dori_1
29.06.06, 16:01
Kilka miesięcy temu pisałam o swoim kłopocie na innym forum. Może Pani bądz inne mamy podpowiedzą mi jak go rozwiązać. Mam 9-miesięcznego synka, któremu nie potrafię rozszerzyć diety. Od kiedy synek ukonczył 5 miesięcy próbowaliśmy podawać mu zupki. Pierwszy dzień był ok. Mały slicznie zjadł po troszeczku zmiksowaną marchewkę. Drugi dzien juz gorzej a kolejnego dnia nic. I tak zostało do teraz. Czasami ściągnie z łyżeczki odrobinę a później odkręca głowę. Kiedy jadł po raz pierwszy z pewnością edzenie nie było zbyt gorące, nie był zmuszany i raczej nie mógł sie niczym zrazić. Mały był karmiony z butelki moim odciaganym mlekiem przez 9 miesiecy (czyli do teraz). W obawie o niedobory żelaza (po badaniach okazała sie, że wyniki badania krwi i moczu są ok)i utrudnienia z odciąganiem pokarmu zdecydowaliśmy,że mały przejdzie na mieszankę - bebiko. To też nie przyszło łatwo - musielismy mieszac moj pokarm ze sztucznym i to zacząć od 10 ml sztucznego na 120 całości, bo synek nie dał sie przekonać. Może kidy bedzie tylko na mieszance wówczas łatwiej bedzie wprowadzić nam nowe pokarmy? Rozpisuję sie, żeby cała historia była w miarę jasna. Synek do tej pory nie zjadł jeszcze obiadku (chyba, ze liczyć jako obiad jedną łyżeczkę zupki). Odmawia jedzenia zupek gotowanych przeze mnie i tych ze sloiczka i to zarówno łyżeczką jak i z butli. Czasami pogryzie chrupki (niewiele) i od 3 dni podaję mu miśkopty - troszke poliże i odrobinę rozmokniętego połknie. Do tego dochodzi jeszcze problem z wymiotami. Kiedy dostanie mu się jakieś bardziej stałe jedzonko na język (np. odrobina nie do końca rozmoczonej chrupki) natychmiast wymiotuje. Już nie mam siły podawać kazdego dnia od kilku miesięcy jedzonka bez powodzenia. Zaciskanie zębów, odwracanie główki to także reakcja na owoce. Maluszek nie pije też żadnych soków. Teraz w upały wypija niewielki ilości wody. Jada właściwie tylko mleko. Nie mam pojęcia co robić. Jestem strasznie załamana tymi niepowodzeniami. Czy te klopoty z jedzeniem zaczęły sie tuż po narodzinach, kiedy maluszek nie za bardzo potrafił ssać pierś?:( Proszę o radę i pozdrawiam!