dorka1125 18.08.08, 18:15 czy to prawda ze trzeba dzieciom przemywac dziasla jak nie maja jeszcze zabkow aby nie mialy potem prochnicy ??????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia889 Re: prochnica 18.08.08, 20:50 Ja nie przemywałam. Dopiero jak się pojawiły ząbki dawałam szczoteczkę do zębów do zabawy w kąpieli. Ząbki zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
os-x Re: prochnica 19.08.08, 20:26 Dobrze jest przemywać sterylnym gazikiem namoczonym w przegotowanej wodzie albo naparze z rumianku. Zapobiega się ewentualnym pleśniawkom, a dziecko przyzwyczaja się do zabiegów higienicznych w buzi. Jak pojawiają się ząbki dobrze sprawdza się silikonowa szczoteczka nakładana na palec, bo jednocześnie czyści ząbki i masuje dziąsła. Potem szczoteczka w czasie kąpieli do zabawy. Ważne jest, żeby kiedy już są zęby, dziecko nie spało z piersią albo butelką w buzi (chyba że w butelce ma wodę); mleko ma wtedy przedłużony kontakt z ząbkami i tak często zaczyna się próchnica w mleczakach. Odpowiedz Link Zgłoś
iv-o Re: prochnica 19.08.08, 21:27 Mleko matki nie powoduje próchnicy, zawiera bowiem substancje, które zwalczają bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy. Tutaj link do wątku o zębach małych dzieci forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=72809372&a=72809372 Odpowiedz Link Zgłoś