Dodaj do ulubionych

Siatki WHO

11.03.09, 10:29
Witam,
siatki WHo są bardzo podnoszące na duchu, tylko dlaczego aż tak bardzo różnią się od "warszawskich"?

www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_2.pdf

Moja córka skoczyła z "-10" na ppowyżej 3 :)
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Siatki WHO 11.03.09, 11:05
      Wklejam dawniejszy swój post o tych siatkach i potwierdzenie p. Moniki:

-----------------
      Siatki centylowe Swiatowej Organizacji Zdrowia
      kaeira 22.05.07, 20:02

Ta siatka jest siatką Swiatowej Organizacji Zdrowia (WHO), zrobioną na podstawie
      danych z różnych krajów (nie wszystkich) z każdego kontynentu.

Z tego co czytałam na stronie WHO jest ona polecana dla ***wszystkich dzieci ze
      wszystkich krajów***, niezaleznie od rasy, środowiska itp. Bardzo to
      podkreślają. Były one opracowane na podstawie dzieci matek zdrowych,
      przestrzegających zaleceń zdrowotnych (np. niepalących, *karmiących piersią*),
      nie żyjących w ubóstwie. Tak że nie jest to czysta statystyka, tylko jakby wzorzec.
      Zostały one ogłoszone rok temu. Są polecane przez między innymi Międzynarodowe
      Stowarzyszenie Pediatryczne (IPA) i Komitet ONZ ds Żywienia.
      Tu strona na temat tych standardów rozwojowych WHO (ang.)
      www.who.int/childgrowth/standards/en/
      Siatki polskie (i zresztą w innych krajach także) maja to do siebie, że sa
      robione na podstawie statystyk biorących pod uwagę wszystkie dzieci, również
      dzieci karmione sztucznie. Jak wiadomo, takich dzieci jest niestety bardzo dużo
      w populacji. A dzieci karmione sztucznie rozwijają (rosną) się trochę inaczej.
      WHO wyszło teraz z założenia, że ponieważ to pierś jest (powinna być) normą, to
      do niej powinny "równać" inne dzieci, a nie odwrotnie (oczywiście trochę
      upraszczam).
      -----------------

monika_staszewska 23.05.07, 19:37
      Wielkie dzięki za te szczegółowe wyjaśnienia. Dzięki nim upiekło mi się pisanie
      długiej odpowiedzi.
      pozdrawiam
      monika staszewska
      -----------------
      • zo.ha.ga Re: Siatki WHO 11.03.09, 12:16
        Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia. Teraz te siatki będą moimi ulubionymi :)
        Ale według tych siatek statystyczne dziecko jest dużo drobniejsze niż
        statystyczne "warszawskie" ;) Może to i lepiej bo z trwogą patrze na coraz
        więcej małych grubasków dookoła....
    • budzik11 Re: Siatki WHO 11.03.09, 12:29
      Też lubię siatki WHO :-) Dzięki nim mój chudy syn z 10 centyla wskoczył na
      (około) 50ty ;-)
      Za to nasza pediatra (skądinąd bardzo dobra lekarka) stwierdziła, kiedy jej
      powiedziałam, że ja bardziej przywiązuję wagę do siatek WHO właśnie niż do
      naszych polskich, i pokazałam wykresy mojego syna, nawet na nie nie spojrzała,
      powiedziała tylko, że mieszkamy w Polsce i nas obowiązują polskie siatki :D
      • pelaniamoja Re: Siatki WHO 11.03.09, 12:43
        Ja też używam siatek WHo bo od razu lżej mi na sercu. Dzięki nim mój synek jest niemal na 15 centylu, a nie poniżej 3 :). A najbardziej mnie bawi, kiedy lekarz mówi że siatki "obowiązują". Toż to brzmi jak jakiś obowiązek, od którego nie ma odstępstw, a każde najmniejsze to zbrodnia :)
        • zo.ha.ga Re: Siatki WHO 11.03.09, 13:41
          Bo my to takie "zbrodniarki" jesteśmy hodując nienormatywne dzieci ;)
          • pelaniamoja Re: Siatki WHO 11.03.09, 14:48
            Ano własnie :). ostatnio jak karmiłam piersią młodego i musiałam to niestety (czego nie cierpie) zrobić to w tzw. miejscu publicznym to patrzyli na mnie jakbym podawała dziecku cyjanek conajmniej :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka