kaamilka 02.09.09, 12:10 Karmię piersią i po odbiciu mój tygodniowy noworodek ma praktycznie zawsze czkawkę i mi się rozbudza. W jaki sposób można temu zapobiec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anik0987 Re: Czkawka 02.09.09, 12:34 O czkawce mogłabym pisać i pisać. Pierś nie zawsze działa, a dziecko nie zawsze chce, ale warto próbować. Moja pierwsza córeczka miała czkawkę po każdym karmieniu i odbijaniu, podawałam pierś, znowu odbijałam, a ona znowu czkawkę, i tak w kółko (a jeśli nie odbijałam, to ulewała albo miała się prężyła i miała gazy). Teraz druga też ma czkawkę, ale rzadziej, na szczęście. Trzeba to przetrwać. Wyrośnie z tego:) Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Czkawka 02.09.09, 13:10 no właśnie - pręży się i nie chce chwycić piersi... chyba jednak przy tak małym dziecku najlepiej sprawdza się metoda - przeczekać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Czkawka 02.09.09, 16:54 Odbijać w trakcie karmienia. A jak jeszcze odbije po to dać dojeść, bo powietrze uszło i pusto w żołądku :) wybudza się raczeni nie przez czkawkę tylko dlatego, że nienajedzony :) Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Czkawka 03.09.09, 15:55 Jedno słówko ode mnie. Czkawka u Małych Obywateli jest nierzadko nieodłączna częścią odbijania, tyle, że na dzieciach zwykle nie robi większego wrażenia, a już na pewno nie na tych, które w maminym brzuchu czkały na potęgę. Niewątpliwe z czkawka walczyć nie trzeba, tylko cierpliwie czekać aż stopniowo, w miarę dojrzewania Dziecięcia zmaleje. A na częstą chęć przebywania przy piersi najlepszą rzeczą jest umożliwienie takiego urzędowania. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Czkawka 03.09.09, 18:32 w ogóle moje dziecko już w życiu płodowym miało baaardzo często czkawkę, więc pewnie mu zostało Odpowiedz Link Zgłoś