Dodaj do ulubionych

Tłuszcze nasycone

28.10.08, 16:24
Dziś brałam udział w dyskusji nt tłuszczów nasyconych. Chodziło o mamy karmiące piersią, w których diecie nie ma mleka (u dziecka nietolerancja). Ponieważ ja jestem mamą taką, jestem na diecie bezmlecznej, dowiedziałam się, że nie mogę również jeść niczego, co zawiera owe tłuszcze nasycone, które są pochodzenia zwierzęcego. Ile w tym prawdy? Z produktów, które zawierają takie tłuszcze jem tylko margarynę do pieczywa, teraz okazuje się, że jej też nie mogę...Na forum nic na ten temat nie znalazłam, wiem, upie....wa jestem, ciągle ten sam temat, a ja zakładam 1000 wątków, ale...pzdr
Obserwuj wątek
    • 2122joan Re: Tłuszcze nasycone 28.10.08, 17:22
      Pierwsze slysze taka bzdure....co maja tluszcze nasycone do alergii
      na proteiny mleka???Co wtakim razie mialabys jesc???Chyba nic bo w
      wiekszosci produktow jest ten rodzaj tluszczu.Nie wpadaj w paranoje
      Matysiaczek!!!Za duzo czytasz!!!!A margaryna sprawdz czy nie ma w
      niej maslanki i mleka w proszku.Co do smalcu to bym nawet nie
      myslala//szkoda czasu// ze moze uczulic o ile dziecko nie ma
      uczulenia na wieprzowine///malo zreszta spotykanego//.Jedz zdrowo.
      Wiem ze trudno tez bylam na tej diecie,ale tylko nie jadlam nabialu
      i jaj reszte czyli miesa,tluste chude bez roznicy//tylko z wyjatkiem
      wolowiny i cieleciny//.Pozdrawiam.
      • matysiaczek.0 Re: Tłuszcze nasycone 29.10.08, 06:42
        No właśnie chodzi o to, że nie poczytałam, teraz już wiem, że te tłuszcze to bzdura, ale pani, która o tym mówiła, choć specjalistką nie jest, była bardzo pewna siebie i swoich poglądów, przekonała mnie prawie do smarowania pieczywa oliwą z oliwek :) Ok, cofam pytanie, powinnam wrzucić to chyba do wątku nt bzdur o karmieniu piersią...nic dziwnego, że do tej pory nikt nic na forum KP o tym nie pisał..pzdr
    • budzik11 Re: Tłuszcze nasycone 29.10.08, 09:14
      No co Ty... to tłuszcze zwierzęce (poza rybimi). Co ma na ten przykład jedzenie
      np. boczku, słoniny, czy innego tłustego mięsa (albo jaj), do alergii na białko
      mleka krowiego? Zdarza się, że alergicy na mleko są też uczuleni na wołowinę czy
      cielęcinę, ale to chodzi o białko "krowie" a nie tłuszcz.
      A "czyste", sklarowane masło też nie powinno uczulać, bo to sam tłuszcz, bez białka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka