Dodaj do ulubionych

Jak często karmić

IP: *.* 22.06.01, 15:24
Znam ten problem. Moja córka zachowywała się tak samo. Ogarniało mnie zmęczenie , wściekłość i bezradność. W tej chwili Kamila ma 3,5 miesiąca i problem stopniowo znikł.Przede wszystkim próbowałam przyzwyczaić ja do gryzaczka. Zaznaczam że przed porodem upierałam się ,że nie dam mojemu dzieku smoczka. W chwili obecnej uważam, że bez smoczka moje dziecko nie może żyć .Kamila ma ogromną potrzebę ssania. Postaraj się kupić specjalnie małe smoczki dla noworodków. Przyzwyczajenie do smoczka nie jest proste, dzieko wypluwa smoka, a czasem nawet wymiotuje po włożeniu go do buzi. Ale z czasem się przyzwyczai. Bardzo pomocne są też spacery na świeżym powietrzu, dziecku na podwórku śpi się bardzo dobrze -zapomina czasem o jedzeniu. Staraj się nie leżeć ciągle przy dziecku, niech dziecko czasem popieści babcia czy tatuś (dziecko czuje zapach twojego mleka i chce mu się jeść). Wytrzymaj jeszcze miesiąc póżniej będzie już lepiej,wtedy łatwiej można zabawić malucha, może chociaż na 5 minut zapomni o jedzeniu. Ja osobiście kiedy Kamila miała 1,5 miesiąca zaczęłam reguralnie odciągać pokarm i karmić nim dzieko przez smoczek,żeby sprawdzić ile dziecko wypiło i czy ma prawo krzyczeć.Jeśli wiedziałam,że dość dużo wypiła to starałam się zabawą przedłużyć czas pomiędzy karmieniami. W chwili obecnej oczywiście wróciłam do karmienia piersią.Wszystko to kosztuje dużo wysiłku, ale takie są już dzieci. Chociaż moja mama i mąż są lekarzami twierdzę ,że nie zawsze należy lekarzy słuchać - trzeba robić to co podpowiada serce. Nie próbuj czasmi głodzić dziecka na siłę. Wiem co powiesz - "a moje popękane brodawki, nieprzespane dnie i noce". No cóż trzeba wytrzymać.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka