ap77 23.11.07, 12:33 nosi mnie na "slodkie", moze znacie przepis na ciasto bez mleka, jajek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaeira Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 23.11.07, 13:20 No moja pani, patrzcie jakie te matki dzisiaj, nawet słodyczki maleństwu nie da. ... Ahem :-) Na ciastach się nie znam, ale tu właśnie o tym wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=71714425&a=71714425 Odpowiedz Link Zgłoś
klub81 Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 23.11.07, 16:46 Jestem na diecie bezmleczno-bezjajecznej, a bez slodyczy zycia sobie nie wyobrazam. Co kilka dni wypiekam wiec ciasteczka, ktore jem bez opamietania: Ciasteczka migdalowe: - 40dkg maki - 20dkg zmielonych migdalow (zamiast migdalow mozna dac slonecznik lub mak, ale migdaly najlepsze) - 25dkg masla roslinnego (np. Go-Green bez laktozy, Nova lub Delma) - 15dkg cukru pudru - 1 cukier waniliowy - olejek waniliowy - szczypta soli Zagniatasz ciasto w wielka kulke i wstawiasz na 1h do lodowki. Potem wyszarpujesz z ciasta male kawaleczki, robisz kulki i rozgniatasz je na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Pieczesz w temperaturze 200 stopni, az beda rumiane. Pycha! Jem tez gorzka czekolade Wedel i suszone zurawiny. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 23.11.07, 19:34 O ile się nie mylę, żurawinowy baton Corny jest bezmleczny i bezjajeczny. Ślicznie pachnie i jest słodki. Są też batoniki z nestle, też zbożowe, chyba z serii fitness - nie wiem, czy bezmleczne, ale jak będziesz w sklepie, to sobie poczytaj skład. Słodkie niemożliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 23.11.07, 20:37 Digestive są bezmleczne i bezjajeczne. Niby jest napisane na opakowaniu że pordukowane są w zakładzie gdzie przerabia się też jajka i mleko ale ja jadłam i wszystko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
monika-onuf Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 23.11.07, 20:50 Wiatraczki San są bezmleczne, ale nie wiem czy bezjajeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
aniac1 Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 27.11.07, 12:36 i takie zwykłe herbatniki Petitki są bezmleczne, jest tylko serwatka w składzie. ale nie wiem jak z jajkami. Odpowiedz Link Zgłoś
marybelle Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 27.11.07, 16:01 Faktycznie pycha te ciasteczna Sanu Złotoklose owsiane,ale u nas nie zdały egzaminu, wysypka na 2 dzien:(( Odpowiedz Link Zgłoś
druuna Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 27.11.07, 15:46 A ja jestem zwolenniczką słodyczy naturalnych ;) czyt. suszone daktyle, rodzynki, morelki ;) do tego banany są super słodkie! Oprócz tego wcinam ostatnio na potęgę łuskane nasiona słonecznika i dyni. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
olcia.kaktus Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 27.11.07, 16:33 Ja jem gumisie, i pianki Marshmellows, ciasteczka owsiane i biszkopciki Lu Petitki. Jestem strasznym łakomczuchem, i te powyższe mi starczają. Acha, czasem mąż kupuje mi w piekarni ciastko francuskie z jabłkiem - mniamci :) Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 28.11.07, 19:23 Sezamki i chałwa (tu trzeba rzucić okiem na spis treści, bo z rzadka potrafią dodać mleko), no i naturalne słodkości czyli (wspomniane już przez druune) suszone jabłka, banany, morele, figi, śliwki, daktyle, rodzynki, itp. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
moyyra Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 02.12.07, 21:54 gorzka czekolada-taka prawdziawa choc nie wiem czy tam jaj nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
karmasz Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 12.01.08, 15:45 kako bywa bardzo uczulajace. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 12.01.08, 15:50 karmasz napisała: > kako bywa bardzo uczulajace. No bywa. Ale rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak9910 Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 12.01.08, 21:33 u mnie niestety również nie sprawdziły się ciasteczka owsiane Sanu. Uważaj na serwatkę w skadzie to też mleko i na soję też lubi uczulać. Ja zajadam się : szarlotka:szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, szklanka kaszy manny i łyżeczkę proszku do pieczenia. Jabłka. Mieszasz suche składniki- warstwa -warstwa jabłek i warstwa ciasta. Na górę 1/2 margaryny bezmlecznej- warstwa. I na godzinę do pieca na 180 st. Odpowiedz Link Zgłoś
a_beatle Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 13.01.08, 17:41 Wymyśliłam trochę te mufinki na potrzeby mojej bezmlecznej i bezjajecznej diety i z ogromnej chęci jedzenia czegoś słodkiego. MUFINKI BANANOWE (lub BANANOWO-JABŁKOWE) Składniki sypkie: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru (może być brązowy) szczypta soli (jeśli możecie, to można dodać 3 łyżki kakao) Składniki mokre: 2 banany 1/2 szklanki oleju (można dodać, ale nie trzeba 1 jajko) Składniki sypkie wymieszać, a mokre zmiksować. Do zmiksowanych mokrych dodaję czasem 1 duże kwaśne jabłko pokrojone w niedużą kostkę i posypane cynamonem. Następnie wlać mokre do sypkich i wymieszać. Można dodać troszkę wody. Ta porcja ciasta wystarcza na formę mmufinkową z 12 dołkami. Piec w temp. 180stopni ok. 20 min. Są pyszne. Szybko się robi, a zjada jeszcze szybciej. SMACZNEGO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marybelle Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 15.01.08, 14:10 kurcze mnie to wcale nie wyszło:((( nie dodałam bananów, bo moje dziecko nie może, ale reszta wg. przepisu i wychdzi mi nie ciasto tylko taka gęsta masa, wcale nie lejaca tylko taka zbita. Upiekłam nic nie urosło tylko wyszło coś na miare ciasta kruchego, ale raczej to zakalec przypimina. Coś chyba robię nie tak:((( Odpowiedz Link Zgłoś
klub81 Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 18.01.08, 20:27 Ja zrobilam, z bananami. Troche ciasto za geste wyszlo, ale dodalam odrobine wody i bylo ok... Ale te babeczki sa przepyszne!!! Juz trzy serie upieklam i zjadamy z mezem w jeden wieczor po 6 sztuk! Odpowiedz Link Zgłoś
a_beatle Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 18.01.08, 21:36 Cieszę się:-) Faktycznie, trochę wody się przydaje. A bez bananów ten przepis może nie wyjść, bo one sklejają ciasto i nadają mu odpowiednią konsystencję. Przykro mi:-( Może zamiast bananów dodać jajka przepiórcze, np. 5 sztuk? Powinno być lepiej.... Przepis na "prawdziwe jabłkowe" mufiny, moje ulubione, zawiera niestety mleko, jajka, miód i masło. Czyli same "zakazane" produkty:-( Musimy trochę jeszcze poczekać:-) Odpowiedz Link Zgłoś
a_beatle Re: Jakie slodycze (dla mnie:)przy diecie bezmlec 18.01.08, 21:46 Witaj, wysłałam do ciebie inne przepisy na e-maila gazetowego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klub81 a_beatle! 20.01.08, 21:35 Wyslij, prosze, takze mi te przepisy. Prawie nic nie jem, a jesc uwielbiam. Cierpie okropnie :( I dzieki za przepis na muffinki :) Kolejne 12 wyladowalo w moim brzuchu... :) Mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
a_beatle ap77 i klub81 21.01.08, 18:40 Wysłałam przepisy, ale nie jestem pewna, czy będzie wszystko ok z załącznikiem. Jeśli nie, dajcie znać, jak wrócę do domu w przyszłym tygodniu, to wyślę jeszcze raz. Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
klub81 Re: ap77 i klub81 21.01.08, 20:12 Doszlo! dziekuje bardzo :) I pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzanna Porczyńska Re: ap77 i klub81 IP: *.play-internet.pl 28.11.14, 14:07 Bardzo proszę O przepisy, to stary post ale problem wciąż ten sam u wielu :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
sofja Re: ap77 i klub81 28.11.14, 20:46 A tu na przykład parę inspiracji - pinkcake.blox.pl/strony/ciastabezjajek.html Smacznego! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: ap77 i klub81 30.11.14, 12:24 Ja przeszukuje blogi weganskie i ciasta na nich i od czasu do zasugerować cos piekę. Z kupna chwilą to wspomnianej...San i wiatraczki zlotoklose, pierniczki Kopernika i petitki zwykle. Ciasto francuskie często jest na margarynę roślinnej (choć na maśle lepsze no ale skoro nie można). Odpowiedz Link Zgłoś