Dodaj do ulubionych

PILNE - czy musiałyście tłumaczyć pozew?

20.01.15, 10:56
Witam,
złożyłam pozew na początku grudnia ubiegłego roku. Ojciec obcokrajowiec, spoza Europy. Dzisiaj dostaję wiadomość z sądu, że to ja mam złożyć uwierzytelnione tłumaczenie pozwu na język pozwanego w ciągu 7 dni pod rygorem zwrotu pozwu.
Przez 1,5 miesiąca Sąd nie potrafił udzielić informacji na jakim etapie są sprawy, ja naiwnie liczyłam, że pozew jest już w tłumaczeniu i niebawem będzie wysłany do pozwanego. Dzisiaj taka wiadomość i tylko 7 dni! Nie jestem w stanie znaleźć tłumacza, który to uczyni w 7 dni oraz koszty to będzie ok 1000 PLN! Nie stać mnie. Co robić? Co nakazuje powódce składanie tłumaczenia? Sądziłam, że to Sąd tłumaczy dokumenty. Jak to wyglądało u Was? Jakiś paragraf?
Obserwuj wątek
    • tulcymea Re: PILNE - czy musiałyście tłumaczyć pozew? 20.01.15, 11:00
      Pozew o ustalenie ojcostwa, alimenty itd.
      • annakate Re: PILNE - czy musiałyście tłumaczyć pozew? 20.01.15, 21:59
        Przed polskim sądem postępowanie toczy się po polsku, więc oczywistym jest, że pozew i inne dokumenty powinny byc w tym języku. Jesli doręczenie wymaga przetłumaczenia powinien to zrobić sąd - oddać do tłumaczenia pozew, ewentualne załączniki (tu moga od Ciebie wymagać np złożenia odpisów aktów stanu cywilnego na specjalnym formularzu międzynarodowym, bo takie usc wydaje) i zależnie od tego jaki to kraj doręczyć. Metody doręczania są różne, zależnie od tego czy kraj doręczenia przystąpił do konwencji międzynarodowych dotyczących doręczeń w sprawach cywilnych.
        W Twojej sytuacji najistotniejsze jest to, że postępowanie w sprawach o ustalenie ojcostwa jest ustawowo zwolnione od opłat - z tym, że koszty tłumaczenia nie są opłatą, a wydatkiem w postępowaniu. Na twoim miejscu szybciutko (w treminie 7 dni!) wniosłabym o zwolnienie od kosztów postępowania (wniosek napisany osobiście+oświadczenie o stanie rodzinnym i majątkowym - wzór masz tu, papierową wersję otrzymasz w sądzie
        bip.ms.gov.pl/Data/Files/_public/bip/sprawy_cywilne/zalacznik_do_rozporzadzenia_ministra_sprawiedliwosci_z_dn_26_lutego_2014.pdf

a gdyby jeszcze coś szło pod górkę to interweniuj w Wydziale Wizytacyjnym właściwego Sądu Okręgowego - te wydziały zajmują się obrotem zagranicznym.
        • tulcymea do annakate 22.01.15, 11:10
          a czy potrafisz przytoczyć jakiś przepis, zgodnie którym to po stronie Sądu leży tłumaczenie pozwu?
    • danaide Re: PILNE - czy musiałyście tłumaczyć pozew? 20.01.15, 23:01
      Nie pamiętam...smile Miałam wniosek o ograniczenie i pozew o alimenty. Ale zdaje się, że wnosząc pisma wnioskowałam też o zwrot kosztów od pozwanego. Tłumaczenie kosztowało chyba ok. 500 zł. Sąd zasądził mi zwrot połowy kosztów. Tłumaczenie na rozprawie gratis (Skarb Państwa).
      • danaide Re: PILNE - czy musiałyście tłumaczyć pozew? 20.01.15, 23:03
        PS Tłumaczenie wniosku czy pisma do sądu o zmianie adresu ojca dziecka. Swoją drogą, informuję sąd, że ojciec dziecka zmienił adres i jeszcze muszę płacić za to, żeby przetłumaczyli mu moje pismo, że zmienił adres... Pozew o alimenty - gratis.
    • ann.k Re: PILNE - czy musiałyście tłumaczyć pozew? 20.01.15, 23:34
      A wniosłaś o przetłumaczenie pozwu?

Sprawdziłam w swoim pozwie. Napisane było tak: wnoszę o powołanie biegłego sądowego tłumacza języka xxxxx z uwagi na fakt, iż Pozwany nie włada językiem polskim w stopniu, który pozwoli mu zrozumieć treść pozwu i przebieg rozprawy rozwodowej, dlatego też wnoszę o przetłumaczenie pozwu na język xxxxx przed doręczeniem go Pozwanemu oraz wezwanie tłumacza na termin rozprawy;

Tyle, że... sąd pozwu nie przetłumaczył, wysłał go po polsku. Była obawa, że były w odpowiedzi odpisze, że nie zrozumiał treści, ale nie zrobił tego, natomiast mój prawnik wskazał sądowi błąd, żeby się zabezpieczyć przed odrzuceniem pozwu.

Moim zdaniem możesz spokojnie pójść do tłumacza i wnieść na rozprawie o podział kosztów. A jeśli z jego winy, to o całkowite pokrycie.
    • tulcymea Re: PILNE - czy musiałyście tłumaczyć pozew? 22.01.15, 11:08
      Serdecznie dziekuję Wszystkim za odzew i cenne rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka