Dodaj do ulubionych

nie odbija!!!!!

12.03.09, 12:07
moje 3- miesięczne cudo zaczyna jeść np. około 14 po 10 minutowym
ssaniu przysypia i ssie nadal jednak nie połyka więc myślę że
przysypia jak ją odstawie od piersi to śpi tak około 1 godziny w tym
czasie staram się ją nosić na ramieniu jednak ona nadal śpi potem
jak sie przebudzi i pobawi to nawet po godzinie potrafi ulać!!! może
nie nosić jej po jedzeniu ylko jak się obudzi? najgorzej w nocy bo
śpi a jak się obudzi to od razu głodna i nie mam mowy o noszeniu i
wtedy chyba się jej to gromadzi tylko że w nocy nie ulewa dobrze
przybiera na wadze i jest zdrowiutka poza tym jak liczyć przerwy
między karmieniami jak mała je o 14 i śpi na cycusiu tak do 15 to o
16 mija godzina między karmieniami czy dwie???
Obserwuj wątek
    • wiki11110 Re: nie odbija!!!!! 12.03.09, 13:24
      Mojej córeczce nie odbijało się aż do piątego miesiąca. Nie miała znaczenia pora
      dnia ani nocy wiec w pewnym momencie przestałam ją nosić. Teraz ma sześć
      miesięcy i jak zje w nocy też jej się nie odbija za to z rana kilka razy co
      kilka minut. Owszem zdarzało się, że ulewała. Ja myślę że to indywidualna sprawa
      każdego dziecka więc bym się tym nie przejmowała. Nie zdarzyło się również żeby
      jej się ulało na wznak. Jak była na boczku czasami tak, ale to jak wiadomo
      niegroźne. Tylko prześcieradełko do wymiany. :))
      • 0-basia-k Re: nie odbija!!!!! 12.03.09, 19:15
        dzięki za pocieszenie czasem mam wrazenie że wszystko robie nie tak
        ale jak ją kłade w nocy to i tak nie odbijam bo po paru tygodniach
        nieprzespanych nocy i tak nie mam siły na szczęście jak śpi to nie
        ulewa tylko jak już dobrze się rozrusza i macha nogami tylko wszyscy
        mówią że ma się odbić i koniec i że dziecko ma przez to kolki moja
        nie ma chyba że wprowadze coś nowego do jadłospisu
        • wiki11110 Re: nie odbija!!!!! 12.03.09, 21:12
          Ja skapitulowała po kilku nocach gdzie spałam po pół godziny miedzy karmieniami.
          Też wszyscy twierdzili, że musi się odbić. Ale jak moja mama a potem teściowa
          ponosiły ją w ciągu dnia po blisko godzinie i beknięcia nie było dopiero mi
          uwierzyły. Niektóre dzieci tak mają. Wiec wysypiaj się w nocy maksymalnie jak
          możesz bo nie ma nic gorszego jak zmęczenie. A na ewentualne kolki mam sposób,
          GRIPPE WATER do kupienia w aptece. Kolki zniknęły jak ręką odjął, tylko było
          mnóstwo bączków w pieluszkę, no i oczywiście ulga dla małej i dla mnie. :-))
    • mad_die Re: nie odbija!!!!! 12.03.09, 21:09
      Ulewanie jest normalne i naturalne, bo przecież dziecko nie ma do końca wykształconego zwieracza przełyku. Mija koło 3-4 msca (choć moja ulewała jeszcze czasami jak miała 5 i 6 mscy - więc to sprawa indywidualna). I jeśli dziecko rośnie zdrowo, to ulewaniem nie należy się przejmować.
      Podobnie z odbijaniem - jedne dzieci odbijają i ulewają, inne odbijają i nie ulewają, jeszcze inne nie odbijają i nie ulewają. Trzymiesięczne niemowlę może spokojnie iść spać bez odbicia (co zresztą widzisz w nocy, więc czemu inaczej miałoby być w dzień?).
      Nie noś godzinę, bo tracisz czas ;) jak mała zje i zaśnie, to położ ją do łóżeczka i zajmij się czymś bardziej produktywnym ;) jeszcze się jej nanosisz ;)
      W nocy jak głodna to karm, po co chcesz nosić?
      Czas karmienia liczymy od poczatku, czyli od momentu przystawienia do piersi. Ale na zegarek nie patrz, tylko na dziecko. Bo na co Ci wiedza, że je co godzinę, dwie czy trzy? :)
    • budzik11 Re: nie odbija!!!!! 13.03.09, 09:11
      Moim dzieciom rzadko się odbijało, najczęściej zapominałam o tym, w ogóle nie
      ulewali, nie mieli nigdy kolek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka