Dodaj do ulubionych

Pani Moniko - Smoczek - Tak czy Nie!?!

01.09.05, 22:17
Mój 4-miesięczny synek zaczął coraz częściej ssać kciuka.
Oczywiście często obydwie dłonie "idę" do buźki, ale kciuk jest ssany
najczęściej. Ssie także podczas drzemek w ciągu dnia.
Zastanawiam się czy nie zacząć mu dawać smoczka.
Czy to nie wpłynie źle na karmienie piersią???

Ania
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: Pani Moniko - Smoczek - Tak czy Nie!?! 02.09.05, 15:21
      Smoczek może wpłynąć na technikę czy aktywność ssania (choć oczywiście nie na
      100%).
      A może tym czasem spokojnie patrzeć na łapki w buzi (za jakiś czas na stópki).
      Jeśli ma Pani wrażenie, że kciuk bywa w dziobie za często czy za długo można
      oczywiście w tym przeszkadzać czy to zabieraniem łapki z buzi czy skarpetkami
      założonymi na rączki. Ale to nie jest niezbędne, bo to ”pakowanie” różnych
      rzeczy do paszczęki jest normalnym etapem rozwojowym. dzieci w ten sposób
      poznają swoje ciało i resztę świata.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • aniak25 Re: Pani Moniko - Smoczek - Tak czy Nie!?! 02.09.05, 15:46
        Ja tylko chcialam powiedziec ze zgadzam sie z p. Monika co do poznawania swiata
        prze wkladanie do buzi wszystkiego co wpadnie w raczki tudziez samych raczek
        ale...Odsylam do artykulu "Smoczek czy kciuk?" ktory ukazal sie we wrzesniowym
        magazynie "mam dziecko".
        pozdrawiam
    • siedmiokropka Re: Pani Moniko - Smoczek - Tak czy Nie!?! 02.09.05, 21:42
      Moja córeczka korzysta ze smoczka,gdy ma problem z zaśnięciem, a noszenie czy
      tulenie nie wystarczą, ssie smoka co dnia i mimo to nie ma problemu z
      przysysaniem do piersi. Ssie mleczko bardzo ładnie:)!Ma jednak dopiero 2m-ce i
      zamierzam jej tego smoczka zacząć ograniczać,ale to ciężkie zadanie, gdy widzi
      się jak ładnie pomaga jej w wyciszeniu się:(...Niektórzy mówią,że łatwiej potem
      pożegnać się maleństwom ze smoczkiem, a jak mają zapomnieć,że paluszek ma już
      nie trafiać do buzi, jak przecież wciąż jest "pod nosem"?...Czyli łatwiej
      byłoby stosować smoka... Ale to nie ten wątek i nie mam na ten temat
      zdania.Pozdrawiam!
    • lukka Re: Pani Moniko - Smoczek - Tak czy Nie!?! 03.09.05, 10:50
      moja córka ma 4,5 m-ca, od drugiego miesiąca używa smoczka, ale tylko do
      zasypiania. Mogę z pewnością stwierdzić, że smoczek nie wpłynął negatywnie na
      jej technikę ssania. Mogę też powiedzieć, że moja młodsza siostra, która była
      wychowywana bez smoczka, ssała zamiast tego kciuk i następstwem była duża wada
      zgryzu - przednie siekacze wypchane jak u wiewiórki. Oducz ssania kciuka koniecznie!
      • kapoosta do lukka 03.09.05, 19:48
        ale jak oduczyć ssania kciuka? Mój maluch to straszny ssak. Od urodzenia
        zasypiała ze smokiem, choć bardzo się starałam, żeby była dzieckiem
        bezsmoczkowym. Minęły 3 miesiące i tak się obraziła na smoczek, że jak go
        wkladam do buźki to wrzeszczy, wypluwa i pcha paluszek. Co mam zrobić ?
        Przywiązać rączki do łóżeczka ?? Naprawdę nie wiem.
        Marta
        • enja11 ja odpuściłam 03.09.05, 22:57
          dałam spokój walce z kciukiem. Wydaje mi się, że skoro to mu pomaga się
          uspokoić, to ja nie będę przeszkadzać. Staram się tylko kilka razy dziennie myć
          Małemu rączki i buzię, bo się ślini niemiłosiernie. Smoczek zbojkotował.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka