Dodaj do ulubionych

Ilość mleka nie do wiary

03.01.06, 11:36
Na jednej ze stron internetowych natknełam się na wzmiankę o pewnej amerykance, której udawało się odciągać ponad 3 litry pokarmu dziennie !
Karmiła swoje dziecko a nadwyżkę sprzedawała bankowi mleka. Biorąc pod uwagę ilości pokarmu o jakie walczą niektóre z nas, rzedu np. 50 ml z jednego ściągania to ilość imponująca.
Jestem ciekawa czy to przypadek bardzo rzadki czy tak wydajna laktacja zdarza się częściej.
Dziewczyny, ile najwięcej udało wam się odciągnąć pokarmu ?
Obserwuj wątek
    • mrowka75 Re: Ilość mleka nie do wiary 03.01.06, 13:52
      Gdybym nie karmiła małej, to przy takiej laktacji jaką mam ściągnęłabym minimum
      szklankę za jedno karmienie - z obu piersi - no myśłę, że z 2 litry w ciągu
      doby bym uzbierała, gdybym się postarała, ale gdybym nie karmiła to laktacja
      zapewne by spadła, więc pewnie mniej
      • aga55jaga Re: Ilość mleka nie do wiary 03.01.06, 19:25
        moja koleżanka z "palcem w nosie" w trakcie unormowanej laktacji mogła ściągnąć
        z jednej piersi za jednym posiedzieniem ok 150 - 200 ml! kiedyś jadąc w
        delegację zostawiła małej 3 litry mleka (ściągała niecałe 2 dni). Ja swojej nie
        liczyłam ale bliżniaki mogłabym bez większego stresu wykarmić.
        • marchefka27 Re: Ilość mleka nie do wiary 03.01.06, 22:13
          ja sciągam po karmieniu i jak dotąd najwiecej to 100ml z jednej piersi i 60 z
          drugiej (tej slabszej w produkcji ;) ). A standardowo po karmieniu moge
          sciagnąć jeszcze po 40-60 z jednej piersi. Maly ładnie przybiera i wkładki mam
          non stop do wymiany wiec jakbym ciagala wszystko pewnie "troche " by sie
          nazbieralo ;) A zakladając ze dziecko sciaga wiecej niz laktator ;) to ciekawe
          ile ta pani miala naprawde mleka ;)
      • dorrisa Re: Ilość mleka nie do wiary 04.01.06, 16:09
        Czym ściągasz ? Laktatorem czy ręcznie ? Jesli laktator to jaki, jesli ręka to jaka technika ? Czy stosujesz jakieś środki pomocnicze (rozgrzanie piersi, masaż) ?
        • mrowka75 Re: Ilość mleka nie do wiary 07.01.06, 19:11
          Ściągam laktatorem avent isis.
    • bonkreta Re: Ilość mleka nie do wiary 05.01.06, 17:34
      Z jednej piersi jestem w stanie ściągnąć ok. 250 ml na raz, gdybym robiła to
      często i regularnie, pewnie byłabym w stanie bez problemu mieć dwa litry
      dziennie, a może i do trzech bym dociągnęła na upartego ;-)
    • dorrisa Re: Ilość mleka nie do wiary 06.01.06, 23:17
      Dziewczyny, to napiszcie jeszcze czy to nie jest przypadkiem tak, że wieksze ilości ściągniętego pokarmu sa możliwe w przypadku kiedy on moze po prostu z piersi łatwo wylatywać. Chodzi mi o to, że z niektórych piersi mleko po prostu tryska jak z fontanny a z niektórych trzeba je niemal siłą wydzierać. Czy jest taka korelacja ?
      Czy jeśli ściśniecie otoczkę to mleko tryska czy spływa kroplami ?
      • bonkreta Re: Ilość mleka nie do wiary 11.01.06, 00:28
        Mnie przy uciskaniu otoczki pojawiają się jedynie powoli wyciekające krople,
        ale ja jakaś nieudolna jestem przy tym ręcznym wyciskaniu mleka. Tryskanie
        mleka zdarzyło mi się parę razy, gdy pierś była bardzo pełna i twarda (Emiś
        długo nie jadł). Natomiast przy ściąganiu laktatorem (mam najprostszy ręczny
        model Medeli) widać, że mleko tryska.
    • agnieszka_o_r Re: Ilość mleka nie do wiary 07.01.06, 14:40
      Moj rekord to po nocy 170 ml! bylam z siebie bardzo dumna. Ale moj Bobas ma juz
      prawie 4 miesiace wiec i pokaru mam sporo!
      • 7venezia Re: Ilość mleka nie do wiary 07.01.06, 17:10
        A ja wciaz mam duzo za duzo mleka choc moj synek ma juz pol roku - nie wiem
        czemu. Raz tylko sciaglam pokarm i w kilka minut bylo ponad 100ml.
        Nawet pisalam tutajna forum o rade jak sobie poradzic z wiecznie pelnymi
        piersiami??
    • kasia-78 Re: Ilość mleka nie do wiary 10.01.06, 19:50
      To jeszcze nic. Jakiś rok temu któraś z gazet pisała o Szwedce, która dziennie odciągała coś koło 5l (albo około albo ponad, nie pamiętam dokładnie, pamietam cyfrę) !!! Lekarze mówili ze to ok. Ja bym się bała, ze to "zaora" piersi ale jednak nie :)
    • lafela Re: Ilość mleka nie do wiary 12.01.06, 09:29
      ja karmie juz 16 miesiąc, i tez moge na jedno posiedzenie odciągnac jakies 200
      ml; myślę, że najbardziej pobudzają karmienia nocne, a mały przysysa się do
      mnie klikakrotnie w nocy i chyba pozytywne nastwienie; aha cały czas ściągalam
      ręcznie; ale już trochę mnie to męczy i będę powoli kończyć.pozdrawiam
      • kasia-78 Re: Ilość mleka nie do wiary 12.01.06, 11:05
        A ile takich posiedzeń dwustumililitrowych dziennie masz ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka