Dodaj do ulubionych

P.Moniko czy moge wprowadzic butelke?

16.04.07, 10:49
karmie piersia 3 i pół miesiaca, jestem z dzieckiem sama i wykańcza mnie to ze ciagle woła pierś, zastanawiam sie czy mogłabym wprowadzić butelke z mlekiem np bebilon, przynajmniej na noc zebym mogłą sie wyspać bo podobno po takim mleku maluch dłuzej śpi.prosze o porade i jakie mleko zastosować.z góry dziękuje:)
Obserwuj wątek
    • puszlandia1 Re: P.Moniko czy moge wprowadzic butelke? 16.04.07, 11:31
      Hej, ja mam synka 3 miesięcznego, je co 2 - 3 godziny tyle tylko że przez
      chwilę z piersi a potem z butelki mleko odciągane przeze mnie. Jeśli
      wprowadzisz butelkę po pierwsze - może to spowodować zaburzenia w ssaniu
      piersi - u mnie niestety od tego zaczęły się problemy - musiałam dopajac
      dziecko glukozą i robiłam to butelką :( po drugie - piersi zaczną wytwarzac
      mniej pokarmu jak dasz butelkę. Może spróbuj jeszcze jakoś wytrzymać 1,5
      miesiąca do pół roku dziecka - wtedy wprowadzisz inne sycące pokarmy. Ja mam
      tak zamiar zrobić chociaz wierz mi nie jest łatwo - bo kiedy mój mały już
      zaśnie ja zaczynam odciąganie i tak w kółko, ale cóż zrobić - zdrowie małego
      jest najwazniejsze ... pozważ to
      Pozdrawiam
      • pitu_finka Re: P.Moniko czy moge wprowadzic butelke? 16.04.07, 20:45
        Poza tym nie jest regula ze dziecko po mieszance dluzej spi. Podanie butelki to
        czesto poczatek konca karmienia piersia, takze jesli chcesz karmic dalej to
        odradzam. I jeszcze dodam ze przygotowywanie mieszanki w srodku nocy jest
        znacznie mniej wygodne!!
    • stodwaprocent Re: P.Moniko czy moge wprowadzic butelke? 16.04.07, 21:51
      czesc,przede wszystkim podanie butli nie oznacza wcale konca karmienia!!! moja
      mała ma skonczone 4 m-ce i czasem podaje butle przed nocnym spaniem,wtedy
      nie "wisi" mi na piersi pol nocy :) a tak ssie tylko piers i wszystko jest ok!!!
      jesli jestes zmeczona,to smialo mozesz podac przed noca butle,wszystko jest
      przeciez dla ludzi i od czasu do czasu mozna smialo korzystac ze sztucznego
      mleka!takie jest moje zdanie,tez mialam obawy ale uwazam,ze niepotrzebnie...
      powodzenia
      mama Blanki
      • misia8205 Re: P.Moniko czy moge wprowadzic butelke? 17.04.07, 16:25
        a jak wprowadzałaś butle to konsultowałaś to z pediatrą? wiem ze wszystko jest dla ludzi bo tak doradziły mi koleżanki które mają dzieci i takie rozwiazanie.tak na marginesie jakiego mleka uzywałas?dziekuje Ci za porade
        • kachho Re: P.Moniko czy moge wprowadzic butelke? 17.04.07, 20:25
          Moja córcia ma teraz 4,5 m i od dwóch tygodni daje jej butlę z bebiko na noc.
          Szybciej zasypia i budzi się tylko 2 razy w nocy. A przedtem było cycowanie na
          okrągło ;-)
    • monika_staszewska Re: P.Moniko czy moge wprowadzic butelke? 18.04.07, 20:40
      Pani jest mamą, więc to Pani decyduje o tym jak wychowuje, pielęgnuje, karmi
      dziecko. Nawet jeśli sto osób powie, że nie może Pani karmić z butli to Pani i
      tak ma prawo zrobić tak jak sama uważa za stosowne. Odpowiedź moja zatem
      ograniczy się tylko do tego, że jeśli zdecyduje się Pani wprowadzić mieszankę w
      zależności od tego czy rodzina jest czy nie jest obciążona alergią podajemy
      mleko hypoalergiczne lub zwykłe, w tym wieku "1" czyli mleko początkowe. A
      jeśli Maluch ma problemy z tolerowaniem mleka w Pani diecie to lepiej wybrać
      preparat mlekozastępczy np. Bebilon Pepti lub Nutramigen. I jeśli karmienie
      piersią choć w szczątkowej formie będzie Pani chciała zachować to proponuje
      butelkę z ustnikiem nie ze smoczkiem.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • stodwaprocent Re: do misi :) 18.04.07, 21:41
        pani Monika juz Ci odpisala,wiec wiesz juz co i jak :)
        ja tylko dodam,ze mojej podalam najpierw Humane 1,a teraz 1plus-jest bardziej
        sycaca podobno...tylko,ze moja ma juz 4,5m-ca!!!
        pozdrawiam i przespanych nocy zycze,u mnie roznie bywa i nie wiem co jest grane
        ale jak budzi sie i je tzn.,ze potrzebuje tego,wiec nieraz "wisi"nadal na
        piersi pol nocy :0)
        mama Blanki
        • misia8205 do stodwaprocent:] 19.04.07, 10:26
          dziekuje za odp. powiedz mi jeszcze prosze czy konsultowałas to wszystko z pediatra?bo ja nie wiem jak sie do tego zabrac.wczoraj wyszłam na godzine, zjadł i przepłakał cały czas u dziadka na kolanach.jeszcze jedno:podajesz jakies herbatki?dziekuje :) mój ma 16 tygodni juz:]
          • virginia15 Ja też dokarmiam 19.04.07, 12:30
            Witam, ja też mam 16 tygodniowego brzdąca, córeczkę. Dokarmianie zaczęłam 2
            tygodnie temu, zazwyczaj raz na dobę, czasem uda nam się być na samej piersi ale
            jak po usilnych próbach widzę, że mała jest głodna i zaczyna się kłócić z
            piersią to podaję Bebilon. Nie pytałam pediatry bo po co, przecież ona nie jest
            matką mojego dziecka więc nie pytam o takie rzeczy. Pozatym spotkałam się z
            przykrą sytuacją przy pierwszym dziecku, kiedy to pediatra wyskoczyła na mnie
            jaka to ja nie jestem wyrodna matka, że przestałam w wieku 3 tygodni karmić
            syna. Tylko, że ona nie widziała tego, że dziecko jest głodne i zmęczone. A ja
            jeszcze bardziej. Podałam butelkę i co... i super, syn stał się pogodnym
            dzieckiem a ja przy nim. Teraz ma 6 lat i od 4 lat nie choruje, mimo iż chodzi
            do przedszkola (jedynie miał 3 dniową ospę, ale żadnych zapaleń gardła,
            oskrzeli, gorączek, nic). Więc gadanie, że dzieci na butelce częściej chorują
            nie jest prawdą. I uważam, że po prostu nie każde dziecko daje sobie radę z
            piersią, nie każdemu to wystarcza, więc nie ma co się zastanawiać, od tego
            jesteśmy mamami, żeby naszym dzieciom pomagać a nie utrudniać życie. Pozatym
            ważny jest też nasz nastrój, nasz uśmiech, nasze śpiewanie dziecku, rozmowy. A
            jeżeli jesteśmy niewyspane i zmęczone to ten nastrój w niczym nie przypomina
            szczęśliwej matki. A krzyk chyba jest gorszy niż wprowadzenie butelki.
            A herbatkę też czasem podaję. Ale nie za często i nie w dużych ilościach,
            zazwyczaj jest to kilka łyków kiedy małej się mocno odbije i mocno uleje. Bo co
            za przyjemność mieć serek w buzi :)
            Bądź dobra dla swojego dziecka a ono będzie dobre dla Ciebie.
            • misia8205 Re: Ja też dokarmiam 19.04.07, 19:05
              dziekuje za podpowiedz:)ale powiedz mi skąd wiedziałąs jakie mleko wybrać
          • stodwaprocent Re: do misi 19.04.07, 23:15
            nic a nic sie nie pytalam pediatry :P
            starsza core karmilam Humana i pamietalam,ze to mleko bylo dobre,choc to bylo
            13 lat temu!!!!! :)
            nie podaje zadnych herbatek,sokow,wody z glukoza itp. tylko piers,czasem butle
            i od paru dni pomalu wprowadzam deserki owocowe,dzis mała zjadla prawie caly
            słoiczek jablka z marchewka,ale jej smakowalo :)))
            przyzwyczailam mala troche do butli,do smoczka,zeby nie dzwonili po mnie zaraz
            jak wyjde do kina czy CH,i musze powiedziec,ze nie byl to glupi pomysl,mala i
            zje i zasnie jak mnie nie ma!!! takze polecam :0)
            pozdr.
            jakby co to pisz do mnie na priv!!! pa
            Marzena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka