Dodaj do ulubionych

Alimenty z zagranicy

05.05.13, 21:44
a dokładnie z Niemiec. eks wyjechał prawie rok temu a wczesniej nie płacił alimentow (nie moglam sciagac przez komornika bo nie był tu nigdzie zameldowany ani nie pracował szkoda było zachodu). obecnie prawie zalega 14 tys dostałam z tego 1000 euro. w czasie rozmowy przyznał sie, ze dostał juz kontrakt na stala prace, dostał podwyzke i ogolnie dobrze mu sie wiedzie. no mi zdecydowanie gorzej bo zostawił mnie z mega długami ale to nie o tym. postanowiłam wystapic do polskiego sadu o podwyzszenie alimentow i podac jego adres w DE gdzie obecnie mieszka na stale i pracuje. Poniewaz zarabia ponad 2 tys euro chcialabym wystapic o 2 tys zl. ma to szanse? i czy on musi przyjechac na sprawe aby sedzina wydała orzeczenie?
Obserwuj wątek
    • annakate Re: Alimenty z zagranicy 06.05.13, 10:49
      Przyjechać na sprawę nie musi, musi mieć prawidłowo doręczone zawiadomienie o terminie. Może zająć stanowisko na piśmie, może tego nie zrobić - wtedy będzie wyrok zaoczny.
      Co do wysokości alimentów - jeśli wykażesz, że dochodzona kwota jest uzasadniona kosztami utrzymania dziecka i leży w zakresie możliwości pozwanego możesz mieć i 10.000 alimentów. Każda sprawa jest inna.
      Uzyskanie wyroku to dopiero polowa sukcesu, druga sprawa to jego wyegzekwowanie, choć jesli gosc pracuje legalnie w Niemczech to nie jesteś bez szans.
      • kingus27 Re: Alimenty z zagranicy 09.05.13, 21:35
        Możesz jeszcze złożyć do centrali Familienkasse wniosek o Kindergeld. Tyle, że do tego trzeba mieć adres eksa, firmę, w której pracuje... 184 euro co miesiąc się dziecku należy OPRÓCZ alimentów.
        • altz Re: Alimenty z zagranicy 09.05.13, 22:08
          kingus27 napisała:
          > Możesz jeszcze złożyć do centrali Familienkasse wniosek o Kindergeld. Tyle, że
          > do tego trzeba mieć adres eksa, firmę, w której pracuje...
          Ojciec musi mieć wolę wypełnić te dokumenty, a nie musi mieć takiej ochoty.

> 184 euro co miesiąc się dziecku należy OPRÓCZ alimentów.
          Jedynie w Polsce, w Niemczech nie. Ale widocznie jesteśmy bogatszym krajem od Niemiec. big_grin
        • anka_cyganka35 Re: Alimenty z zagranicy 09.05.13, 22:35
          to jest cos takiego jak rodzinny na dziecko? a nalezy sie dziecku skoro nie mieszka w DE?
          • danaide Re: Alimenty z zagranicy 11.05.13, 15:16
            Możliwe jest uzyskanie zasiłku z zagranicy na dziecko mieszkające z matką w Polsce jeśli ojciec jest legalnie zatrudniony za granicą. Papiery wypełnia oboje rodziców - sprawę w Polsce załatwia się w regionalnych centrach polityki społecznej, poszukaj w sieci, poszukaj lokalnego, był taki wątek w tym lub ubiegłym roku, poszperaj. Jeśli ojciec jest z tych kombinujących to nie wiem jak to wygląda.
          • danaide Re: Alimenty z zagranicy 11.05.13, 16:54
            forum.gazeta.pl/forum/w,29377,26192576,26192576,pytanie_o_child_benefit.html
            Masz linka
          • baltycki Re: Alimenty z zagranicy 11.05.13, 19:55
            anka_cyganka35 napisała:

> to jest cos takiego jak rodzinny na dziecko? a nalezy sie dziecku
            nalezy sie w rodzicom

>skoro nie mieszka w DE?
            Ale mieszka w UE
        • prochottka1 Re: Alimenty z zagranicy 10.05.13, 15:33
          kingus27 napisała: Możesz jeszcze złożyć do centrali Familienkasse wniosek o Kindergeld. Tyle, że
          > do tego trzeba mieć adres eksa, firmę, w której pracuje... 184 euro co miesiąc
          > się dziecku należy OPRÓCZ alimentów.

to jest ulga dla rodziców z tytułu posiadania dziecka,
          a nie jak piszesz ze dziecku się należny
          dla dziecka są alimenty -
          wniosek możne złożyć ex jako osoba płacącą podatki w de a nie matka ścigająca go za alimenty
          jeśli ex płaci alimenty to są one pomniejszone o polowe tej sumy
          • baltycki Re: Alimenty z zagranicy 11.05.13, 19:50
            prochottka1 napisała:

> jeśli ex płaci alimenty to są one pomniejszone o polowe tej sumy
            pomniejszone-jesli Kindergeld w calosci otrzuje matka dziecka
            inynmi slowy- naleza sie jej alimenty+polowa Kindergeldu
          • kingus27 Re: Alimenty z zagranicy 20.05.13, 23:50
            Od 2010 prawo się zmieniło-jeśli matka mieszka z dziećmi w PL, to Kindergeld przesyłany jest na jej konto. Ojciec mieszkający w DE tych pieniędzy nie otrzyma. Akurat jestem w temacie, bo nawet zgoda eksżony i podpisanie wniosku wraz z odpowiednim oświadczeniem u notariusza nic nie zmieniła, Familienkasse ojcu kasy nie da, za to mieszkającej w PL matce i dzieciom-tak
            • anka_cyganka35 Kingus 21.05.13, 13:30
              a kto musi o to wnioskować?
            • prochottka1 Re: Alimenty z zagranicy 21.05.13, 14:05
              kingus27 napisała:

> Od 2010 prawo się zmieniło-jeśli matka mieszka z dziećmi w PL, to Kindergeld pr
              > zesyłany jest na jej konto. Ojciec mieszkający w DE tych pieniędzy nie otrzyma.

nie zawsze tak jest.
              wniosek składa osoba pracująca na terenie Niemiec

Familienkasse ojcu kasy nie da, za to mieszkającej w PL matce i dzieciom-tak
              a na jakiej podstawie??
              • kingus27 Re: Alimenty z zagranicy 27.05.13, 13:25
                Wniosek składa matka, jako osoba, u której faktycznie dziecko mieszka. Składa się do centrali Familienkasse Nürnberg, albo do swojego oddziału ROPS w Polsce. W zasadzie wniosek powinien podpisać ojciec dziecka, ale wystarczy podać jego adres zamieszkania lub miejsce zatrudnienia na terenie DE. Trwa to wtedy dłużej.
                Nie piszcie o połowie Kindergeldu, która należy się ojcu, bo płaci alimenty. Jest tak, jeśli płaci je zgodnie z prawem niemieckim i są przez DE zasądzone. Do alimentów zasądzonych przez polski sąd ma się to nijak.

Tekst linka

tak na szybko, po polsku, aczkolwiek widzę, że trochę nie bardzo dokładnie temat ruszony, to jednak ogólnie przedstawia "na jakiej podstawie"
    • baltycki Re: Alimenty z zagranicy 11.05.13, 20:24
      anka_cyganka35 napisała:

>Poniewaz zarabia ponad 2 tys euro chcialabym wystapic o
      > 2 tys zl. ma to szanse?

Wysokosc alientow w Niemczech w zaleznosci od zarobkow netto zobowiazanego i wieku dziecka

www.rechtsanwaeltin-kruesmann.de/anwalt1
      Pierwsza-tabela--wysokosc alimentow-dodaj nalezna matce polowe Kindergeldu-92€
      Druga-tabela- Tyle placi ojciec gdy matka otrzymuje caly Kindergeld-184€

(to sa wskazowki dla sadow a nie obowiazujace prawo)
      • anka_cyganka35 Re: Alimenty z zagranicy 12.05.13, 11:30
        no tak tylko sprawa bedzie prowadzona przez polski sad i tutaj bedzie orzekana wysokosc alimentów a nie w niemieckim sadzie takze ta tabelka nie ma w tym przypadku zastosowania. ale dziekuje za wszystkie informacje. Eks pracuje legalnie w DE takze mam nadzieje, ze sciaganie alimentów bedzie mozliwe. on mial zasadzone 2 lata temu w czasie rozprawy rozwodowej gdzie nie zarabiał wtedy nic 600 zł. teraz jak jego sytuacja sie zmieniła bo ma stała prace do tego dziecko wieksze potrzeby bo poszło do szkoły rozmawiałam z nim o kwocie 1000 zł czyli 150 euro. nie zgodził się więc musimy się niestety spotkać w sadzie.
        • anka_cyganka35 Re: Alimenty z zagranicy 12.05.13, 11:33
          sorki te 150 euro to miało byc przy kwocie 600 zł a nie 1000 zł.
        • danaide Re: Alimenty z zagranicy 12.05.13, 15:10
          1000 zł jest realne przy takich zarobkach eks - przynajmniej w wawie - jeśli będziesz potrafiła uzasadnić potrzeby dziecka i jeśli dotąd potrafiłaś co najmniej dwa razy tyle wyłożyć=).
    • prochottka1 Re: Alimenty z zagranicy 12.05.13, 15:41
      a nie możesz dogadać się z ex żeby złożył wniosek na Kindergeld?
      i jeszcze niech coś dołoży z wypłaty np 150 €
      • anka_cyganka35 Re: Alimenty z zagranicy 12.05.13, 16:03
        juz nie mam siły sie z nim dogadywac. potrzeby dziecka wzrosły a przy jego dochodach np 1500 euro 150 euro alimentów uwazam za śmieszne. pierwsze zaległości zaczął mi płacić po 1,5 roku a w lipcu beda dwa lata od sprawy rozwodowej. i na chwile obecna deklaruje oczywiscie splate zaległości ale w blizej nie określonej przyszłości. a ja juz sama po prostu nie daje rady z tym wszystkim. wiec chce wystapic o podnisienie alimentów i spłatę zaległych z odsetkami. właśnie mam pytanie w związku z tym czy mogę to zrobić na jednym wniosku czy musze oddzielnie wystapic o zalegle i oddzialnie o wyzsze?
        • prochottka1 Re: Alimenty z zagranicy 12.05.13, 16:12
          wiesz 1500 € na niemieckie warunki to nie jest dużo
          biorąc pod uwagę koszty mieszkania, benzyny itd
          dlatego powinien złożyć wniosek o kindergeld
          • anka_cyganka35 Re: Alimenty z zagranicy 12.05.13, 17:09
            mozliwe ale 600 zł alimentow to tez wiele nie jest. a on nie jest tam sam tylko ze swoja dziewczyna. mieszkaja razem czyli koszty utrzymania rozkładają sie im na pół. a jeżeli on ponosi wszystkie koszty czyli utrzymuje ją to robi to kosztem swojego dziecka. a wniosek niech składa jak najbardziej
            • prochottka1 Re: Alimenty z zagranicy 12.05.13, 18:08
              wystąp o podniesienie alimentów, jak będziesz miała wyrok idź do komornika
              możesz tez znaleźć adwokata na terenie Niemiec i on zajmie się sprawa

możne jak ex dostanie pismo od adwokata i jego pracodawca zmniejszy mu pensje o wysokość alimentów to zacznie płacić
              • anka_cyganka35 Re: Alimenty z zagranicy 12.05.13, 18:13
                polski komornik nic nie zrobi. ściagac alimenty z zagranicy mozna tylko przez sad polski
                • Gość: iga38 Re: Alimenty z zagranicy IP: *.awacom.net 06.04.17, 19:45
                  Sąd....moja sprawa toczy sie już 4 lata. wydałam kupe kasy na adwokata, owszem pomógłby , gdyby tylko Pomoc szła z Sądu czy Prokuratury. złożyliśmy do Prokuratury wniosek o ściganie... Ojciec dziecka wszystko tak zorganizował , że udaje biedaka... przepisał majątek na syna z 1 małżeństwa itd.. , nie ma pracy ...smile Umorzył Sąd, nie rozmawiali z nim, nie sprawdzili niczego ... I kto pomoże !!!?
          • Gość: viola Re: Alimenty z zagranicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.14, 11:28
            witam ,chce zapytać o tego pana mecenasa polaka w Niemczech...smile mój były nie płaci alimentów,mieszka i pracuje w Niemczech,muszę coś zrobić...dzięki,pozdrawiam
    • prochottka1 Re: Alimenty z zagranicy 17.05.13, 14:01
      jeśli chcesz napisz do mnie na priv
      podam namiary na polskiego adwokata w de specjalistę w prawie alimentacyjnym
      i być możne dalej powie co możesz zrobić i jak
      • torebka77 Re: Alimenty z zagranicy 17.05.13, 20:27
        prochottka1 napisała:

> jeśli chcesz napisz do mnie na priv
        > podam namiary na polskiego adwokata w de specjalistę w prawie alimentacyjnym
        > i być możne dalej powie co możesz zrobić i jak

Jak możesz napisz mi dane tego adwokata na adres e-mail: torebka77@gazeta.pl ja mam podobny problem co anka_cyganka35, będę wdzięczna
        • anka_cyganka35 Re: Alimenty z zagranicy 19.05.13, 22:04
          dzięki. mój mail: anka_cyganka35@gazeta.pl
          naczytałam sie o alimentach z niemiec i generalnie niemcy mają za przeproszeniem w dupie dzieci nie niemieckie. sprawy w sadach trwaja miesiącami. wyszło na to jednak, ze lepiej założyc sprawe w sadzie polskim. w ubiegłym tygodniu złożyłam w sadzie naszym wniosek o ściąganie zaległych alimentów z niemiec. i byłam mile zaskoczona bo panie wypełniły za mnie wniosek po polsku (ja musiałam wypełnic po niemiecku ale to jest identyczny wniosek jak polski miałam tylko dane przepisac) musiałam donieść wyrok o rozwodzie i międzynarodowy czy unijny akt urodzenia dziecka (dostałam w urzędzie na miejscu bez opłat). no a teraz pozostaje mi czekanie i może to potrwac 2-3 miesiące. no a w tym tygodniu składam wniosek o podwyższenie obecnych alimentów.
      • Gość: mma Re: Alimenty z zagranicy IP: *.dynamic.qsc.de 20.04.15, 11:25
        Witam czy moge takze prosic o namiary adwokara mma7@op.pl
    • majka003 Re: Alimenty z zagranicy 06.07.13, 11:57
      Ja mam syt. z Irlandią. Przy podwyższeniu pierwszy raz sędzia zwrócił się do Ambasady Polskiej w Irlandi o wezwanie go na przesłuchanie,zaprzysiężenie oraz dostarczenia pełnej dokumentacji jego zarobków,wyciągu z konta,itd.Zarabia 300 eur na tydz. a ja dostałam podwyższenie o 200 zł.Zależy na jakiego sędziego trafisz.Z 500 zł na 700 zł.
      • anka_cyganka35 Re: Alimenty z zagranicy 07.07.13, 11:34
        jeżeli tak będzie to po 3 mcach złoże kolejny wniosek o pdowyżkę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka