Dodaj do ulubionych

kupka jak plastelina

12.07.06, 16:03
kupka jest właśnie taka plastyczna, dość twarda, od czasu wprowadzenia nowych
pokarmów czyli 3 tyg. tzn pierwsze dni miała konsystencję i kolor musu który
mały zjadał ale potem zrobiła się jak plastelina. nie ma innych zmian
(wysypki, ulewania, odparzonej pupy itp.) . czy to normalna zmiana ?
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: kupka jak plastelina 12.07.06, 19:01
      Jeśli pamięta po której nowości kupka zrobiła się plastelinowa wystarczy ją
      wycofać. Jelsi nie PAmięta PAni po której trzeba zabrać wszystkie poczekać aż
      kupka znowu zrobi się miękka i wtedy ponownie nowości wprowadzić, ale
      koniecznie zachowujac rytm5-7 dni jedna nowa rzecz, później następna (mozna ją
      dodac do poprzedniej) znowu 5-7 dni itd.. Nowość po której kupka zrobi się
      twarda na razie niech zniknie - kolejna próba jej podania powiedzmy nie
      wczesniej niż za dwa tygodnie.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
    • ew-cia77 Re: kupka jak plastelina 12.07.06, 20:08
      no to się zmartwiłam. czy to oznacza ze ma alergię na jakiś składnik diety?
      jadł do tej pory jabłuszko na podwieczorek a na obiadek marchewkę a potem
      marchewkę z innymi (teoretycznie mało alergizującymi) warzywami. nikt w
      rodzinie nie ma alergii a do tej pory mały nie miał innych sygnałów mogących o
      niej świadczyć.
      • monika_staszewska Re: kupka jak plastelina 14.07.06, 14:57
        Nie taka kupka wcale nie musi oznaczać jakiś problemów nietolerancyjnych.
        Niektóre dzieci reagują plastelinową czy zupełnie twardą kupką na jakąś nowość,
        która akurat dla nich jest za wcześnie wprowadzona. Czasami taka kupka pojawia
        się po gotowanym jabłuszku czy marchewce (a takie sa w słoiczkach przecież) i
        po kleiku/kaszce ryżowej, bo mają one działanie zapierające. Na razie na prawdę
        wystarczy wycofać nowości, poczekać i spokojnie wprowadzać ponownie (oczywiście
        porzucając te, po których kupka stwardnieje) i nie trzeba zamartwiać się
        podejrzeniami o alergię.
        monika staszewska
        • ew-cia77 Re: kupka jak plastelina 17.07.06, 17:31
          dziękuję za odpowiedź. zgodnie z rada odstawiłam wszystko bo niestety nie
          potrafiłam w 100% powiedzieć po czym te kupki. mały jadł więc tylko mlczko z
          piersi. czekałam 3 dni na jakąkolwiek kupkę, wczoraj była jeszcze plastelinowa
          ale dziś dwie dużo luźniejsze, takie jak kiedyś. podałam dziś jabłuszko na
          podwieczorek, za kilka dni w porze obiadu dam mu marchewkę choć mam przeczucie
          że to jakieś warzywko było sprawcą
          • ew-cia77 Re: kupka jak plastelina 20.07.06, 20:29
            Pani Moniko, dziś czwarty dzień jak maly dostaje mus. przez pierwsze 3 dni
            kupka była codziennie a dziś znowu nie zrobił wcale. zastanawiam się dlaczego
            tak jest. będąc wyłacznie na piersi robił ok 3 kupek dziennie. a jabluszka
            ogólnie rzecz biorąc mają raczej działanie ułatwiajace wypróżnianie a tutaj
            zamiast tego brak kupek. Martwie się bo to wprowadzanie nowych pokarmów nam nie
            idzie a mały skonczy za 2 dni już 7 mcy. Przez ostatnie 3 mce przybrał jedynie
            1kg. lekarkA przy ostatnim szczepieniu mówiła że ewidentnie potrzebuje juz
            nowych pokarmów do wzrostu i rozwoju.
            • monika_staszewska Re: kupka jak plastelina 21.07.06, 13:41
              Kupka codziennie być nie musi, ważniejsze jest jakiej będzie konsystencji jak
              już wyjdzie. proszę się nie martwić powolnym rozszerzaniem diety, są dzieci
              które nowości zaczynają jeść znacznie później. Przyrosty masy ciała w tym wieku
              mogą już być niższe, ważniejsze jest czy dziecko jest zdrowe i czy się dobrze
              rozwija.
              monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka