Dodaj do ulubionych

Powrót do pracy

25.11.03, 21:31
Kiedy mój synek będzie miał 4 miesiące muszę wrócić do pracy. Jestem
załamana, nie chcę rezygnować z karmienia piersią.Nie wiem o jakich porach
ściągać pokarm i ile razy oraz jak dużo, kiedy pójdę do pracy. Czy podawać go
synkowi butek(ale boję się że odrzuci pierś) czy łyżeczką? Od jakiego wieku
wprowadzić stały pokarm dla syna, kiedy go podawać przed piersią czy po? Jak
zorganizować ten czas kiedy jestem w pracy aby mały nie był głodny?
Obserwuj wątek
    • tamtu Re: Powrót do pracy 27.11.03, 23:22
      Nie takie to starszne. Mam to już za sobą. Wcale nie jest tak źle. Chodzę do
      pracy od 4 X, a moja mała dopiero od 2 dni dostaje klei ryżowy - totalny
      alergik, a ma 5,5 miesiąca. Chodzę do pracy tylko na 1/2, ale jeśli masz
      normalne piersi (nie takie jak moje:-))) z których mozna ściągnąc pokarm to nie
      będziesz miała większych problemów.

1. Zrób sobie zapas pokarmu. Nawet w takich porcjach po 50 ml. (ja mam nawet po
      30 ml

2. W pracy ja odciągam pokarm I raz po 2,5h od ostatniego karmienia, a potem co
      godzinę. Ale to ja - cycki z których ciężko ściągnąć. Lepiej byłoby pewnie co 2 h.

3. Ile powinnaś zostawić dziecku? Z tego co wiem maluch powiniem dostawać
      dziennie: masa ciała w kg x 150 dzielone przez ilośc karmień. U mojej małej
      wychodzi to 90 ml, ale ja zostawiałam jej 100, a teraz 110 i jej wystacza.

4. Czym karmić? U mnie był cyrk. Bo mała dostała trochę pokarmu z butelki jak
      miała 6 tyg i od razu załapała, więc myślałam, ze i teraz tak będzie. Zostawiłam
      mamę ze smoczkiem AVENT, kubkiem niekapkiem i łyżeczką. I był cyrk bo moje
      dziecko kategorycznie odmówiło współpracy :-) Po prostu nie jadło. Mama powoli
      ją przekonywała.:-))) Teraz ciągnie tylko z niekapka. Od paru dni dostaje kleik
      z ryżu i bardzo jej smakuje. Ale jak wracam do domu i biorę na ręce to i tak
      jedyne o czym marzy to dorwać się do cyca :-))). Polecam niekapek, bo technika
      przypomina trochę pierś. A jeśli chodzi o zniechęcenie do cyca, to znam dwójkę
      dzieci, która jak dostała normalne jedzenie kategorycznie odmówiła cyca. I nie
      była to butelka tylko zwykłe jedzonko ze słoiczka. Mam też koleżankę która
      karmiła małą 2 lata (rano, wieczorem i w nocy), ale od 5 miesiąca mała doatawała
      butlę, bo dziewczyna studiowała. Tak więc nie ma reguły. Wydaje mi się że w tym
      wieku dzieciak jest już tak przywiazany do cyca, że jak ma przy nim pozostać to
      pozostanie, a jak nie to i tak nic na to nie poradzisz. Poza tym jeśli nie masz
      alergika to bedziesz mogła zacząc mu wprowadzać zupki i wtedy troche mniejszy
      sters. Ale to akurat musisz ustalić z pediatrą.

5. Kiedy karmić. Zabacz jaki rytm dnia ma twój maluch. Moja mała jak byłam
      jeszcze w domu rano jadła rzadziej, a po południu częściej. I taki rytm jej
      zachowałam. W nocy ja karmie kiedy chce, ale zawsze nastawiam budzik na 6 i
      wtedy karmie, zeby mała dotrwała do 8.20, kiedy to karmię ją przed wyjściem.
      Potem niania karmi ja ok 11. Czasami później, bo rano mała śpi i nie zawsze chce
      się na tą 11 obudzić :-)))). Dostaje wtedy troszkę większa porcję mleka niz by
      wynikało z dawki. Następne karmienie ok. 14, wcześniej było ok 13.30. A potem
      juz co 2 godziny. Ale tak jest u mnie. Popatrz jak zachowuje sie twój synek i
      bedziesz wiedziała. Żeby cię pocieszyć dodam, że jak mnie nie ma mała nie
      marudzi i nie drze sie w niebogłosy nawet kiedy zbliża się pora posiłku. czasami
      jak wchodzę do domu i Kasia mnie nie widzi to widzę zadowolone, bawiące się z
      nianią dziecko. Ale gdy mnie zobaczy to napierw jest uśmiech od ucha do ucha, a
      potem mega marudzenie - JA CHCE DO MAMY I JEJ CYCA :-))))

To by było na tyle. Trochę długo, ale jakoś tak wyszło :-)
      Aha, co do laktatora - polecam elektryczny Medeli - szybko sprawnie. W czasie
      odciągania czytam nawet papiery albo gazetę.

Nie taki diabeł straszny ;-)
      Podr

tamtu :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka