Dodaj do ulubionych

Bardzo prosze o pomoc!Czym dokarmiac-do p.Moniki

08.07.05, 22:51
P.Moniko i inne doswiadczone mamy!Moja corka za tydzien konczy 4m-ce,ja
pracuje juz od trzech miesiecy.Karmie wylacznie piersia,ale mam juz od
jakiegos czasu problem.Zapasy mojego mleka sie skonczyly poniewaz apetyt malej
rosnie,a mi udaje sie odciagac coraz mniej,Moja corka potrafi wypic 200ml
mleka,nie ma mnie w domu przez 2 karmienia ok.4 dni w tygodniu,a ja odciagam
200-250 ml.Postanowilam ja dokarmiac,ale tu mam problem,czy podac
mieszanke,czy wprowadzic obiadki i kaszki?Kiedy jestem z nia w domu nie ma
problemow z brakiem pokarmu.Mam jeszcze jedno pytanie;wydaje mi sie,ze mala je
z piersi zbyt krotko,ale nie domaga sie czesciej niz co ok.3 godziny ,czy to
mozliwe,ze najada sie w ciagu max.5 min.Pozniej nie zlosci sie tylko smieje
sie i rozmawia.
Obserwuj wątek
    • maff1 Re: Bardzo prosze o pomoc!Czym dokarmiac-do p.Mon 08.07.05, 23:18
      zajrzyj na
      www.bonamater.waw.pl/warto.html
      znajdziesz tam profil żywienia niemowląt karmionych piersią. Może być to
      pomocne.
    • mika_p Re: Bardzo prosze o pomoc!Czym dokarmiac-do p.Mon 09.07.05, 00:09
      Gdybym miała taki problem, to chyba wprowadziłabym mieszankę.
      Zanim obiadki będą mogły stac się pełnym posiłkiem, to minie trochę czasu,
      nowość wprowadza się po odrobinie, tym bardziej, ze córuś malutka.
      Kaszkę trzeba by zrobić na mleku, a nawet jak na wodzie (do czego osobiscie nie
      mam przekonania), to tez nie da sie malutkiej od razu zapchac taka iloscia,
      zeby sie najadła.

Więc moze tak: na 1. karmienie twoje mleko, na 2. mieszanka, a w najblizszych
      tygodniach powoli nowe jedzenie na poczatku jednego z posiłków, a po nowosci
      mleko, raczej mieszanka. Az stopniowo cały posiłek da sie zastapic stałym
      pozywieniem.
    • monika_staszewska Re: Bardzo prosze o pomoc!Czym dokarmiac-do p.Mon 11.07.05, 14:20
      1. Krótkie ssanie (i w pełni satysfakcjonujące najedzenie) to zupełnie normalna
      rzecz u nieco starszych maluchów.
      2. Jeśli częstsze odciąganie (dla zapewnienia większej ilości maminego mleka)
      nie wchodzi w grę to są dwa wyjścia. Albo nowości w postaci kaszki/kleiku
      bezmlecznego przygotowanego na wodzie, warzyw, owoców (oczywiście stopniowo
      wprowadzanych) na jedno karmienie, a na drugie Pani mleko dopóki będzie się
      odciąganie udawało, a później nowości na oba karmienia. Albo mleko modyfikowane
      raz i raz Pani mleko przez chwilę po czym zamiana jednego mleka na nowość
      (warzywo, owoc, kaszka).
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • magda9945 Re: Bardzo prosze o pomoc!Czym dokarmiac-do p.Mon 12.07.05, 16:30
        Dziekuje pieknie,zaczynamy wprowadzanie nowosci,ale od warzyw i niestety jak
        mnie niema to dopija modyfikowane.
      • tijgertje Nowosci? 13.07.05, 00:51
        Pani Moniko, prosze wybaczyc, ze sie wtrace, ale czy rzeczywiscie rozsadne jest polecanie wprowadzania warzyw itp. dla 4-miesiecznego dziecka? Co z zaleceniami 6 miesiecy na mleku? Wlosy mi sie jeza, gdy pomysle, jakie nastepstwa dla zdrowia dziecka moze miec (na szczescie nie musi) zbyt wczesne rozszerzanie diety. Akurat siedze troche w temacie i musze przyznac, ze od pediatrow slyszalam juz przerozne bzdury na temat karmienia, ale od Pani, jako doradcy laktacyjnego spodziewalam sie innej wypowiedzi.
        • monika_staszewska Re: Nowosci? 13.07.05, 15:55
          Ależ bardzo proszę się wtrącać, nie mam przecież monopolu na wiedzę. Już
          tłumaczę co mną kierowało. Oczywiście najbardziej lubimy żeby dziecko było
          karmione wyłącznie mlekiem mamy przez sześć miesięcy. Ale już przy mleku
          modyfikowanym spokojnie ”przełykamy” nowości po skończeniu czterech miesięcy.
          Jeśli zatem z jakiś powodów kobieta musi zamienić samą pierś na pierś plus coś
          innego (dziecku cztero czy pięciomiesięcznemu) to właśnie można uciec się do
          warzywno-owocowo-kaszkowych nowości zamiast do mleka modyfikowanego. Tym
          bardziej jeśli mleko mamy będzie podawane co najmniej 4-5 razy w ciągu doby
          (białko mleka krowiego, nawet to poddane obróbce, częściej jest przyczyną
          chociażby nietolerancji pokarmowej niż ziemniak czy ryż).
          pozdrawiam :)
          monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka