to zebym byla w stanie normalnie funkcjonowac!!tz. bez bolu piersi! karolinka do dnia dzisiejszego( za tydzien 7 m-cy) jest na piersi ( + inne jedzonka oczywiscie teraz) i nigdy nie pila mleczka z butelki!jadla z piersi i ja potem odciagalam jeszcze bardzo duzo mleka. troche mrozilam, a reszte wylewalam ( ok. 0,5 litra dziennie!!) "szczurom"!!! teraz jest o wiele lepiej, aczkolwiek czesto mleko tryska, jak z prysznica!! to, ze karmie od urodzenia bezposredni piersia, nigdy nie przeszkodzilo mi w wypadach na roznego rodzaju imprezki i spotkania z kolezankami! po prostu nakarmilam i wychodzilam! i mogo mnie nie byc nawet cala noc! bo karolinka po prostu spala!! a w ciagu dnia wytrzymywala ok. 3- 4 godz.! nie wyobrazam sobie, bez " dojarki"!!!! ale u kazdej kobiety, to wyglada zupelnie inaczej! i nie sugeruj sie czasem rozmiarem piersi, lub tusza! bo to nie ma nic do tego- uwierz! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 23:57 przy pierwszym przydał się dopiero po odstawieniu, ale dopóki był wyłącznie na piersi, nigdy nie wychodziłam sama na dłużej niż przerwy pomiędzy karmieniami drugiego karmię 5 miesięcy i jeszcze nie sprawdziłam, gdzie mam laktator :) Odpowiedz Link Zgłoś