marcelinka_011 01.09.09, 15:11 Wkrótce urodzę i rozważam zakup laktatora ręcznego. Może coś doradzicie. Avent czy Tommee Tippee? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ankamk78 Re: jaki wybrać laktator 01.09.09, 19:23 Ja mam zestaw Aventu i z całą odpowiedzialnością polecam. Dobra jakość i super skuteczność. Odpowiedz Link Zgłoś
boss285 Re: jaki wybrać laktator 01.09.09, 21:58 avent ręczny jest super rozważałam zakup elektrycznego medela ale avent tańszy i dobry polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
bluebebe Re: jaki wybrać laktator 01.09.09, 22:51 nie polecam Ci zakupu laktatora w ten sposób. To tak jakby ktoś napisał: "chcę kupić telewizor. Czy możecie jakiś polecić?" W takiej sytuacji nasuwają się pytania: - kolorowy czy czarno biały? - chcesz duży czy mały? - jak duży jest pokój w którym ma stać telewizor? - ma mieć pilota? - ma mieć telegazetę? - ma wisieć czy stać? To oczywiście trochę żart. Ale z laktatorem jest podobnie. W tej chwili pewna firma, którą mam na myśli ma w swojej ofercie 7 rodzajów laktatorów, z których każdy będzie bardziej potrzebny do innych sytuacji. Bo innego laktatora potrzebuje mama, która karmi odciąganym mlekiem a innego, która potrzebuje sporadycznie w trakcie nieustabilizowanej laktacji ulżyć piersiom. Pewnie na razie nie wiesz w jakiej Ty się sytuacji znajdziesz. Moja rada: - poczytaj w necie o rodzajach laktatorów, poczytaj opinie. - Naucz się teoretycznie odciągać mleko ręcznie (na wszelki wypadek). - nie kupuj laktatora w ciąży - dowiedz się gdzie w Twoim mieście możesz kupić jakie laktatory i w razie konkretnej potrzeby kup ten, który będzie Ci najlepiej służył. Odpowiedz Link Zgłoś
arachnela Re: jaki wybrać laktator 01.09.09, 23:33 Dokładnie jak napisała bluebebe. Oprócz tego możesz zajrzeć na forum o odciąganiu i poszukać opinii: forum.gazeta.pl/forum/f,46749,Karmiace_Piersia_Inaczej.html Ja, gdybym wiedziała, że będę laktatora używać jako "stałe narzędzie pracy", to zamiast ręcznego (Aventu, który jest super) wzięłabym elektryczny, bo to jednak nużące i męczące odciągać ręcznie dzień w dzień co kilka godzin. W ciąży nie kupowałam, wiedziałam w którym jest sklepie i po narodzinach gdy okazał się dla mnie niezbędny wysłałam po niego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 zaden 01.09.09, 23:55 najpierw zastanow sie, w jakich sytuacjach chcesz go uzywac i jak czesto. Bo najczesciej potrzeby jego stosowania nie ma w ogole, ssace niemowle to najlepszy laktator na swiecie. Moze sie przydac w przypadku np,. urodzenia wczesniaka, gdy chce sie postymulowac i podtrzymac laktacje w czasie przebywania (i karmienia) dziecka w inkubatorze. W innych sytuacjach laktator bywa zbedny, przynajmniej na starcie, doraznie mozna odciagac pokarm recznie, a te kilkaset zlotych przeznaczyc chocby na pieluchy. Jesli masz zamiar odciagac pokarm w zwiazku z powrotem do pracy, zdazysz kupic laktator sama, majac juz pewne karmicielskie doswiadczenia. Nie spiesz sie z zakupem, bo to za droga zabawka, zeby po prostu lezala bezuzytecznie. Odpowiedz Link Zgłoś