Dodaj do ulubionych

Zestaw Habermana, pytanie do Pani Moniki

24.11.06, 16:39
Pani Moniko,
poszukuje sposobu na podanie mojego mleka 2,5 miesiecznej coreczce podczas
mojej nieobecnosci. Takie sytuacje na razie zdarzaja sie naprawde
sporadycznie, ale glownie dlatego, ze wszedzie zabieram mala ze soba. Jednak
czasami bywa to dosc klopotliwe, denerwuje sie i corcia i mama tez. Przygode z
butelka Aventu mamy juz za soba, final byl taki, ze po trzech podaniach
butelki Ola obrazila sie na piers. Z butli bylo latwo, szybko, bez
wysilku...Szczesliwie o butelce zapomnialysmy. Natomiast w listopadowym nr
Dziecka przeczytalam o zestawie Habermana, dosc specyficznej butelce. Czy
nadaje sie ona dla zdrowego dziecka? I na stronie z produktami Medeli
znalazlam jeszcze tzw "Zestaw Łyżeczki" czyli butelka ze specjalnie
ukształtowaną, silikonową łyżeczką do karmienia niemowląt starszych. Co byloby
lepsze i "bezpieczniejsze" dla malej? Dodam, ze cwiczylysmy juz karmienie
kieliszkiem, ale to nie szlo nam najlepiej, pomimo podawania niewilelkich
ilosci mleka corcia pare razy brzydko sie zakrztusila, poza tym strata cennego
plynu jest ogromna. Bede wdzieczna za podpowiedz.
Obserwuj wątek
    • kumakk Re: Zestaw Habermana, pytanie do Pani Moniki 25.11.06, 15:39
      Wprawdzie pytanie nie bylo skierowane do mnei, ale ja uzywam tej butelki od pol
      roczku. Karmilam przez ten czas systemem mieszanym - czasem dziecko dostawalo z
      piersi a czasem odciagniete mleczko z butli. Maluch bardzo szybko rozroznia czy
      dostaje butle czy piers. Faktycznie ta butelka nie zepsula odruchu ssania, bo
      na niej mala musi sie zdrowo napracowac - nawet bym powiedziala, ze bardziej
      niz na piersi, co akurat mojej malej pasowalo, bo nie lubila jak lecialo za
      duzo. Tak czy siak teraz, w wieku pol roczku mala zdecydowanie wybrala butle i
      piers podaje juz raz na kilka dni. Wczesniej bardzo lubila pocycac 1-2 razy
      dziennie, reszte wolal z butli. Moim zdaniem ta butla nie psuje ssaka i nie
      zaburza odruchu ssania, ale maluch tez ma swoje preferencje i zawsze jest
      ryzyko, ze wybierze butle.
      • kziol Re: Zestaw Habermana, pytanie do Pani Moniki 26.11.06, 14:01
        No wlasnie, chodzilo mi o odruch ssania, a wlasciwie o jego ewentualne
        zaklocenie, bo Oli zwykla butelka ewidentnie bardziej sie spodobala niz piers.
        Pewnie kupie ten zestaw i po prostu sprawdze jak dziala, choc przyznam szczerze
        nie bardzo potrafie sobie wyobrazic, jak z jakiejkolwiek butki moze byz trudniej
        niz z piersi:)Moze Pani Monika cos jeszcze napisze, mam nadzieje. Dziekuje
        slicznie za podpowiedz, szczerze mowiac nie liczylam na jakikolwiek odzew ze
        strony mam,Haberman chyba nie jest zbyt znany. Zreszta, gdyby nie listopadowe
        Dziecko tez nic bym o nim nie wiedziala. Pozdrawiam serdecznie.Mama Kasia.
        • kumakk Re: Zestaw Habermana, pytanie do Pani Moniki 26.11.06, 20:24
          Z tej butelki jest trudniej niz z piersi, bo ma specjalna membranke w srodku.
          Mleko z niej nie kapie, nie wylewa sie samo - trzeba ssac, zeby cokolwiek
          wyciagnac. Na smoczku masz 3 pionowe kreski od krotkiej do dlugiej. Najkrotsza
          to "jedynka" - wtedy ssanie ejst najtrudniejsze. Jezeli dziecko sie zniecheca
          to przekrecasz butle tak, zeby na srodku ust dziecka byla troche dluzsza
          kreseczka - wtedy "wlaczasz dwojke" :)
          Moge zaswiadczyc (i dwie moje kolezanki, ktore mi polecily te butelke), ze
          odruchu ssania nie zaburza. Zreszta ja dzieki tej butli w ogole nauczylam
          dziecko cycac, bo zapsuli mi mala w szpitalu. Natomiast kwestia preferencji to
          juz inna rzecz. Mnie sie z cycka lalo jak z weza ogrodowego, mala sie krztusila
          i jej to zupelnie nie odpowiadalo, miala silny odruch ssania i chciala sobie
          possac mocno, bo tak lubila. Dlatego lubila butle, ze mogla sobie sterowac
          przeplywem mleka - nie lalo sie ze smoka jezeli nie doila, tylko trzymala go w
          dziobku, natomiast z mojego cycka lalo sie nawet na luzie, nie tylko na biegu ;)
          • kziol Re: Zestaw Habermana, pytanie do Pani Moniki 27.11.06, 09:31
            Dzieki:)Teraz juz widze oczyma wyobrazni, jak to dzala. Chyba warto miec ja w
            domu, kiedy jest zakaz uzywania zwyklych butelek. Moja corcia tez ma bardzo
            silny odruch ssania, chc jej mama nie posiaada weza ogrodowego:)Raczej musiala
            stosowac rozne szuczki, zeby mleczka plynelo wiecej. Jeszcze raz dziekuje.
    • monika_staszewska Re: Zestaw Habermana, pytanie do Pani Moniki 27.11.06, 14:18
      Może być zestaw łyżeczki, zwykła butla z ustnikiem (skoro ma Pani butelkę
      Aventu można dokupić sam ustnik) i może być zestaw smoczka Medeli czyli butelka
      Habermana choć może ona nieco mniej chętnie.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka