Dodaj do ulubionych

Puste piersi?

IP: *.* 02.07.02, 12:28
Czy jakas mama miala takie uczucie,ze nagla zaczyna jej brakowac pokarmu? Ja dotad mialam go bardzo duzo.Teraz mala zaczyna 4 miesiac,a ja mam wrazenie ze moje piersi czasami zieja pustka.Chcialabym uniknac dokarmiania.Nie pije zadnych herbatek na mleczko,bo tu w Szwecji raczej nic takiego nie ma.I nie wiem,czy mam zaczac pic cokolwiek? Skad nagle takie uczucie braku i jak mu przeciwdzialac? Czy ktoras z mam miala podobnie?Weronika
Obserwuj wątek
    • Gość: marudzik Re: Puste piersi? IP: *.* 02.07.02, 13:12
      Wiesz na pewno, że to brak pokarmu? Ja też w tym okresie miałam wrażenie pustych piersi, bo już nie robiły się takie twarde jak wcześniej (twarde bywają tylko rano po całej nocy). Mimo to dziecko najadało się i faktycznie był pokarm, po prostu ilość dostosowała się do potrzeb dziecka. Zwróć uwagę jak zachowuje się dziecko, czy nie jest głodne. Jeśli nie, to wszystko ok.
    • Gość: magusia Re: Puste piersi? IP: *.* 02.07.02, 23:24
      Weronika! Nie możesz mieć pustych piersi jeśli do tej pory karmiłaś bez kłopotów.Uczucie takie pojawia się prędzej czy później i może być związane ze stabilizacją laktacji bądź przejściowym kryzysem laktacyjnym.Być może Mała potrzebuje więcej niż dajesz, ale spokojnie znów dopasujecie się do siebie w ciągu ok.1,5 tygodnia. Uspokajające są wtedy wizyty w poradni celem kontroli przyrostu wagi.Kontroluj ilość zmoczonych pieluch( 5-6 Pampersów ) dbaj o siebie, pij herbatki Hipp i nie denerwuj się. Pamiętaj aby karmić tyle ile dziecko chce, choćby nawet co godzinę lub częściej.Możesz wspomóc swój organizm homeopatią. Miękkie piersi nie stanowią podstawy o braku pokarmu. Przepełnienie piersi po nocy też ma swój kres i po pewnym czasie zanika, dlatego nie przejmuj się i tym zjawiskiem!Karmię 9 miesiąc i strach o nienajadanie się synka już opadł ale wiem co czujesz! Pozdrowienia i napisz co dalej słychać!
    • Gość: kasiaf. Re: Puste piersi? IP: *.* 06.07.02, 20:56
      Droga Weroniko!Karmiłam mojego synka piersią przez równy rok i kilkakrotnie zdarzyło się, że nagle moje piersi stały się zupełnie puste. Dosłownie. Wpadałam w panikę tym bardziej, że moje dziecko ani razu nie chciało wziąć do ust sztucznego mleka. Miałam więc problem nie do pokonania. W tej sytuacji przyszła mi z pomocą kobieta ze sklepu zielarskiego, która ułożyła zestaw ziół na laktację, które były z dobrym skutkiem testowane na innych mamach i... udało się! Po trzech dniach picia naparu z tych ziół na nowo odzyskałam pokarm. Warto pić je dłużej niż tylko trzy dni i w razie potrzeby kurację powtarzać co jakiś czas. Gwarantuję sukces. Podam Ci teraz przepis na ten napój, który nie jest zbyt dobry, ale... skuteczny. Należy pić po szklance dwa lub więcej razy dziennie.Po jednej paczce (każda 100 gr.)ziół: czarnuszka siewna, bazylia, ziele rutwicy, anyż, kminek. Powodzenia! Jeśli się uda napisz.
    • Gość: oladrab Re: Puste piersi? IP: *.* 10.07.02, 11:33
      Weroniko, jak widać nie jesteś sama, ja też od dawna już nie mam twardych piersi i wydaje mi się, ze moja córeczka się nie najada. Tylko po nocy piersi są naprawdę pełne, tak ze mała aż się krztusi. Ale potwierdzam to co mówią inne dziewczyny, to wcale nie jest objaw braku pokarmu, po prostu laktacja się ustabilizowała. Ja niestety zaczęłam dwać małej jedną butlę sztucznego mleka na noc, bo jakoś wieczorem nie produkowałam już tyle ile chciala, ale poza tym jest ok. Nie martw się.
    • Gość: Gosia26 Re: Puste piersi? IP: *.* 10.07.02, 12:01
      Poniewaz napisalas ze to 4 mieisac, mozliwe ze skkowo wzroslo zapotrzebowanie na pokarm twojego dziecka- takie skoki maja miejsce trzy razy w ciagu roku. Poloz sie z maluchem na dwa dni do lozka, a laktacja ustabilizuje sie na wyzszym poziomie ;)
    • Gość: aka Re: Puste piersi?..dziekuje :) IP: *.* 12.07.02, 13:58
      Mialyscie racje....dziekuje :)Spanikowalam,bo mi sie laktacja uregulowala i piersi dotad tak twarde staly sie mieciutkie :) A ja juz tak mocno bylam przyzwyczajona do tych roznych boli i napiec w moich piersiach,ze jak sie nagle ustabilizowalo to zaczelam wpadac w panike,ze cos jest nie tak :lol:kasiaf dziekuje za przepis,zanotowalam na wszelki wypadek,bo ziola w tej Szwecji na szczescie sa :)Gosia26...hihi...moja mala sama sie upomniala o zwiekszenie mleczka(ciagle mnie ciagala do lozeczka :) ),jakby Cie uslyszala :lol:Tak,ze bardzo dziekuje,juz wszystko jest ok. :)Weronika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka