01.03.11, 21:49
Opisze wszystko w skrócie:
mieszkam w tej chwili z moim parterem. Mamy 5 letniego syna. ON nie pracuje, ja skończylam własnie studia-szukam pracy. To obibok, ktory sposnorowany jest przez swoich rodzicow.
Mam swoje mieszkanie, po babci. Od września będzie juz moje. Chce sie wyprowadzic, jednak nie mam ani grosza...
Na jakeis swiadczenia mogę liczyć?
(mam niecałe 100 zl zasilku na syna)

- czy dostane cos z FA? czy potrzebna jest rozprawa o zasadzeniu alimentów + udział komornika w tym wszystkim (wiem, ze on nie bedzie placil dobrowolnie)
-czy dostane jakąs kwote za samotne macierzyństwo, ile? kiedy? po wyroku?

Błagam o jakąś informacje, bo tak bardzo chce odejść i gdyby nie jego śmierdzące pieniądze, to dawno juz bym to zrobiła. Czuje siej ka niewolnica, jak związana.. On wie, ze nie mam ruchu i robi co tylko chce ze mną!!!
Obserwuj wątek
    • bordeerkaa Re: pieniadze 01.03.11, 23:27
      Spokojnie, w gruncie rzeczy jesteś w dobrej sytuacji - masz mieszkanie. To BARDZO dużo. Będzie dobrze. A teraz po kolei:
      FA wypłaca pieniądze tylko w sytuacji, gdy ojciec dziecka nie płaci alimentów. Pierwszy krok: pozew o alimenty. Gdy zasądzą, a on nie będzie płacił, poczekać 2 miesiące i udać się do komornika. Gdy komornik stwierdzi, że nie ma z czego ściągnąć - dopiero FA. Tak to działa.
      Co do zasiłków, trzeba się udać do pobliskiego MOPSu i dopytać. Ale na pewno potrzebny będzie papier o zasądzonych alimentach, więc pozew to najwazniejsze, co teraz musisz zrobić.
      I jeszcze jedno - 5-latek to już duże dziecko, pewnie chodzi do przedszkola. Jak tylko złapiesz pracę, to raz dwa wyjdziesz na prostą. Powodzeniasmile
      • ct19 Re: pieniadze 02.03.11, 00:10
        nie licz na opieke społeczną, chyba że masz tam wtyki jakieś to może coś uzyskasz, a tak to dodatek dla samotnych matek(jeśli ojciec dziecka nie jest wpisany do aktu urodzenia...) to jkieś 170 zł chyba-nie jestem pewna, poszukaj info.
        Zapomogi-jedno wielkie upokorzenie, przyjdzie baba która zrówna cie z ziemią, zajrzy do lodówki i będzie rżądała wyjaśnień co to jedzeni tam robi-skoro niby nie masz pieniędzy. I dadzą jakieś psie pieniądze typu 200 zł.
        Może jakiś zasiłek stały-jeśli poucinasz sobie ręce i nogi.

Rozpij się, albo rozćpaj. W tedy zapewnią ci kompleksową opiekę i pomoc w organizacji funduszy na życie w nałogusmile

• kajda28 Re: pieniadze 02.03.11, 08:59
          ct19 nie zawsze i nie wszędzie tak jest jak to opisujesz.
          Nawet kwota zależy od tego gdzie się mieszka, ja dostawałam ok 300 zł, ale pisała koleżanka która była zła bo dostała tylko 500. Są to psie pieniądze , fakt, ale one są po to aby nie umrzeć z głodu a nie by za nie żyć. Później opłacali dzieciom obiady w przedszkolu- to następne 200 zł, dofinansowanie do mieszkania już tylko ok. 50 zł- ale dobre i tyle. Już z innej organizacji paczki na święta, raz dostałam m.in kg sera żółtego, makarony, mąki , kasze, konserwy, dżemy, mleka (18 l). Wszystko zależy od tego co kto oczekuje od innych.
          Jak chodziłam do MOPS nie czułam się upokarzana porzez tamtejsze panie. Nikt mi nie zaglądał do lodówki- a szkoda, po był czas że była tam tylko cebula, i parę serków dla dzieci.
          • ct19 Re: pieniadze 02.03.11, 21:23
            może ekipy się zmieniająsmile u mnie od wieków wciąż te same stare rury siedzą i zamiast pomagać tym co faktycznie tej pomocy potrzebują to wolą zajmować się pijakami i ćpunami którzy mają drzwi otwarte, a takie jak ja odprawiają z kwitkiem i karzą pozwać rodziców o alimenty:/miałam plan aby zwrócić się o pomoc w umieszczeniu małego w żłobku bo muszę iść do pracy, ale nie wiem czy jest po co iść;/ już mnie wyzwały od delikwentek i powiedziały że "im się na usta ciśnie"....
        • paczek_lukrowa Re: pieniadze 02.03.11, 21:17
          ct19 napisała:

> nie licz na opieke społeczną, chyba że masz tam wtyki jakieś to może coś uzyska
          > sz, a tak to dodatek dla samotnych matek(jeśli ojciec dziecka nie jest wpisany
          > do aktu urodzenia...) to jkieś 170 zł chyba-nie jestem pewna, poszukaj info.
          > Zapomogi-jedno wielkie upokorzenie, przyjdzie baba która zrówna cie z ziemią, z
          > ajrzy do lodówki i będzie rżądała wyjaśnień co to jedzeni tam robi-skoro niby n
          > ie masz pieniędzy. I dadzą jakieś psie pieniądze typu 200 zł.
          > Może jakiś zasiłek stały-jeśli poucinasz sobie ręce i nogi.
          >
          > Rozpij się, albo rozćpaj. W tedy zapewnią ci kompleksową opiekę i pomoc w organ
          > izacji funduszy na życie w nałogusmile
          >

Niestety jestem po rozmowie z panem od opieki i pan mi mowi, ze nie ma podstaw do tego byc cokolwiek otrzymała, bo muszę spełniać wymogi np. byc alkoholiczka!!!
          Zapyalm dlaczego tylko patologia dostaje zasilki-a on ze tak jest w ustawei!! I ze nie ma podsta, bo brak dochou to nie podtawa!!
          Wiem, ze cos jest nie tak z opieka, bo maja w d.. relane problemy

chyba sie odwolam
          • ct19 Re: pieniadze 02.03.11, 21:24
            HAHAbig_grin no widzisz. Najlepiej iść do burmistrza od razu... bo w starostwie powiedzą ze to nie ich sprawa...
    • basia181 Re: pieniadze 02.03.11, 00:30
      Skoro to Twoje mieszkanie, to wykop nieroba!
    • mozambique Re: pieniadze 02.03.11, 11:31
      wybralas sobie lenia i niezdare na PARTNERA i OJCA SWEGO DZIECKA ????????

gratuluje !
      • ct19 Re: pieniadze 02.03.11, 21:28
        pogratulowała ta, która wybrała sobie faceta idealnego i przesiaduje teraz na forum dla samodzielnych mamsmile

ludzie czasami się zakochują, nie wiedzą dlaczego w tym akurat skoro to ostatni sk***&^l. Życie. Bardziej dziwiłby mnie fakty że w dzisiejszych czasach bardziej troszczą się o żuli i ćpunów niż o ludzi którzy chcą dobrze żyć.
        • miaowi Re: pieniadze 02.03.11, 23:33
          Zupelnie tak, jakbysmy robily to celowo, prawda? Specjalnie szukamy najwiekszego gnoja, nieroba i psychola w okolicy zeby spieprzyc dziecku zycie.
          Bardzo lubię takie obwinianie o wybór złego ojca...
          • ct19 Re: pieniadze 03.03.11, 08:56
            najciemniej jest pod latarnią. Może kolezanka w ten sposób chce odwrócić uwagę od swoich kulawych wyborówsuspicious

te lenie i nieroby też mają swoje drugie połówki... niestetysmile
            • aliccja85 Mops u mnie 03.03.11, 11:17
              Jestem zaszokowana tym co dziewczyny piszecie o MOPSIE u mnie paczki, pomoc finansowa jest na norma!!!!! Kazdy kogo dochod kwalifikuje na zasilek celowy dostaje paczki-sa to na miesiac 1kg sera, 5kg cukru, 5kg maki, slodycze dla dzieci, musli na mleko, makarony, konserwy z sokolowa, dzemy z lowicza/tylko inaczej opakowane/ no tego jest multum i trzeba samochodem po to przyjezdzac. Do tego zasilek tak jak pisalam celowy

Wypłacany jest w celu zaspokojenia niezbędnej (konkretnej) potrzeby bytowej. Zasiłek może być przeznaczony na/ może pokryć:
              - koszty zakupu żywności, leków, leczenia,
              - kupno opału, odzieży, niezbędnych przedmiotów użytku domowego,
              - drobne remonty i naprawy w mieszkaniu,
              - koszty pogrzebu,
              - bilet kredytowy.

Zasiłek może być również przyznany osobie lub rodzinie, która poniosła straty w wyniku:
              - zdarzenia losowego,
              - klęski żywiołowej lub ekologicznej.
              W tych przypadkach pomoc może być przyznana niezależnie od dochodu i może nie podlegać zwrotowi. Sytuacja, w której dokonuje się zwrotu pomocy dotyczy osób lub rodzin przekraczających kryterium dochodowe - piszemy o tym poniżej.

Pomoc dla osób lub rodzin przekraczających kryterium dochodowe
              Specjalny zasiłek celowy może być przyznany w szczególnie uzasadnionych przypadkach osobie albo rodzinie o dochodach przekraczających kryterium dochodowe. Pomoc nie podlega zwrotowi jeśli wysokość pomocy (wartość) nie przekroczy odpowiedniego kryterium dochodowego. W szczególnie uzasadnionych przypadkach osobie albo rodzinie o dochodach przekraczających kryterium dochodowe może być również przyznany zasiłek okresowy, zasiłek celowy lub pomoc rzeczowa, pod warunkiem zwrotu części lub całości kwoty zasiłku lub wydatków na pomoc rzeczową.

Teraz jest to kwota-strzelam bo nie wiem 350? zl na osobe/trzeba zapytac w MOPS JAKIE JEST KRYTERIUM DOCHODOWE DO UZYSKANIA ZASILKU CELOWEGO
              I CO NAJWAZNIEJSZE NIE MAJA PRAWA GO ODMOWIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NIKOMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • ct19 Re: Mops u mnie 03.03.11, 19:36
                no, a u mnie odmawiają i to z uśmiechem na twarzy. W starostwie rozkładają ręce, można by do burmistrza iść, ale tak się zastanawiam czy to nie jest walka z wiatrakami....
                • aliccja85 Re: Mops u mnie 03.03.11, 19:44
                  Nie rozumiesz-oni nie moga odmowic
                  Idziesz, bierzesz wniosek na zasilek celowy i wypelniony go oddajesz
                  Musza ci przyznac pieniadze
                  • ct19 Re: Mops u mnie 03.03.11, 20:05
                    nie, to ty nie rozumiesz, że w większośli mopsach jest tak jak ja piszę. U mnie nie ma wniosków-pisze się prośbe, zanosi, baba liczy kalkulatorem dochód, jak wyjdzie w granicach to przysyłają kogoś na przeszpiegi. Zaglądają w każdy kąt domu, lodówki na koniec stwierdzają że rodzice mają opbowiązek mnie utrzymywać i żeby podać o alimenty. Co więcej kobieta upiera się przy tym że jeśli jestem zdrowa i moje dziecko również,. to nie należy nam się żadna pomoc prócz zasiłku rodzinnego i dodatku dla samotnych matek. NIE MA U MNIE CZEGOŚ TAKIEGO JAK WNIOSEK O ZASIŁEK STAŁY. W starostwie wiedzą, bo byłam się odwołać i ze skargą, ale trzymają strone mopsu.
                    Ale tak jest prawie wszędzie... więc nie wmawiaj nam, że jest inaczej, tylko dla tego że u ciebie urzędnicy staneli na wysokości zadania.
                    • paczek_lukrowa Re: Mops u mnie 03.03.11, 22:33
                      ct19 napisała:

>NIE MA U MNIE CZEGOŚ TAKIEGO JAK WNIO
                      > SEK O ZASIŁEK STAŁY. W starostwie wiedzą, bo byłam się odwołać i ze skargą, ale
                      > trzymają strone mopsu.
                      > Ale tak jest prawie wszędzie... więc nie wmawiaj nam, że jest inaczej, tylko dl
                      > a tego że u ciebie urzędnicy staneli na wysokości zadania.

niestety tak jest. Nie ma zadnych wnioskow. Jest pan co to bada bada i wybadac nie moze. U nas dochod to 99zl na domownika, a pan mi pie..rzy.. ze nie spelniam warunkow, bo... nie jestem alkohloiczka!! O nei wiedzi zadnej patologii. I patrzac wo czy mowi: brak pieniedzy to nie powod.. Odmowil nam pomocy, mimo ze jestem w stanie wiele rzeczy udowodnic, a zreszta wszystko wiac golym okiem. Juz 2 raz probowalam: uymawiam sie na psotkanie a on tylko czeka bym wyszla, bo i tak mi nie da. Wczesnije sie ltumaczyl, ze on tylko 1000 zl na gmine i sa ludzie w grszych sytacjach!!!!! Niestety ja nie popuszcze, bo ten zasilek jest dla mnie ratunkiem.
                      • baltycki Co Wy wypisujecie?? 04.03.11, 13:05
                        > ct19 napisała:
                        >
                        > >NIE MA U MNIE CZEGOŚ TAKIEGO JAK WNIOSEK O ZASIŁEK STAŁY.
                        > >W starostwie wiedzą,

paczek_lukrowa napisała:
                        > niestety tak jest. Nie ma zadnych wnioskow.

No prosze, a ustawa o pomocy spolecznej stanowi:
                        art. 102
                        1. Świadczenia z pomocy społecznej są udzielane na wniosek osoby zainteresowanej, (....)
                        na wniosek!!
                        (nie ma gotowych drukow to trzeba samemu napisac)

>U nas dochod to 99zl na domownika, a pan mi pie..rzy..
                        art. 8
                        Prawo do świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej, z zastrzeżeniem art. 40, 41, 53a, 78 i 91 przysługuje:

1) osobie samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza kwoty 461 zł, zwanej dalej "kryterium dochodowym osoby samotnie gospodarującej",

2) osobie w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza kwoty 316 zł, zwanej dalej "kryterium dochodowym na osobę w rodzinie",

3) rodzinie, której dochód nie przekracza sumy kwot kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, zwanej dalej "kryterium dochodowym rodziny"

- przy jednoczesnym wystąpieniu co najmniej jednego z powodów wymienionych w art. 7 pkt 2-15 lub innych okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy społecznej.

> ze nie spelniam warunkow, bo... nie jestem alkohloiczka!!
                        > O nei wiedzi zadnej patologii.
                        > I patrzac wo czy mowi: brak pieniedzy to nie powod..
                        art. 7
                        Pomocy społecznej udziela się osobom i rodzinom w szczególności z powodu:

1) ubóstwa;

4) bezrobocia;

Owszem, taki punkt tez jest:
                        13) alkoholizmu lub narkomanii;

> 2 raz probowalam: uymawiam sie na psotkanie a on tylko czeka bym wyszla,
                        > bo i tak mi nie da. Wczesnije sie ltumaczyl, ze on tylko 1000 zl na gmine
                        > i sa ludziew grszych sytacjach!!!!! Niestety ja nie popuszcze, bo ten zasilek
                        > jest dla mnie ratunkiem.

Nie sluchaj pieprzenia pana tylko zloz wniosek na pismie!
                        Odpowiedz tez musisz dostac na pismie i od niej mozesz odwolac sie.
                        Wielu urzednikow pieprzy glupoty, bo pieprzenie nie zostawia sladowa swiadkow brak.
                        Tego co mowia nie odwaza sie napisac w odmowie, to juz slad i dowod jego pieprzenia.

Wszystkim radzilbym najpierw przeczytac ustawe o pomocy spolecznej.. ustawe o swiadczeniach rodzinnych.. i na nich opierac swoje rady a nie na
                        "bo ja tak mialam",
                        "bo tak mi powiedziala pani"..

>pan mi pie..rzy.. ze nie spelniam warunkow, bo...
                        > nie jestem alkohloiczka!! O nei wiedzi zadnej patologii.
                        > I patrzac wo czy mowi: brak pieniedzy to nie powod..
                        • baltycki Re: Co Wy wypisujecie?? Korekta. 04.03.11, 13:12
                          1) osobie samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza kwoty 461 zł, zwanej dalej "kryterium dochodowym osoby samotnie gospodarującej",

2) osobie w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza kwoty 316 zł, zwanej dalej "kryterium dochodowym na osobę w rodzinie",

Kwoty te juz nie sa aktualne..
                          Obecnie W 2011 r.:
                          Kryteria dochodowe wynoszą:
                          1. dla osoby samotnie gospodarującej - w wysokości 477 zł,
                          2. dla osoby w rodzinie - w wysokości 351 zł.
                          • aliccja85 I wlasnie o to mi chodzi ;-) 04.03.11, 13:16
                            Idealnie podsumowalas wink
                    • paczek_lukrowa Re: Mops u mnie 03.03.11, 22:36
                      tak: mowil ze rodzice maja mnie utrzymywac- mnie dorosłego clzoweika rodzice!!!
                      • aliccja85 Ja z tego korzystalam!!!!! 04.03.11, 11:27
                        Sluchaj na 1 osobe dochod nie przekraczal progu i zlozylam o zasilek celowy
                        Moi rodzice maja bardzo wysokie dochody ale skoro mi sie nalezalo to korzystalam
                        Dostawalam miesiecznie okolo 250zl moze nie duzo ale plus paczki
                        Gdybym sie nie znala/nie korzystala to bym sie tu nie wypowiadala
                        Oczywiscie babaczka przychodzi na poczatku-oglada mieszkanie pyta czy czegos trzeba ale nie ze lodowke otwiera-u mnie stal nowy tv, nowe meble itp i nic nie powiedziala
                        Proponuje poczytac o zasilku celowym/nie stalym lub okresowym bo to calkowicie co innego
                        Chce Wam pomoc a czytam takie cos....
                        I KAZDY MOPS MA TE SAME PRIORYTETY JESLI ZLOZYSZ NA CELOWY TO MUSISZ DOSTAC TO CO ONE GADAJA TO MOGA GADAC ZLOZ DOKUMENTY I POCZEKAJ NA ROZPATRZENIE
                        A rodzicow moich nigdy nie probowali w to wciagnac wink
                        • aliccja85 Do ct19 04.03.11, 11:29
                          Jesli chcesz na pw powiem Ci z ktorego mopsu korzystalam-bo to prawda wink
                        • paczek_lukrowa Re: Ja z tego korzystalam!!!!! 07.03.11, 22:48
                          aliccja85 napisała:

> Sluchaj na 1 osobe dochod nie przekraczal progu i zlozylam o zasilek celowy
                          > Moi rodzice maja bardzo wysokie dochody ale skoro mi sie nalezalo to korzystala
                          > m
                          > Dostawalam miesiecznie okolo 250zl moze nie duzo ale plus paczki
                          > Gdybym sie nie znala/nie korzystala to bym sie tu nie wypowiadala
                          > Oczywiscie babaczka przychodzi na poczatku-oglada mieszkanie pyta czy czegos tr
                          > zeba ale nie ze lodowke otwiera-u mnie stal nowy tv, nowe meble itp i nic nie p
                          > owiedziala
                          > Proponuje poczytac o zasilku celowym/nie stalym lub okresowym bo to calkowicie
                          > co innego
                          > Chce Wam pomoc a czytam takie cos....
                          > I KAZDY MOPS MA TE SAME PRIORYTETY JESLI ZLOZYSZ NA CELOWY TO MUSISZ DOSTAC TO
                          > CO ONE GADAJA TO MOGA GADAC ZLOZ DOKUMENTY I POCZEKAJ NA ROZPATRZENIE
                          > A rodzicow moich nigdy nie probowali w to wciagnac wink

Art. 39. [Zasiłek celowy]
                          1. W celu zaspokojenia niezbędnej potrzeby bytowej może być przyznany zasiłek celowy.
                          2. Zasiłek celowy może być przyznany w szczególności na pokrycie części lub całości kosztów
                          zakupu żywności, leków i leczenia, opału, odzieży, niezbędnych przedmiotów użytku domowego,
                          drobnych remontów i napraw w mieszkaniu, a także kosztów pogrzebu.
                          3. Osobom bezdomnym i innym osobom niemającym dochodu oraz możliwości uzyskania świadczeń
                          na podstawie przepisów o powszechnym ubezpieczeniu w Narodowym Funduszu Zdrowia
                          5
                          może być
                          przyznany zasiłek celowy na pokrycie części lub całości wydatków na świadczenia zdrowotne.
                          4. Zasiłek celowy może być przyznany w formie biletu kredytowanego.
                          Art. 40. [Zasiłek celowy]
                          1. Zasiłek celowy może być przyznany również osobie albo rodzinie, które poniosły straty w wyniku
                          zdarzenia losowego.
                          2. Zasiłek celowy może być przyznany także osobie albo rodzinie, które poniosły straty w wyniku
                          klęski żywiołowej lub ekologicznej.
                          3. Zasiłek celowy, o którym mowa w ust. 1 i 2, może być przyznany niezależnie od dochodu i może nie podlegać zwrotowi.

tak tak, tak lae decyzja zelzy od MOPSU
                          Nie ma przepisow nakazujacych mpsowu udzielenie zasilku celowego-to jego wola i jego decyzja!!!
                          • ct19 Re: Ja z tego korzystalam!!!!! 08.03.11, 09:12
                            no dokładnie. Przecież decyzxje podejmują te rury z mopsu, a wiadomo że interpretacji przepisów są miliony i wiadomo tez, przynajmniej u mnie, że większość tych pieniążków jest przyzanawana po znajomości.
                            Najchętniej poszłabym z tym do tv, z nadzieją że zmienią kadre. Panie te pracują w opiece po 20 lat i kierują się swoimi zasadami, w dupie mają przepisy i dobro. Obrażają, poniżają i jeszcze potrafią obgadać na mieście że taka i taka do opieki przychodzi.....
                    • a1ma Re: Mops u mnie 04.03.11, 12:12
                      > Co więcej kobieta upiera się przy tym że jeśli jestem z
                      > drowa i moje dziecko również,. to nie należy nam się żadna pomoc prócz zasiłku
                      > rodzinnego i dodatku dla samotnych matek. NIE MA U MNIE CZEGOŚ TAKIEGO JAK WNIO
                      > SEK O ZASIŁEK STAŁY

Nie chcę być niemiła, ale to chyba całkiem racjonalne, prawda?
                      Jasne, że należy pomóc w trudnej sytuacji życiowej, ale na stałe? Dlaczego państwo miałoby utrzymywać NA STAŁE zdrowe, zdolne do pracy osoby?
                      • aliccja85 Re: Mops u mnie 04.03.11, 12:26
                        TAK DLATEGO PISZE O TYM CALY CZAS TO NIE ZASILEK STALY A OKRESOWY
                        ZASILEK SATALY DAJE SIE NA NIEPELNOSPRAWNOSC
    • ct19 Re: pieniadze 05.03.11, 10:35
      a1ma może dlatego że tej pracy nie ma i to te zdrowe osoby, kiedy odchowają dziecku pójdą do pracy i państwo ściągnie z nich 10 razy to-co dało. teraz nie dało a pożyczyło. A narkoman i żul do pracy nie pójdzie.

alicja, baltycki. czy wy myślicie że ja poszłam do opieki z bukietem kwiatów albo tabliczką czekolady?? troche dystansu inteligencjo tego świata...
      Pisze wniosek/prośbe. pani czyta, liczy dochód. przychodzą do domu(jeśli się załapuję0 patrzy, komentuje, pojęczy pojęczy, stwierdzi że zasiłek się nie należy, że prawdopodobnie będzie przyznana jakaś jednorazowa pomoc(prawdopodobnie bo decyzje otrzymuje się później na piśmie. mówi że jednorazowa ponieważ powinnam podać rodziców o alimenty.
      Ustawą to oni/one sobie dupe wycierają.

• aliccja85 Ja Ci pomoge 05.03.11, 10:52
        Ja Ci pomoge napisz mi na poczte swoj numer gg
        Nie jestem inteligencja tego swiata
        Zasilek celowy JEST JEDNORZAOWY sklada sie o niego raz na miesiac i tu te babki maja racje bo nikt Ci stalego nie da
        Jak przychodzi niech jeczy jej sprawa
        A co do rodzicow-oni nie maja obowiazku upubliczniac swoich dochodow i tyle. Nie ma moliwosci aby z nich sciagneli
        A i co do zasilku ze to niby "pozyczka" jak byk pisze ze TO BEZZWROTNA POMOC" nie dorabiaj teorii do praktyki
        Sluchaj kiedys korzystalam z mops, ale tez wielu osoba pomoglam
        Jestem nauczycielka/teraz akurat siedze w domku bo to 8mies ciazy/ ale wielu osoba pomoglam
        Wydaje mi sie ze u Ciebie podstawowym problemem jest to ze ty chcesz cos co ci sie nie nalezy-zasilek staly
        Tobie przyznaja celowy/ nawet jest min jakie musisz dostac TYLKO NIE MOZESZ PRZEKRACZAC KWOTY WYZNACZONEJ NA 2011
        Mozesz sie starac tez o dodatek mieszkaniowy/jak masz mieszkanie/ Jak nie i mieszkasz z rodzicami to piszesz ze jestes na osobnym gosp domowym bo to bardzo wazne
        Napisz do mnie
        A co "komentowania" i "jeczenia" pani z MOPS na wizycie-Ty chciesz pieniadze czy ja na mila kawke zapraszasz??
        • aliccja85 Re: Ja Ci pomoge 05.03.11, 21:19
          Jak by cos czekam na email bo nic nie dostalam
          • ct19 Re: Ja Ci pomoge 06.03.11, 09:46
            smilewysłany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka