Dodaj do ulubionych

biustonosz do karmienia

IP: *.* 09.01.02, 09:11
Drogie karmiące mamusie!Poradźcie mi, jaki biustonosz do karmienia wybrać. I czy musi być większy niż podczas ciąży?Mi biust powiększył się z 75B do 80C. Jestem dopiero w 5 miesiącu, mam na takie zakupy czas, więc zbieram informacje :-))Aha, przydadzą się też informacje na temat wkładek laktacyjnych - jednorazowe, czy wielokrotnego użytku, i jakiej firmy.Pozdrowienia!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 09.01.02, 15:17
      Na Twoim miejscu zaczekałabym z zakupem biustonosza, radzę to zrobić po porodzie, nigdy nie wiadomo jaki rozmiar będziesz miała.Ja używam jednorazowych wkładek laktacyjnych Gerber"a i jestem zadowolona, ładnie się układają i nie są widoczne.pozdrawiam,Monika A/P.
    • Gość: guest Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 09.01.02, 19:52
      Witam :-)Też radzę byś z zakupem biustonosza poczekała do porodu. Ja kupiłam bardotkę (odpinane ramiączka),a nie typowy stanik do karmienia.Co do wkładek - to używam J&J, Gerbera mi nie służyły - miałam i mam dużo pokarmupzw Olik
    • Gość: guest Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 10.01.02, 08:09
      Oczywiście, że taki stanik jest potrzebny. Od urodzenia Zosi praktycznie się z nim nie rozstaję - można szybko i bez kłopotu nakarmić maleństwo. Polecam triumph. Nazywa się chyba Mama Bell czy coś takiego. Występuje w dwóch rodzajach - całkowicie bawełnianej i lekko elastycznej. Bawełniany polecam na noc, a ten elastyczny na dzień - dobrze trzyma pierś i ładnie wygląda pod bluzką. Rozmiary staników dla mam karmiących są trochę większe niż normalnie. Ja po urodzeniu miałam taki rozmiar jak w ciąży. Dlatego wydaje mi się, że nie musisz czekać do porodu. Zresztą możesz nie mieć możliwości i czasu wybrać najwygodniejszego stanika. Raczej odradzam staniki z fiszbinami - ucisk drutu może powodować zastoje (mówię z doświadczenia). Co do wkładek to ja chyba używałam wszystkich i polecam NUK i Fixies. Odradzam polskie z Belli. Aha oprócz stanika polecam jeszcze koszulę nocną z rozcięciami z przodu na piersi. Idealna do karmienia nocnego- nie trzeba zadzierać koszuli i odsłaniać pleców. Występuje też w wersji piżamki z krótkimi spodenkami. Do kupienia chyba na większości bazarków (wyrób turecki) Pozdrawiam :hello:
      • Gość: guest Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 10.01.02, 10:16
        Ja podobnie jak Joanna polecam stanik Triumph, byłam z niego bardzo zadowolona, doskonale sie go nosi i ładnie wygląda pod bluzeczką, na noc miałam biustonosze jakiejś polskiej firmy, nadawały się tylko na tą porę. Obydwa biustonosze kupiła mi siostra jak byłam jeszcze w szpitalu, po wcześniejszych ustaleniach jaki rozmiar, a że miałam taki sam jak pod koniec ciąży (75 D, przed ciążą 70 C) więc wybór był doskonały. Jeżeli chodzi o wkładki laktacyjne, w domu Bella (ale są grube), i Gerber, a później już kupowałam tylko Gerbera.
    • Gość: guest Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 10.01.02, 12:03
      Ja czekałam do urodzenia dzidziusia, a biustonosz kupił mi mąż gdy byłam w szpitalu - też Triumph, ale nie pamiętam konkretnej nazwy. Mimo powiększonego biustu w czasie karmienia używam go do dzisiaj ponieważ jest elastyczny i dopasowuje się do rozmiaru piersi. Nie polecam natomiast takiego z odpinanymi z przodu miseczkami - też miałam ale przestałam szybko używać, bo lubiłam jak mój synek przytulał się do całej piersi, albo głaskał rączką.Co do wkładek, to czasem Gerber, ale mi często przeciekały (dużo pokarmu); lepiej wchłaniają Johnson&Johnson i Penaten.POzdrowienia!!!
    • Gość: guest Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 10.01.02, 13:41
      Ja kupiłam biustonosz w 9 miesiącu i po porodzie okazał się za mały, ale miałam ogromny nawał mleczny. Teraz po dwóch tygodniach z powrotem wrócił do łask. Natomiast gdybym kupiła go w w np szóstym miesiacu, to pasowałby na czubek nosa ;-) Choć i tak uważam, że w jeden warto zaopatrzyć się tuż przed porodem (jest potrzebny przecież od razu po urodzeniu dzidziusia (a przez 2-3 dni piersi sa jeszcze całkiem "normalne") a później mąż, albo jeszcze lepiej jakaś zaufana osoba płci żenskiej dokupi odpowiedni rozmiar.Jeśli chodzi o wkladki laktacyjne to używam J&J i jestem bardzo zadowolona, czasem też takich wielorazowych do prania, ale one nieszczególnie się układają i niestety czasami przeciekają.Pozdrawiam!
      • Gość: Wioletta Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 22.01.02, 17:09
        A dlaczego potrzebny jest biustonosz na noc? Czy po porodzie śpi się w biustonoszu. Teraz jestem w 3 m-cu i ne mogę się doczekać kiedy przyjdę do domu i się rozbiorę w luźne ubranko bez bielizny.
        • Gość: Mama-Kangurzyca Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 22.01.02, 23:44
          Śpi się w biustonoszu, poniewaz brodawki sa bardzo wrazliwe i nawet mięciutka koszula je obciera. Poza tym piersi czesto robią się bardzo napięte i cięzkie. Często też samoczynnie wycieka mleko - jesli masz biustonosz to mozesz załozyc wkładki laktacyjne i nie plamisz koszuli i pościeli.pozdrówka!A.
        • Gość: aneea Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 23.01.02, 10:44
          a ja nie kupowalam stanika dla matek karmiacych tylko "normalny" mieciutki Schiesser, ktory sluzyl mi i w ciazy i pozniej i sluzy do dzisiaj. Codzien wieczorem byl przepierany i rano byl juz suchy.Jestem baaardzo zadowolona. Te wszystkie biustonosze dla karmiacych sa wg mnie brzydkie i zupelnie aseksowne :ouch: Stwierdzilam, ze jak tylko sie da to nie bede takiego kupowac. No i sie dalo :)A co do wkladek to napewno nie polecam Canpola, czy innych ktore maja "uszczelnienie" z folii. Aha, jeszcze jedno - nigdy nie spalam w biustonoszu, takze troche mnie dziwi to co piszecie (aa, spalam, sorry ale tylko przez pierwsze 2tyg. w szpitalu - mlekotok). pozdrawiam, an.
    • Gość: Magdzi Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 26.01.02, 20:34
      Polecam Naturanę z odpinanymi miseczkami - dość ładnie trzyma, jest wygodna a przy tym niedroga.Ja czekałam z zakupem prawie do porodu i kupiłam taki pół numeru luźniejszy, tymczasem po porodzie schudłam i biustonosz nie trzyma się dobrze pod biustem. Lepiej więc nie kupować przed porodem więcej niż jeden. Inna sprawa, że zaraz po porodzie raczej ciężko bedzi się wybrać gdzieś dalej na zakupy.Udanego wybierania ;)
    • Gość: agis Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 28.01.02, 12:30
      lepiej kup sobie porzadny stanik bo ja nosze tylko tzw.polstaniki i mam biust jak afrykanka:(jakos nie moge sie wybrac po nowy,wszystkie stare sa za male.po porodzie rozmiar zmienilam z 70A w ciazy do 80B-C teraz.w nocy nie wyobrazam sobie spania bez stanika:jest niewygodnie ale bez tego mialabym potop.zawsze podczas karmienia jedna piersia wycieka mi z drugiej.czytalam ze to wystepuje u 10% kobiet,ale jakos nie wierze ze znalazlam sie akurat w tej dziesiatce.czy wam tez sie to zdarza? jesli wkladki to ODRADZAM BELLI i gerbera tez.kiepsko sie ukladaja i przeciekaja.za to penaten i johnson sa profilowane i chlonniejsze.
      • Gość: Mama-Kangurzyca Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 29.01.02, 18:45
        Ja też mogę się dopisać do tych "cieknących" 10%... To moze nas jest statystycznie więcej????Pozdrówka!Ania
        • Gość: DagmaraKawalska Re: biustonosz do karmienia IP: *.* 04.02.02, 12:32
          Ja też cieknę, więc biustonosz w każdym momencie jest niezbędny.Przed ciążą i po porodzie miałam i mam sporą miseczkę, teraz muszę kupować F, w Polsce nie ma takich. Mąż mi kupił za granicą ( tam mają nawet miseczki G), ale mam też stanik najnormalniejszy w świecie, kupiony w hipermarkecie z bardzo elastycznymi miseczkami i po prostu odsłaniam pierś wyciągając ją. Wygodne i nie trzeba się męczyć jedną ręką lub paradować z naga piersią.Dagmara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka