Dodaj do ulubionych

Czy potrzebny laktator??

04.06.05, 13:07
Mam zamiar karmić piersią i tak się zastanawiam czy kupić laktator, czy jest
przydatny i na jak długo. Koszt nie jest mały bo chciałam Aventu, a nie chcę
wydac na darmo pieniędzy. Prosze, odpowiedzcie.
Obserwuj wątek
    • mimi44 Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 13:33
      Moim zdaniem warto zainwestowac.Nawał pokarmu w pierwsze dni,to nie mity,bardzo
      sie przyda,ja prawie nie mogłam oddychac przez cyce rozmiaru F?
      Pózniej tez róznie bywa,moze bedziesz musiała wyjsc na dłuzej,treba bedzie
      odciągnąc mleczko.
      Radze kupic.
    • m_wait Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 14:08
      Konieczny!
      Jak szukasz oszczędności to nie kupuj na początku podgrzewacza do
      butelek,przewijaka.Matę edukacyjną czy fotelik kup po 3 miesiącach.
      • mruwa9 ty na serio czy robisz sobie jaja? 04.06.05, 15:17
        z tym fotelikiem? Fotelik oczywiscie konieczny od urodzenia (jak przewieziesz
        dziecko ze szpitala?). laktator bywa u niektorych mam przydatny, u wielu- nie,
        wiec nie warto wydawac kilkuset zlotych. Przy unormowanej laktacji laktator i
        odciaganie sa niepotrzbne, do powrotu do pracy czy checi wyjscia bez dziecka z
        domu na jakis czas mija zwykle kilka tygodni, wiec jest czas na ewentualny
        zakup czy pozyczenie. Jako stymulacja laktacji skuteczniej dziala dzidzius
        przystawiony do piersi, niz najlepszy i najdrozszy laktator. Poza tym moze
        wygodniej bedzie odciagac recznie i wtedy zakup laktatora to wyrzucone
        pieniadze. Proponuje poczekac, az sie sprawa sama utrzesie.
        • ania19821 Re: ty na serio czy robisz sobie jaja? 04.06.05, 15:35
          A czy ja kiedykolwiek pisałam coś o foteliku??
          Fotelik mam już kupiony.
          • ania19821 Re: ty na serio czy robisz sobie jaja? 04.06.05, 15:36
            Sorki, myślałam że to do mnie. A we wcześniejszym poście było o foteliku.
            • magda270519761 Re: ty na serio czy robisz sobie jaja? 04.06.05, 15:54
              ja nie używałam wogóle , a karmie 2 dziecko , przy pierwszym to sciągałam
              tylko troche ręcznie na początku , moze ze 3 dni , a przy drugim wogóle bo nie
              miałam zadnego nawału mleka , mała ściągała wszystko na bieżąco , mysle , żebyś
              się wstrzymała , zawsze może ci ktoś kupić po porodzie , jeżeli uznasz , ze
              jest taka potrzeba , a najlepszy sposób na nawał mleka na początku , to
              wchodzisz pod natrysk , lejesz na piersi bardzo ciepłą wode , masujesz piersi i
              lekko uciskasz , a mleko samo leci
              pozdrowienia
    • ivka2 Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 15:58
      Polecam ręczny laktator firmy Medela za ok 80 zł.Wcześniej miałam elektryczny
      Aventu i w ogóle się nie sprawdził-Odciągacz zawsze się przyda...
    • lud_mila Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 16:20
      Karmiłam rok i uważam, że laktator jest niepotrzebny. W razie problemów (nawał
      na początku i potem odstawianie) i potrzeby (wyjście) można odciągnąć ręcznie,
      żaden problem. A jak uznasz, że laktator Ci potrzebny, to wyślesz kogoś po
      niego, nie ma sensu kupować na wszelki wypadek.
      • driadea Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 17:03
        Kupilam laktator po ok. 3 miesiacach po porodzie, tylko dlatego, że chcialam
        zamrozić mleczko.
        Nawal mialam, a jakże, biust mam pokaźny (miseczka F), ale dziecko pięknie
        wszystko wyssało i nie trzeba bylo nic odciągać (nawet ręcznie).
        Tak naprawdę to laktator przydał się, gdy podawałam malej kaszki (na swoim
        mleku), czyli ok. 6-9 miesiąc. Potem laktator podarowalam koleżance, a karmię
        nadal, bez żadnych odciągań (dziecko ma 20 m-cy), więc laktator nie jest
        konieczny. Zawsze zdążysz kupić.
        Pozdrawiam, Aga
    • mama_debiutantka Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 17:21
      mnie się przydał. mogłam odciągnąć pokarm i zostawić małą z kimś. a sama szłam
      do szkoły, do fryzjera albo umawiałam się z psiapsiółą. no dzięki temu nie
      musiałam ani karmić oiersią na ulicy, ani podawać mieszanki
      • thiessa Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 22:25
        U mnie konieczny. Wrocilam do pracy i uzywam stale a wczesniej odciagalam i
        moglam gdzies wyjsc nie martwiac sie czy dziecko bedzie glodne. Odciagalam tez
        kiedy wychodzilismy na zakupy, na dluzszy spacer w ten sposob nie musialam
        pokazywac cyca polowie ludzkosci. W moim przypadku nie ma mowy o odciaganiu
        recznym, niezle musze sie natrudzic zeby w koncu zaczelo leciec, a jak juz leci
        to samo pompowanie nie pomaga musze dusic cycke na wszystkie strony i
        rozmasowywac co chwile.
        Musisz sobie przede wszystkim odpowiedziec na pytanie czy chcesz byc wiecznie
        umeczona matka polka, ktorej dziecko wiecznie wisi u cyca i budzi co godzine w
        nocy, czy raczej wolalabys byc bardziej wyspana i miec troche niezaleznosci.
        Nie umniejszy to nic Twojej milosci do dziecka, a wiadomo bardziej zadowolona i
        szczesliwa mama to zadowolone i szczesliwe dziecko.
        Zrobisz jak chcesz. Pozdrawiam.
        • driadea Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 23:06
          O, bez przesady, ja bez laktatora wykarmilam, a wcalem nieumęczona ;) Co
          więcej, moje dziecię od urodzenia przesypia noce (6 godzin w pierwszej dobie, a
          potem już nawet 15 bez pobudki), to naprawdę niewiele ma wspolnego z laktatorem.
          Pozdrawiam, Aga
    • anek.anek Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 22:33
      Przed urodzeniem nie kupuj - nie ma sensu. Może się okazać, że w ogóle nie
      będziesz go używać.Jednak powinnaś sprawdzić i zastanowić się już teraz jaki
      byś chciała mieć - może się okazać niezbędny już w szpitalu, wtedy wyślesz męża
      po zakupy i ci go przywiezie.
      Ja miałam na początku Medeli, póxniej ponieważ sama go uszkodziłam (leżał obok
      zapalonej kuchenki i się plastik stopił:((( kupiłam aventu i ten drugi jest o
      wiele delikatniejszy a "wydajność" taka sama.
    • kasia19j Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 23:48
      TAK!!!bynajmniej dla mnie byl niezbedny! ale nie dlatego,ze chcialam wychodzic
      z domu i zostawiac moja karolinke z butelka, tylko mialam tyle pokarmu od 3
      doby po porodzie, ze moglam wykarmic co najmniej dwoje dzieci!!( jak nie
      wiecej!) ale ja nie kupowalam, tylko wyporzyczalam elektryczny "madeli" i to
      przez ponad 3 m-ce!!!robilam to tylko po to zebym byla w stanie normalnie
      funkcjonowac!!tz. bez bolu piersi! karolinka do dnia dzisiejszego( za tydzien 7
      m-cy) jest na piersi ( + inne jedzonka oczywiscie teraz) i nigdy nie pila
      mleczka z butelki!jadla z piersi i ja potem odciagalam jeszcze bardzo duzo
      mleka. troche mrozilam, a reszte wylewalam ( ok. 0,5 litra
      dziennie!!) "szczurom"!!! teraz jest o wiele lepiej, aczkolwiek czesto mleko
      tryska, jak z prysznica!! to, ze karmie od urodzenia bezposredni piersia, nigdy
      nie przeszkodzilo mi w wypadach na roznego rodzaju imprezki i spotkania z
      kolezankami! po prostu nakarmilam i wychodzilam! i mogo mnie nie byc nawet cala
      noc! bo karolinka po prostu spala!! a w ciagu dnia wytrzymywala ok. 3- 4 godz.!

nie wyobrazam sobie, bez " dojarki"!!!! ale u kazdej kobiety, to wyglada
      zupelnie inaczej! i nie sugeruj sie czasem rozmiarem piersi, lub tusza! bo to
      nie ma nic do tego- uwierz! pozdrawiam
    • aluc Re: Czy potrzebny laktator?? 04.06.05, 23:57
      przy pierwszym przydał się dopiero po odstawieniu, ale dopóki był wyłącznie na
      piersi, nigdy nie wychodziłam sama na dłużej niż przerwy pomiędzy karmieniami
      drugiego karmię 5 miesięcy i jeszcze nie sprawdziłam, gdzie mam laktator :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka