Dodaj do ulubionych

annakate - pomocy

19.04.13, 09:34
Zadzwoniłam do Biura Obsługi Interesanta i bardzo miła pani powiedziała, że sprawa jest "bezterminowo odroczona" (????). Annakate, jakie mogą być przyczyny "bezterminowego odroczenia"? Złożyłam "wniosek o ustanowienie kuratora dla nieznanego z miejsca pobytu"; gdy ponad dwa tygodnie temu zadzwoniłam do Biura Obsługi Interesanta, to został "ustanowiony kurator", ogłoszenie wisiało już w UM i po tygodniu (dlaczego w UM "miało" wisieć tylko tydzień?) "miało wrócić" do sądu. A dzisiaj - "bezterminowe odroczenie".
Czy w takiej sytuacji mogę napisać to co kiedyś sugerowałaś "proszę o jak najszybsze podjęcie kroków zmierzających do wydania merytorycznych decyzji w sprawie sygnatura..."? Czy jednocześnie mogę złożyć drugi wniosek, że "ze względu na trudną sytuację materialną proszę/wnoszę o przyspieszenie/wyznaczenie terminu rozprawy". Czy oba wnioski nie wykluczają się wzajemnie?

ps. "sprawa" ciągnie się od 31-go października 2012 roku
Obserwuj wątek
    • annakate Re: annakate - pomocy 19.04.13, 18:35
      nie potrafię Ci powiedzieć, dlaczego sprawa jest bezterminowo odroczona, jesli jest wyznaczony kurator, to wiadomo z góry ile ogłoszenie ma "odwisieć" (z reguły 30 dni - kurator musi mieć czas na zebranie informacji, korespondencję) i można wyznaczyć termin na - powiedzmy - 14 dni od zdjęcia ogłoszeń. To jest niezgodne z regułami sztuki, żeby sprawa była bez terminu o ile nie są prowadzone czynności, których czasu z góry przewidzieć się nie da. Uważam, że takie pisemko, jak Ci proponowałam powinnaś złozyć (mogłaś już wtedy), naprawdę nie ma na co czekać, nic nie tracisz, ono nic nie wstrzymuje., możesz złozyć oba takie jak piszesz. Jeśli po tygodniu od złożenia nie będzie terminu - to następne a jeśli nadal nic się nie będzie działo - to umówić się na dyzur do przewodniczącego wydziału albo do prezesa i grzecznie acz stanowczo domagać się, żeby coś zaczęło się dziać.
      • wiki35 Re: annakate - pomocy 19.04.13, 19:05
        Dostanę odpowiedź? Jeżeli dostanę odpowiedź, a w odpowiedzi Przewodnicząca stwierdzi, że wszystko jest zgodne z procedurami? I czy w obu przypadkach jest to "prośba" czy "wniosek"?
        • annakate Re: annakate - pomocy 19.04.13, 21:12
          Wniosek, sądu się nie prosi; Ty się nie dopraszasz łaski, tylko realizujesz konstytucyjne prawo do sądu. Odpowiedzią powinno być wyznaczenie terminu, albo racjonalne wytłumaczenie dlaczego jest niewyznaczony - choć moim zdaniem powinien być wyznaczony, bliższy lub dalszy, ale zawsze. Ja rozumiem, że jak wydział jest niewielki to o klęskę kadrową łatwo i może być tak, że jak jedna z dwóch czy trzech osób wypada z obiegu (bo np. jest na długim zwolnieniu albo odeszła na emeryturę) to pozostali mają katastrofę, roboty po kokardy i wszystko się wali - ale czy Ciebie musi to interesować? Im więcej i częściej będzie się w sprawie działo, tym większe prawdopodobieństwo, że ktoś jeśli nie z innych powodów to dla świętego spokoju ruszy Twoją sprawę do przodu.
          • wiki35 Re: annakate - pomocy 20.04.13, 04:34
            2 wydziały; w IV - 6 sędziów ( w tym przewodnicząca i zastępca przewodniczącej), w V - 5 sędziów (w tym przewodnicząca i zastępca przewodniczącej) - nie wiem czy to na polskie realia dużo czy mało.

DZIĘKUJĘ CI smile
            • wiki35 Re: annakate - pomocy 20.04.13, 04:36
              a, zapomniałam

kiedy powinna być jakaś reakcja, np. tydzień, dwa tygodnie po wpłynięciu wniosku do sądu?
              • annakate Re: annakate - pomocy 20.04.13, 13:49
                To są jak na rodzinny naprawde duże wydziały - co innego jest, jak 2-3 sędziów i jedna osoba się wykrusza, wtedy łatwo policzyć, że temu kto zostaje obciążenie wzrasta o 50 lub 100 procent z dnia na dzień. Odpowiedź powinnaś mieć najdalej w ciągu tygodnia; z reguły sądy są dłużej czynne w poniedziałek (do 18) i wtedy przewodniczący mają dyżury, na których przyjmują interesantów, zapisz się, przedstaw problem i od razu zapytaj, kiedy będzie decyzja co dalej.
                • wiki35 Re: annakate - pomocy 20.04.13, 17:47
                  dziękuję
                  • annakate Re: annakate - pomocy 22.04.13, 22:24
                    a tu jeszcze w prezencie taka ładną broszurkę Ci znalazłam
                    www.lodz.so.gov.pl/pliki/file/wzory%20formularze%20broszury/Obyw-w-post-cywilnym-calosc.pdf
                    • wiki35 Re: annakate - pomocy 25.04.13, 12:32
                      i nawet na pulpit sobie ściągnęłam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka