aniren 19.12.06, 19:59 podajcie prosze sposoby, które Wam pomogły odstawic Wasze maluszki od cyca,moja mała wkrótce kończy rok,a ja zupełnie niewiem jak powinnam tego dokonać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
phantomka Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 19.12.06, 20:41 Po prostu wzielam i odstawialm - nie dalam wiecej cycka, tylko butelke. Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 19.12.06, 21:38 Nie podam ci sposobu, powiem ci tylko jak było u nas . Karmiłam do 5-go miesiąca , odstawiłam nagle z dnia na dzień bo zachorowałam i musiałam brać leki przeciwuczuleniowe.I tak karmiłam juz tylko w nocy, ale szkoda mi było tego, że mała tak nagle została odstawiona. Powiem ci ,że miałam trochę poczucie winy . Z moim dzieckiem jednak było tak ,że może jeszcze przez 3-4 dni dostała herbatke między 3-4 nad ranem, bo zawsze się tak budziła na cyca a potem spała coraz dłużej niczego się nie domagając.I tak jest do dziś (ma prawie roczek)., śpi do 6 rano i nie mam z nią pod tym względem żadnych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 19.12.06, 21:40 Poczekałam na odpowiedni moment. Gdyby nie decyzja mojego lekarza, to karmiłabym dłużej, planowałam 3 lata, skończyło się na dwóch. Odstawiałam stopniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ulfa Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 19.12.06, 21:42 Ja odstawiłam syna z jednego karmienia z każdej piersi. Odstawiłam go w kilka dni po tym, jak zaakceptował mleko z butelki. Po prostu nie podałam mu piersi a butlę. Wieczorem trochę marudził na butlę, w nocy było mu obojętne z czego pije. Ja znosłam odstawienie zdecydowanie gorzej niż mały. Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 19.12.06, 21:59 u nas odstawianie trwa nadal:/ mała przez 5mcy przyzwyczajała się do mleka sztucznego i dopiero niedawno zaczela je pić normalnie-bez problemów:) od dobrych kilku mcy karmię tylko jedną piersią i tylko w nocy(sporadycznie w dzień)... i jakoś nie mogę się przestawić,żeby skończyć cąłkowicie...w nocy wolę cycka podać niż lecieć po butle i tak się ciągnie:/ święta będą-ojciec w domu na kilka dni to spróbuję:D Odpowiedz Link Zgłoś
daluma do Ulfy 21.12.06, 13:37 Ulfa, co to znaczy, że zniosłaś odstawienie zdecydowanie gorzej niż mały? Masz na myśli aspekty fizyczne czy psychiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
ulfa Re: do Ulfy 21.12.06, 13:51 Psychicznie. Ja ryczałam 3 wieczory. Miałam schizę, że mały przestanie mnie lubić, że jestem mu już niepotrzebna, że może robię mu krzywdę tak wcześnie odstawiając od cyca. Po trzech dniach mi przeszło. A fizycznie było nienajgorzej. Oczywiście zrobił mi się zastój, i to taki, że myślałam, że mam guza w piersi. na szczęście poszłam do poradni laktacyjnej i tam mi rozmasowali pierś i ściągnęli nadmiar mleka. Od tamtej pory jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
daluma Re: do Ulfy 22.12.06, 14:39 Tak myślalam :( Ja ciągle nie mogę się zdecydować na całkowite odstawienie małej choć ta ma już 10,5 m-ca. Karmię 3 razy na dobę i w sumie sama się sobie dziwię, ale te chwile bliskości z małą sprawiają mi niesamowitą przyjemność. Po całym dniu w pracy jest to dla mnie wręcz relaks. Trochę męczy wybudzanie w nocy, ale jak widzę ten ryjek szukający po ciemku cyca to mnie to rozczula :) Postanowiłam, że najdalej jak mała skończy rok to ją odstawiam, ale zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
ulfa Re: do Ulfy 22.12.06, 14:45 Sama będziesz wiedziała, kiedy jest najlepszy moment. Tak jak pisałam, mnie już przeszła depresja. Może dlatego, że mały ma teraz fazę na mnie i ciągle się na mnie wspina, przytula, gryzie itd. Już się cieszę, że nie karmię piersią :> Wesołych świąt:)) Odpowiedz Link Zgłoś
daluma Re: do Ulfy 22.12.06, 14:50 Oby! Nie przypuszczałam, że będę karmić dłużej niż 6 m-cy, a tu proszę... Pozdrawiam i Wesołych Świąt :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 20.12.06, 01:49 Czekam az sama dorosnie do tej decyzji. Na razie ma 18 mies, nie planuje jej odstawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
aniren Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 20.12.06, 20:07 dziękuje za wszystkie rady:) Odpowiedz Link Zgłoś
agamagafon Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 20.12.06, 20:34 Najpierw odzwyczaiłam małą od picia z cyca w dzień a po miesiącu zamiast cyca zaczęłam podawać w nocy wodę ciepłą z niewielką ilością herbaty (na zimną dostawała histerii). karmiłam małą 11 miesięcy i właśnie tydz. temu zaprzestałam myslałam że będą protesty a tu miła niespodzianka a dzidzia nawet lepiej śpi w nocy. Pozdrawiam i życzę powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
novanka Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 20.12.06, 22:18 stopniowo. Najpierw zrezygnowałam z 1 karmienia w dzień, po ok.2 tyg z kolejnego. Przez jakiś czas karmiłąm tylko w nocy - i tak zamo - stopniowo zmniejszałam ilość karmień. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 21.12.06, 13:40 odstawiłam cókę, jak miałą 14 miesiecy. a raczej- sama się odstawiła. na poczatek przestałam karmić w nocy. potem stopniowo ograniczałam karmienia w dzień, zeszłam z 3 na jedno, po obudzeniu. zastąpiłam mleko z piersi modyfikowanym z niekapka. któregoś dnia po prostu nie dałam cyca, córka się nie domagała. wszystko trwało może 1,5 miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_84 Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 23.12.06, 16:54 Mój synek ma 5 m-cy i od trzech dni dostaje butle na noc i nie było wcale problemów, złapał butle od razu i wypił przwie 180 ml. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot79 Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 23.12.06, 18:09 Ja też odstawiałam synka stopniowo - po kolei wykluczałam kolejne karmienia. Udałao sie bez żadnych problemów - oboje znieslismy to całkiem dobrze. Karmiłam Kubę prawie rok. I kiedy teraz o 2:30 wstaję, żeby przygotować młodemu mleko, to troche tęsknię za czasami, gdy po prostu rozchylałam koszule nocna a młody ssak zaspokajał apetety, potrzebe bliskości, czy co tam jeszcze chciał...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
bebe73 Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 24.12.06, 01:27 Stopniowo. Najpierw ograniczyłam karmienie w dzień, potem karmiłam tylko wieczorem i w nocy, potem tylko wieczorem, aż w końcu przestałam karmić również wieczorem. I nie było łatwo, ani dla mnie ani dla niej. Z jednej strony chciałam już to skonczyć bo mnie to męczyło (karmiłam prawie 14 miesięcy)ale z drugiej strony czułam sie jak wyrodna matka która robi krzywdę swojemu dziecku. i chyba tak jak Ulfa zniosłam to gorzej niż moje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: jak udało się Wam odstawić maleństwo od piers 25.12.06, 11:53 Bez zadnego problemu - w wieku 8 miesiecy. Najpierw zastepowalam kolejne karmienia w ciagu dnia mlekiem z butelki. Gdy zostaly tylko nocne karmienia pewnego wieczoru to maz poszedl usypiac Przemka, ktory zasnal bez problemu bo byl podstepnie nakarmiony wczesniej mleczkiem z buteki i kolacja. W nocy marudzil troszke i szukal mnie jako jadlodajni, ale dostal w zastepstwie butle co go dosyc szybko uspilo. Po kilku dniach, stopniowo, rezygnowalismy z dopajania w nocy zastepujac butle utuleniem. Po jakims tygodniu skonczylo sie karmienie w nocy. Od tego czasu Przemek, majacy obecnie 17 miesiecy, je kolacje kolo 19 - 20, troszke sie pobawi, wypija troche kompotu, kapiel i spanie do okolo 9 rano :) Odpowiedz Link Zgłoś