Dodaj do ulubionych

wysokość alimentów

13.05.16, 12:10
Dziewczyny, jakie dostajecie alimenty? Ojciec mojego dziecka płaci 500zł/msc (póki co nie ma wyroku sądu, czekam na zabezpieczenie). Zastanawiam się na ile mogę liczyć? Dla mnie kwota 500 zł jest śmieszna, szczególnie że przedszkole to ponad 500 zł. A męża stać na duuużo więcej. Ale wiem, że będzie ukrywał dochody. Jak to wygląda z Waszego doświadczenia?
Czy któraś z Was otrzymała taką kwotę o jaką wnosiła?
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: wysokość alimentów 14.05.16, 12:24
      A o jaką kwotę wnosiłaś i jak udowodnilaś możliwości ojca? z doświadczeń i obserwacji - matki często dają się wkręcić sądowi w żałosną "ugodę", równie często nie składają apelacji, nie wykorzystują wszystkich dostępnych możliwości, źle uzasadniają wnioski itd. I odpuszczają.

Mąż ukrywa dochody? to wnieś o zobowiązanie do przedłożenia wyciągów z konta za ostatni rok. Na bazie wydatków można wykazać, że oficjalne zarobki nie współgrają z wydatkami. Jeśli zdołasz coś takiego wychwycić, to masz poważny argument. Żaden sąd nie uwierzy, że facet zarabia 1500 zł, jeśli np. wydatki na ciuchy czy hobby będzie miał wysokie.
      • kikasia80 Re: wysokość alimentów 14.05.16, 22:31
        Wniosłam o 2 tys zł. Mąż na papierze ma 3 tys, ale myślę że Sąd to "uwali" brzydko mówiąc, bo 1. Do tej pory wydawaliśmy 5-6 tys zł/msc. 2. Oprócz pensji prowadzi jeszcze dwie firmy. Oczywiście wykazuje jedynie starty a nie dochód, ale obie firmy ma od 10 lat, więc chyba nikt nie uwierzy że prowadzi je tyle lat, choć nie są dochodowe. Wydatki miesięczne mogę bez problemu udowodnić wyciągami z konta. Tylko, że jak czytam lub rozmawiam ze znajomymi to wszędzie słyszę o alimentach rzędu 800 zł. Włos mi się jeży na głowie. Wiadomo, że teraz będę żyła skromniej, ale nie przeniosę dziecka nagle z przedszkola, które polubił do innego, czy nie przestanę stosować specjalnych kosmetyków (syn ma AZS).
    • cooteq Re: wysokość alimentów 16.05.16, 11:23
      bzdury piszesz koronka2012. osobiście wnosiłam apelacje, ale sąd podtrzymał decyzję SO. wykorzystałam wszystkie dostępne mozliwosci, doskonale uzasadnilam wniosek i ....zasadzono mi na syna 500 zł (ojciec architekt). bzdura jest rowniez ze sady nie obcinaja. obcinaja po obu stronach: matce jej wygorowane oczekiwania i ojcu jego ukrywane dochody.
      po sobie wiem, ze wszystko zalezy od swiatopogladu skladu orzekajacego.
      • koronka2012 Re: wysokość alimentów 16.05.16, 19:27
        Sama doświadczyłam tego, ze sądy bywają mega wyrozumiałe dla tatusiów, ale teraz wiem tez, że w uzasadnieniu najważniejsze jest pokazanie możliwości finansowych ojca.

Większość matek skupia się na uzasadnieniu potrzeb dziecka a nie wykazaniu, że dochody ojca na papierze są zaniżone. Na tym i ja się przejechałam. Ale znam parę osób, które się nad tym pochyliły i wygrały - jedna wyciągnęła referencje ze strony eks-męża, opisała ile kosztują takie usługi, inna na bazie wydatków wykazała, że ktoś rzekomo pozbawiony dochodów nie wydawałby 2,5 tys. na sprzęt komputerowy i nie jeździł na zagraniczne wakacje itd.
    • julita165 Re: wysokość alimentów 16.05.16, 17:17
      Ja dostaję na syna 4,5 roku 800,00 zł ale myśmy z ex wspólnie ustalili taką kwotę. Jak na moje wydatki na dziecko ( samo prywatne przedszkole kosztuje 1000 ) to też uważam ze niewiele ale wiem ile ex zarabia, znam jego możliwości i ograniczenia, sama zarabiam znacznie więcej więc nie oczekiwałam wyższej kwoty. Poza alimentami ex zabiera synka raz w tygodniu na 1 dzień ale specjalnych wydatków z tego tytułu nie ponosi, jakieś groszowe sprawy plus prezenty na rózne okazje.
    • Gość: betttika Re: wysokość alimentów IP: *.play-internet.pl 20.05.16, 08:28
      Ja dla 3-latka wywalczyłam 1,5 tys zł, ale wyrok nie jest prawomocny. Wcześniej było 1 tys, ale doszły wydatki z przedszkolem. 500 PLN to kwota śmieszna szczególnie jeśli pana stać na więcej i jego możliwości zarobkowe na to pozwalają. Do słów poprzedniczek mogę dodać, że znaczenie ma też wkład osobisty w wychowanie dziecka, jak częste i regularne są kontakty? Czy ojciec kupuje dziecku coś ekstra (ubrania, buty).
      Wykazanie waszych wydatków sprzed rozstania wydaje się być dobrym pomysłem - wskazanie poziomu życia dziecka sprzed rozwodu, który po nie powinien się zmienić.
      Zbieraj wszystkie fv, r-ki, udokumentuj opłaty związane z mieszkaniem (czynsz, media), umowa z przedszkolem itp.
      Dobrze jest poszukać prawnika, żeby pomógł ci się ogarnąć w tym wszystkim.
      Powodzenia
      • kikasia80 Re: wysokość alimentów 21.05.16, 16:49
        Prawnika mam, sama bym tego nie ogarnęła w życiu. Ojciec nic dziecku nie kupuje, wszystkie wydatki (przedszkole, ubrania, buty, jedzenie, wycieczki) pokrywam ja. Czasem go gdzieś zabierze, ale to są groszowe sprawy. A ile Twój eks wykazuje dochodu? Bo mój ma na papierze 3 tys. Będziemy udowadniać, że zarabia więcej ale to potrwa pewnie latami.
        A jak długo czekałaś na zabezpieczenie alimentów?
        Pozdrawiam
    • Gość: betttika Re: wysokość alimentów IP: *.play-internet.pl 28.05.16, 00:07
      Udokumentowany dochód 6,5 tys. Pewnie ma więcej z dodatkowych prac itp, ale nie do udowodnienia. Zabezpieczenia sąd nie przyznał. Wyrok zapadł na 1 rozprawie po 9 m-cach od złożenia pozwu za to z datą wsteczną (o to wnioskowałam - zwróć uwagę żeby w pozwie było, że wnioskujesz o alimenty w kwocie... Od daty...).
    • Gość: a Re: wysokość alimentów IP: *.static.ip.netia.com.pl 29.07.16, 14:11
      Też mam pytanie o wysokość alimentów... Mąż zarabia ok 8000 na rękę plus nadgodziny (nawet kolejne 2-3 tys), ma szansę na zwiększenie do 10000 i tzw możliwości na więcej. Ja mam ok 7500 netto. Mamy 3 dzieci w wieku nastoletnim i 20 staż małżeński za sobą. Dotychczasowy poziom życia pochłaniał nasze dochody, w dużej mierze na wydatki "dziecięce" (wakacje rodzinne, obozy dla dzieci, zajęcia dodatkowe dzieci, markowe buty, ciuchy zaś już wyprzedażowe tylko, bez chodzienia po restauracjach itd). Na raze zostaję z dziećmi w naszym domu (ok 2000 miesięcznie na utrzymanie domu potrzeba- media, podatki itd, bez odłożenia na remonty). Mąż musi wynająć mieszkanie. Zaproponował 3000 zł na całą trójkę. Z moich wyliczeń wynika, że powinnam dostać co najmniej 1500 na dziecko, aby nie obniżyć znacząco ich poziomu życia (na pewno trochę się będzie musiał obniżyć). Warszawa. Dzięki za porady.
      • kikasia80 Re: wysokość alimentów 31.07.16, 17:58
        Dużo zarabiasz, pytanie czy to będzie dla sądu atut? Spotkałam się z przeróżnymi historiami: jeśli mama za mało zarabia, niech zmieni pracę na lepiej płatną bo jest MATKĄ i ma utrzymywać dzieci, a tatuś jedynie "dokładać"... Znam też sprawy gdzie mama zarabia wg sądu wystarczająco dużo, więc po co jej jeszcze coś od ojca... Niestety, jak pisały poprzedniczki: sądy są bardzo wyrozumiałem dla Panów... Nie wiem z czego to wynika... Wydatki ojca na auto, winko itp są traktowane z dużym zrozumieniem, a wydatki mamy na np. plecak z najnowszym super bohaterem dla syna to zbytnia rozrzutność...
        Dla mnie 1500 zł na dziecko to rozsądna i realna kwota, nawet przy Twoich zarobkach. Życzę powodzenia.
      • kawka10033 Re: wysokość alimentów 01.08.16, 16:56
        zarabiając taką kwotę powinnaś zainwestować w dobrego prawnika: 1500zł różnicy w ciągu 12 miesięcy daje 18tyś rocznie - prawnik będzie tańszy. nie piszę złośliwie- sama wysądzam alimenty i dla "lajkonika" jak ja system jest skrajnie nieprzychylny (przynajmniej na pierwszej sprawiewink). życzę powodzenia.
    • Gość: Jola Re: wysokość alimentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.16, 23:30
      A ja mam pytanie ile bym dostała. Dziecko ma lat 12, ale mój były mąż ma nową rodzinę i tam też ma dziecko.
      Zarabia bardzo dobrze, około 10-15 tysięcy miesięcznie. Ja nie pracuję, bo moje dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności, ja zresztą sama mam kłopoty ze zdrowiem.
      Pomóżcie dziewczyny bo nie wiem o ile wnioskować.
      • lost_blueberry Re: wysokość alimentów 03.08.16, 09:55
        Jola - nie mozna zgadywać o ile masz wnioskować, musisz sama wyliczyć ile wydajesz na dziecko i wnosić o 50% tej kwoty lub więcej jeśli tata ma mały udział w opiece i wychowywaniu dziecka i/lub większe możliwości zarobkowe. Niektórzy żyją na wysokim poziomie, kupują dzieciom markowe ciuchy, wysyłają na drogie wakacje, wtedy wiadomo że wnioskują o więcej. Inni żyją skromniej i wtedy alimenty są niskie. Jeśli Twój były zarabia tak dobrze jak napisałaś, a Ty nic, to spokojnie możesz wnosić o pokrycie 90% wydatków na dziecko przez niego. Ale pamiętaj żeby po 1-udokumentować swój stan zdrowia, bo samo stwierdzenie "nie pracuję bo mam kłopoty ze zdrowiem" nic nie da, muszą być zaświadczenia lekarskie, po 2 - nie wymyślaj jakiejś wysokiej kwoty z sufitu, bo nikt nie uwierzy że jak do tej pory wydawałaś na dziecko np. 1000 zł to nagle potrzebujesz 2000zł...trzeba realnie ocenić ile na to dziecko wydajesz. Po 3 - jeśli w czasie trwania małżeństwa mąż cię utrzymywał, a ty prowadziłaś dom, to po rozwodzie możesz wnosić też o alimenty na siebie (no chyba że masz inne źródła dochodów- nieruchomość na wynajem, świadczenie dla opiekuna dziecka niepełnosprawnego itp.)
      • celina1984 Re: wysokość alimentów 24.08.16, 18:00
        Powinnaś wnosić o kwotę 2500 tysiąca przy takich zarobkach ojca i niepełnosprawnym dziecku spokojnie tyle otrzymasz. Tym bardziej ze nie pracujesz gdyż musisz dzieckiem się zajmować.
      • celina1984 Re: wysokość alimentów 24.08.16, 18:02
        Aha i w tej sytuacji Twój ex powinien mieć zasadzone nie 50% kosztów utrzymania dziecka ale 100%. Twój wkład własny to opieka nad dzieckiem zwłaszcza, ze nie pracujesz. Sad spokojnie to przyklepie.
    • jj0909 Re: wysokość alimentów 03.08.16, 15:39
      Ojciec i matka zarabiają tak samo po 6,5 tys. netto miesięcznie.
      Pozew rozwodowy złozony jest ugodowo, gdzie dwie strony zgadzają się
      na 1 tys alimentów na 12-letnie dziecko.
      Czy sąd moż eto odrzucić?
      • mysz1978 Re: wysokość alimentów 03.08.16, 19:07
        jak jest ugoda jesli chodzi o wysokosc alimentow, to sad pyta ojca czy podtrzymuje zgode i "przyklepuje:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka