Dodaj do ulubionych

P.Moniko, problem z brodawkami! - Pomocy!

23.05.06, 08:36
Pani Moniko mam problem z brodawkami. Karmię piersią już 7 miesięcy i ok. 2
tygodni moje brodawki zaczerwieniły się naokoło, a wokół całej brodawki
(wystającej) jest taka ranka - jakby pęknięcie. Podczas karmienia, gdy
dziecko chwyta pierś, jest ogromny ból. W pracy odciągam pokarm laktatorem i
podczas odciągania z tych pęknieć wydziela się przezroczysty płyn - chyba
osocze. Smaruję brodawki maścią MALTAN - ale niestety nic to nie pomaga.
Co mam zrobić, żeby to się zagoiło? Proszę o pomoc!!
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: P.Moniko, problem z brodawkami! - Pomocy! 23.05.06, 09:08
      na gojenie bephanten maść albo purelan - tzn ja stosowałam wyłącznie bephanten synkowi na tyłek i sobie na piersi - szybko się goi. Ponoć też smarowanie własnym mlekiem i wietrzenie jest dobre - co do reszty to nie wiem co zrobić.
    • monika_staszewska Re: P.Moniko, problem z brodawkami! - Pomocy! 24.05.06, 17:35
      A czy dziecię nie miało ostatnio pleśniawek, albo odparzonej pupci? a może Pani
      przyjmowała antybiotyk?
      • czubalka Re: P.Moniko, problem z brodawkami! - Pomocy! 25.05.06, 12:38
        Tak, dziecko miało pleśniawki. Dostawał Nystatynę w zawiesinie, a ja smarowałam
        nią brodawki. Oprócz tego mały miał anginę i dostawał antybiotyk Augmentin.
        Ja jestem zdrowa. Próbowałam też smarować brodawki gencajną. Ale brodawki nadal
        są wysuszone i wokół sutka jest ranka.
        Czym mogę to wyleczyć?
        • monika_staszewska Re: P.Moniko, problem z brodawkami! - Pomocy! 29.05.06, 16:56
          Można na najbliższe dwa tygodnie wrócić do Nystatyny (dla Pani do przecierania
          piersi po każdym karmieniu, dla dziecka 4xdziennie). Oprócz tego trzeba bardzo
          często zmieniać i prać wszystko co styka się z piersiami (staniki, koszulki,
          piżamę, ręczniki), lepiej nie używać wkładek laktacyjnych, a jeśli trzeba to
          niezbędna jest bardzo częsta zmiana. Nie należy używać gąbek. Jeśli po dwóch
          tygodniach nie będzie poprawy trzeba skontaktować się z lekarzem lub z
          laktacyjnym specjalistą.
          pozdrawiam :)
          monika staszewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka