Dodaj do ulubionych

bobasek gigant?

09.07.06, 15:24
Moja córeczka urodziła się z wagą 3910 g. Karmię ją wyłacznie piersią.Po
mieisącu ważyła 6 kg. Teraz ma 10 tygodni i waży prawie 8 kilo. Wszyscy mówią,
żeby się tym nie przejmować i cieszyć się, że mała ładnie przybiera. Ja jednak
mimo wszystko się martwię. Czy to normalne, że karmione piersią dziecko tak tyje?
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: bobasek gigant? 09.07.06, 16:07
      mój ważył 8kg jak miał 4 miesiące a i tak był dużym bobasem i wszyscy mi mówili o jego pucuniach - trzeba się zastanowić czy małe je bo jest głodne czy je wtedy kiedy zapłacze - niby cycowego dziecka nie da się przekarmić a jednak mój młody nie miał hamulca mówiącego że jast naciumany - potrafił ssać i godzinę i się nie odłączać od cyca - w końcy się skapnęłam że on nie z głodu i pragnienia ciuma tylko z chęci bycia bliziutko i zaczęłam wydłużać mu przerwy w karmieniu i go zajmować czymś innym - i okazało się że bez cyca mógł wytrzymać 3 godziny. Obecnie wreszcie waga się zatrzymała na 11kg w wieku 11 m-cy - młody się zrobił ruchliwy i spala ten tłuszczyk - no i noc - w nocy dużo ciumał a nocne mleczko tłuste - ale u 10tyg dziecka to nie wiem co poradzić.
    • mika_p Re: bobasek gigant? 09.07.06, 16:39
      Normalne i wcale nie rzadkie, moja co prawda urodziła się mniejsza, ale wagę
      urodzeniową podwoiła w trzecim miesiącu. Ważne, zeby dziecko rozwijało się
      proporcjonalnie. Nie słuchaj tych, co mówią, że dziecku karmionemu piersią
      należy ograniczać mleko mnatki - naprawdę w tej dziedzinie można zaufać
      instynktowi. Godzinna ssania to żadna rewelacja.
      Zauważ, że przyrosty nie sa już takie dynamiczne - pierwsze 2 kg malutka
      przybrała w miesiac, ale nastepne juz w 6 tygodni, teraz pewnie będzie coraz
      wolniej. Nie przejmuj się i zaufaj dziecku.
      • eps Re: bobasek gigant? 09.07.06, 17:34
        Mój synek urodził sie z wagą 4 kg. niedługo kończy 3 miesiace i waży juz ok. 7,5
        kg (we wtorek bedę widziała dokładnie). Zaczyna wyglądac jak mały bałwanek, ale
        nitk mi nie mówi ze to zle i mam go zaczac ograniczać w jedzeniu.
        • maff1 Re: bobasek gigant? 10.07.06, 10:19
          nie ma fizycznej mozliwości przekarmienia dziecka karmionego wyłacznie piersią.
          Matka natura juz o to zadbała. Nie ma okreslonych górnych sredniodobowych
          przyrostów wagowych. Nie mniej jednak warto skontaktowac sie ze miedzynarodowym
          konsultantem laktacyjnym IBCLC w przypadku przyrostów dziennych wyższych od 80-
          100g sredniodobowo.
          Pediatrę odradzam gdyż oni zazwyczaj przenoszą wiedze dot. dziecka karmionego
          sztucznie na dziecko karmione naturalnie. I czasem {o zgrozo} maja pomysły w
          rodzaju: trzeba odchudzić dziecko - nie mówią tylko jak to zrobić!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka