Dodaj do ulubionych

Pomocy. Do P. Moniki i doświadczonych mam.

13.02.06, 17:10
Mam pytanie do wszystkich doświadczonych mam. Ponieważ mam zbyt mało pokarmu
by karmić swojego synka (4 miesiące) tylko piersią chciałabym przejśc na
karmienie go tylko w nocy. Mam więc następujące pytanie - czy muszę odciągać
pokarm w dzień aby utrzymała sie laktacja (dodam, iż w nocy udaje ściągnąć mi
sie jednorazowo około 180 ml., natomiast w dzień odciągam co godzinę jedynie
około 30 ml. Stąd między innymi chęć karmienia tylko w nocy). Jak należy
rozwiązać tą sytuację aby nie zmniejszyła się ilośc mleka i nie zanikła
laktacja (by mleczka starczyło chociaż tyle). Czytałam wiele sprzecznych
informacji - jedni piszą, iz laktacja utrzyma sie nawet jeśli będzie jedno
karmienie na dobę, zaś inni że takie postępowanie doprowadza do zaniku
pokarmu. Proszę wszystkich o pomoc i z góry wszystkim dziękuję.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Pomocy. Do P. Moniki i doświadczonych mam. 13.02.06, 17:16
      Poczekaj... skąd twierdzenie, ze masz za mało mleka, żeby karmić tylko piersią?
      Bo piersi miękie? Norma. To nabrzmiałe ciężkie piersi sa oznaką nieunormowanej
      laktacji, miękkie oznaczają, że mleka jest tyle ile dziecko potrzebuje. Złe
      przyrosty wagowe? Mało się odciąga laktatorem?

Laktacja utrzyma się, nawet jesli będzie jedno karmienie na dobę. Są mamy,
      które tak karmią, dziecko spi w nocy, w dzien zjada inne posiłki, i piers
      dostaje na przykład po obudzeniu.
      • asia2224 Re: Pomocy. Do P. Moniki i doświadczonych mam. 13.02.06, 18:02
        Dzięki Mika za odpowiedź. Mało mleczka mam napewno. Niestety. Chociaż zrobiłam
        praktycznie wszystko, żeby pobudzić laktację. Ostatnio (przez półtora tygodnia)
        ściągam pokarm co godzina i jest go zaledwie 20 - 30 ml. A mały zjada około
        170. Zaczynam tracic nadzieję, że coś jeszcze z tego wyjdzie. Nie wiem czy mam
        rację, ale wydaje mi się, że ma to związek z tym, że przez pierwsze 2 tygodnie
        życia syn był karmiony prawie wyłącznie mlekiem sztucznym (ja miałam operację i
        nie mogłam ani go karmić ani byc przy nim). Później na jakiś czas starczało
        mleczka, ale jakis czas temu poprostu było go za mało (nie przybierał
        prawidłowo na wadze). Dzwoniłam do poradni laktacyjnej i dowiedziałam się, że w
        momencie kiedy ustala się w organiźmie najwyższy poziom prolaktyny ja poprostu
        nhie karmiłam syna, stąd problemy. Powoli tracę nadzieję, że odciąganie
        cokolwiek zmieni. I tak naprawdę to mam dzisiaj nieziemski dół...A tak bardzo
        chciałam karmić...No, ale najważniejsze jest, żeby syn nie był głodny:). teraz
        się boję, że i to karmienie poranne stracę, jesli nie będę odciągać pokarmu.
        Nie mam pojęcia jak to zorganizować. Dzięki jeszcze raz za odpowiedź.
        • myszorek5 Re: Pomocy. Do P. Moniki i doświadczonych mam. 14.02.06, 09:35
          Asiu, a próbowałaś częściej przystawiać synka do piersi? Nawet co godzinę, Twój organizm dostanie informację że potrzebne mleczko. To że odciągasz mleczko co godzinę laktatorem to za mało. Nie jest to takie efektowne jak ssanie dzidzi. Warto spróbować, nie poddawaj się jeszcze:)
          a to mój skarbuś www.tickercentral.com/view/4cu1/3
    • bazylea1 Re: Pomocy. Do P. Moniki i doświadczonych mam. 14.02.06, 09:39
      z mojego doświadczenia przy starszym synku - faktycznie laktacja utrzymuje się
      nawet gdy jest jedno karmienie na dobę ale mleczka było coraz mniej, w koncu
      karmiłam synka co drugi dzien az wreszcie przestałam. byc moze miało to związek
      z coraz mniejszym zainteresowaniem dziecka piersią, jadł już wiele innych
      rzeczy i pił mleko modyfikowane a cycek był tylko popitką na dzień dobry.
      trwało to jakies 3 tygodnie. jesli chcesz utrzymac laktację dłuzej to
      radziłabym utrzymac ze 3 karmienia na dobę.
    • monika_staszewska Re: Pomocy. Do P. Moniki i doświadczonych mam. 15.02.06, 16:42
      Jeśli dziecko będzie ssało wyłącznie w nocy laktacja utrzyma się nocą na
      odpowiadającym mu poziomie. Pod warunkiem, że maluch będzie ssał dobrze.
      Oczywiście w ciągu dnia laktacja będzie jeszcze niższa niż teraz. Rozumiem, że
      w dzień nie karmi Pani piersią tylko mieszanką i odciąganym mlekiem - jeśli się
      mylę proszę o kontakt telefoniczny, bo może warto zastanowić się jeszcze czy
      aby nie da się utrzymać karmienia piersią również w ciągu dnia.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka