Dodaj do ulubionych

alimenty i ich egzekwowanie

29.11.12, 14:25
Chciałam was zapytać,jak to jest z ojcem obcokrajowcem,który mieszka w jeszcze innym kraju,a matka z dzieckiem w PL.
Znajomej zasądzono alimenty w wys.1000zł.Ojciec dziecka przebywa w jednym z krajów UE,ale pochodzi z kraju,który do UE nie nalezy.
Jak to będzie jak on jej nie będzie płacił alimentów i nie spłaci zaległych.Znaczy sie alimenty ustalono w tym tyg ale nakazano mu spłacić je od listopada 2011r.
Jak polskie prawo ma wpływ na takiego kolesia?Nie mówię,że nie płacił nigdy...Płacił,ale panna przeznaczała kase na "zabawę" to się wkurzył i przestał płacić.Tak jakoś w zeszłym roku.Jak to będzie teraz?W pl to komornik i takie tam...a w tym przypadku?
Będę wdzięczna za odp w tej sprawie.Dziękujęsmile
Obserwuj wątek
    • annakate Re: alimenty i ich egzekwowanie 29.11.12, 16:49
      Wszystko zależy od kraju. O ile egzekucja w Unii jest jeszcze jako tako skuteczna (o ile delikwent ma legalny pobyt i legalne zatrudnienie) to egzekucja od obywatela kraju pozaunijnego, zwłaszcza jeśli nie ma legalnego pobytu i pracuje na czarno raczej na pewno będzie bezskuteczna. Szczegóły można dopytać z w sądzie okręgowym właściwym dla sądu, który alimenty zasądził, w jednostce zajmującej się obrotem zagranicznym; sąd okręgowy pośredniczy przy załatwianiu zagranicznych wniosków egzekucyjnych.
      • to_ja_tola Re: alimenty i ich egzekwowanie 29.11.12, 23:35
        powiedzmy,że zdarza mu się pracowac legalnie...
        Ale w większości czasu chyba nie bardzo.Jak moga z kogoś takiego ściągnąc alimenty?
        • annakate Re: alimenty i ich egzekwowanie 30.11.12, 15:55
          szczerze? nijak.
          Najczęściej taka osoba nie ma stałego miejsca zamieszkania, więc trudno ją namierzyć; nie ma znaczącego majątku - więc nawet ja się ja namierzy, to nie ma co zlicytować, a dochodów oficjalnych nie ma. Lipa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka