bathilda Re: Dla Pani Moniki na "po powrocie z urlopu" 27.08.07, 16:21 Za szybko enter ;-( Ostatnio pojawiły się nowe pogłoski odnośnie zasad żywienia maluchów "piersiowych" - gluten w 5 miesiącu i w ogóle podawanie nowości już po 4 miesiącu. Wiele mam o to pyta w kontekście dotychczasowych rekomendacji odnośnie 6 miesięcznej diety piersiowej. Przykładem takich "nowych" materiałów jest np. ten www.nutricia.com.pl/images/dokumenty/schemat_zywienia_niemowlat_karmionych_piersia.pdf I tu pytanie - czy to tylko bezczelna reklama producenta kaszek/soczków itp. czy rzeczywiście nowe trendy oparte na jakiś badaniach? Bo Piotrek właśnie skończył 4 miesiące i jestem skołowana. P.S. Wytyczne WHO i ogólną linię orzeczniczą tego Forum znam i akceptuję. Chcę się upewnić, że po drodze nie zaszły zmiany w których nie jesteśmy na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Dla Pani Moniki na 29.08.07, 21:46 Wytyczne WHO bynajmniej się nie zmieniły. Pojawiły się za to polskie tabele z nowymi zaleceniami, zresztą tak są sformułowane, że KUKP protestuje (szczegóły na wwwlaktacja.pl) i słusznie, bo wprowadzają ludziom mętlik w głowach. Z nowościami jest tak, zę nie wprowadzamy ich wcześniej niż po skonczeniu szóstego miesiaca. Chyba, ze sytuacja jest jakaś szczególna np. mama wraca do pracy, odciąganie nie wchodzi w rachubę, więc trezba się czymś wspomóc. I wtedy mamy do pomocy nowosci, orócz dotychczasowych glutenowe. Ale bynajmniej nie ma nakazu wprowadzania u wszystkch dzieci karmionych maminym mlekiem nowosci wcześniej niż w siódmym miesiacu. Zreszta i wtedy to nie jest "nakaz" tylko powiedzmy "zezwolenie". pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
bathilda Re: Dla Pani Moniki na 30.08.07, 09:07 I wszystko jasne ;-)Bardzo dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś