Dodaj do ulubionych

wymioty czy ulanie?

25.06.07, 10:12
moje dziecko po kilkunastu minutach marudzenia, zwymiotowalo dzisiaj
chlustajaco spora ilosc pokarmu (wyglad zwazonego mleka). Sytuacja miala
miejce podczas podnoszenia jej z pozycji lezacej. Po zwymiotowaniu jeszcze
trzykrotnie ulala po chwili małą juz ilosc pokarmu. Nie wiem jaka byla tego
przyczyna, nie jadlam niczego nowego a i mała nie sprawiała wczesniej
wrazenia, jakby jej cos dolegalo. Po poprzednim karmieniu (40 min wczesniej)
odbilo jej sie ladnie.
Czy mozliwe jest aby taki typ wymiotow (zwazone mleko) mogl pojawic sie w
wyniku przekarmienia? Mała domagała się od rana piersi czesciej niz
kiedykolwiek (co ok 30 minut, z 10 minutami efektywnego ssania kazdorazowo).

Wymioty zdarzyly sie po raz drugi w ciagu tego tygodnia, poprzednie nie byly
zakonczone pojedynczym ulewaniem.
Dziecko dotychczas przybieralo w normie, wazenie kolejne ma sie odbyc jutro.
Czy wymioty powinny sklonic mnie do natychmiastowej wizyty u pediatry?
Czy jesli po wymiotach dziecko domaga sie jedzenia, przystawic je, czy
przetrzymac jakis czas?
Obserwuj wątek
    • malwa85 Re: wymioty czy ulanie? 25.06.07, 10:38
      Jeśli to jednorazowe wymioty nie panikuj idż do lekarza gdyby sytuacja się
      powtórzyła a może to przekarmienie ja po wymiotach daje córci cycusia ale
      dosłownie na pare łyczków żeby w gardle nie zostawał ten kwaśny odczyn albo wodę
      z glukozą i ją trochę przetrzymuję do następnego karmienia choć prawdę
      powiedziawszy doświadczenie jeśli chodzi o wymioty mam niewielkie bo moja niunia
      w swoim życiu zwymiotowała tylko 2razy też przypuszczam że przyczyną tego mogło
      być przekarmienie pozdrawiam
    • mama_piotrka07 Re: wymioty czy ulanie? 25.06.07, 11:32
      Nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko, ale mój jak ma 2 miesiące i zdarza mu
      się taki "serek" minimum raz dziennie. Pediatra powiedziała "no tak, ten
      niewykształcony układ pokarmowy". Ogólnie powiedziała, że można próbować karmić
      częściej a mniej. Ale nie wyglądała na zaniepokojoną. Mój mały przybiera ładnie,
      jest pogodny, je chętnie a że jest małym żarłokiem i czasem się z niego wylewa?
      Stwierdziłam już że taki jego urok. Może u Ciebie też? Na pewno jednorazową
      akcją nie ma co się przejmować (jak raportowałam pediatrze to u nas to się
      zdarzało po o drugim karmieniu a i tak nie uznała tego za powód do niepokoju).
      • adamari1 Re: wymioty czy ulanie? 25.06.07, 12:30
        mala ma 2 tygodnie
        • druuna Re: wymioty czy ulanie? 25.06.07, 13:00
          Witaj!
          Z tym ulewaniem takim chlustającym to jesli nie powtarza się to regularnie cały
          czas to nie martwiłabym się za bardzo. jasne że to wygląda masakrycznie i
          panika mnie też ogarniała jak moja Zuzia (obecnie 10 miesięcy) najpirew sobie
          leżała spokojniutko i pogodnie a tu nagle <bleeee> chlusnęło z niej mleko (to
          fakt, że wcześniej jadała efektywnie! prawei 40 minut). Więc to rzeczywiście
          mogło byc przekarmienie. Albo innym razem pochyliłam sie lekko do przodu (żeby
          kaloryfer zakręcić bo było za ciepło) i znowu chlust! Tym razem to mogło być od
          tego że za mocno ją przytrzymałam przy sobie :( Innym jeszcze razem mąż lulał
          Zuzię w beciku i chyba się za bardzo do tego przyłożył ;) Jeszcze inną razą
          wykąpaliśmy Zuzię 30 minut po jedzeniu - okazało się to za wcześnie!
          Także na prawdę podeszłabym do sprawy spokojnie. Jeśli potem jest głodna i
          chętnie je to wszsytko ok. Ja od razu karmiłam Zuzię po takim chluśnieciu bo
          jak sobie przecież totalnie brzuszek opróżniła i trzeba było od nowa tankować ;)
        • mama_piotrka07 Re: wymioty czy ulanie? 25.06.07, 13:27
          Na pewno powiedz o tym pediatrze, ale na ostry dyżur nie ma co lecieć :-) U
          takich maluchów po prostu brzuszek nie wytrzymuje ilości pokarmu, które czasem
          pochłaniają wg zasady "jem ile dają a martwić będę się potem". Mojemu zdarza się
          to już coraz rzadziej.
    • druuna Re: wymioty czy ulanie? 25.06.07, 13:03
      No widzisz - sama piszesz, że mała marudziła więc jak zwymiotowała to jej
      ulżyło ;)
      Jeśli ładnie rośnie to też plus! ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka