Dodaj do ulubionych

Prokurator!!!

06.02.05, 10:43
Zamierazm w tym tygodniu złożyc doniesienie w prokuraturze na ojca mojego
dziecka o uchylanie sie od obowiązku alimentacyjnego.Wiem ze musze swoimi
slowami napisac co i jak ale nie bardzo wiem jak ma to wyglądac!! Moze wy
wiecie jak takie pismo wygląda (czy podobnie do pozwów sądowych?).Wiem ze
musze zlozyc wyrok sądowy ale czy dołączyc do tego tez pisma od komornika o
nieskutecznosci sciagniecia alimentow?I czy wogole prokuratura zajmuje sie
takimi sprawami, co moze z tego wyjsc!! Nie wiem jak mam wyegzekwowac
alimenty od tatusia, nigdy nie placil (juz ponad rok) i chyba mu sie wydaje
ze ma to z glowy!!!Jesli cokolwiek wiecie na ten temat to napiszcie, z gory
ziekuje i pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • skorpionka76 Re: Prokurator!!! 07.02.05, 11:33
      Nigdy sama nie pisałam doniesienia do prokuratury ale wiem że powinnas dołączyc
      wszylkie dokumenty jakie posiadasz świadczące o tym że nie płaci, wyrok
      również.Brałam udział w takiej sprawie. Prokuratura zajmuje sie takimi sprawami
      i w najlepszym przypadku wyjdzie z tego wyrok w zawieszeniu.Wszystko zależy od
      tego co sie z nim działo w ostatnim roku, jeśli np przebywał w areszcie lub
      odsiadywał wyrok to prokuratura umorzy takie śledztwo. Sąd zobowiąże
      oskarżonego zeby terminowo uiszczał alimenty wyznaczy kuratora. Jeśli po takim
      wyroku nie bedzie płacić grozi mu więzienie.Jeśli chodzi o egzekwowanie
      alimentów to jest to poważny problem, jeśli "tatuś" nie pracuje , komornik nic
      nie moze pomóc w tej sprawie(chyba ze ma jakiś majątek). W niektórych
      przypadkach doniesienie i taka rozprawa pomaga.Pozdrawiam.
      • calvados_s Re: Prokurator!!! 08.02.05, 10:48
        w moim przypadku było to tak
        egzekucję alimentów oddałam komornikowi (zaległośi są dwuletnie). Komornik nie
        mając możliwości ściągniecia od ex (nie stawianie się, mimo podjętej pracy
        dalsze niepłacenie itp) skierował sprawę do prokuratury. Zostałam wezwana na
        policję do złożenia zeznań (w sumie byłam tam dwukrotnie. Ex wyjechała w tym
        czasie poza granice Polski. Sprawa została umozona ze względu na niemożliwość
        ustalenia jego miejsca pobytu.
        • alka44 Re: Prokurator!!! 08.02.05, 12:04
          tak było do 01.05. 2004r., bo płacił za ojca FA. teraz samodzielnie składa się
          pismo do prokuratury.
          Ja składałam w lipcu, ale bez załączników. Prokuratura skierowała na policjęi
          dopiero tam przedstawiałam wyroki i inne załaczniki.
          A tak na marginesie, to wszystkie, które mają problemy z alimentami powinny
          pomóc w wprowadzeniu naszego projektu FA. Ta garstka kobiet, które o to walczą
          to stanowczo za mało. Jak widzę, to większość jakby się z choinki urwała.
          Ale jak się uda coś załatwić, to chętnie wszystkie korzystają (70%), a nawet
          nie myślą o wykończonej Renacie. Czasem to jest mi wstyd za taką bierność.
          • skorpionka76 Re: Prokurator!!! 08.02.05, 12:36
            W jaki sposób można wspomóc ten projekt????Dopiero niedawno dokopałam się do
            tego tematu dzięki internetowi> Sądzę że większość kobiet nie ma o tym pojęcia.
            pozdrawiam
            • ninaninanina Re: Prokurator!!! 08.02.05, 13:11
              Alko, napisalam do Ciebie na gazetowego. Proszę , odbierz pocztę, pozdrawiam
            • alka44 Re: Prokurator!!! 08.02.05, 13:13
              Nie wiem, skąd jesteś
              W całej Polsce powstały Stowarzyszenia walczące o FA. Na stronie Tygodnika
              Finansowego spotykają się kobiety, które starają się coś robić.
              www.tf.pl/view.php?art=14806&limit=50
              Nasz projekt jest w Sejmie. Teraz trzeba pisać i chodzić do posłów z PO i
              całej lewicy. Jedyna nadzieja, że uda się nam ich przekonać. Ale listów musi
              być masa, żeby wiedzieli, ze jest nas dużo i jesteśmy zdesperowane. po majowej
              manifestacji pod sejmemdali 70 %, a teraz znowu nic. Musimy przypominać o
              naszych dzieciach, bo wszyscy maja nas w nosie. Za to płacą za nowe(becikowe)
              • maminka_wiktorynki Re: Prokurator!!! 13.02.05, 14:52

Jakie 70%? komu 70%? 'Starym' rozwódkom! To jest sprawiedliwość? Extra, jeżeli
                o to walczycie, żeby do łask wróciły te matki, które korzystały z funduszu to
                super! Ja wystąpiłam o rozwód w lipcu 2003 i dostałam go w listopadzie 2004, z
                funduszu nie korzystałam i należy mi się jednio wielkie gó*no! Wiecie co,
                płakać się chce, bo wszyscy tylko nas przepychają, zero pieniędzy, zero
                egzekucji alimentów, nic! po prostu nic! To jest ta piękna polityka
                prorodzinna?! Ten kraj jest chory! Matka samotna nie ma żadnych przywilejów ,
                ulg w żłobkach jesteśmy zwykłym ciężarem dla tego zasranego kraju! //jestem
                cholernie wściekła!!!
                • calvados_s Re: Prokurator!!! 15.02.05, 21:25
                  rozumiem Twoje rozgoryczenie, niestety mam podobną sytuację. Nigdy nie brałam
                  kasy z funduszu, nie moge ustalić adresu ex. Nikogo nie obchodzą wspólne
                  zobowiązania jeszcze z czasów małżeństwa, a ex miał wysokie zarobki.
    • alka44 Re: Prokurator!!! 08.02.05, 13:18
      A tutaj jest wzór doniesienia do prokuratury
      www.arogancja.republika.pl/kopia_index.html
      • ninaninanina Re: Prokurator!!! 08.02.05, 13:44
        Alko, jestem z Górnego Śląska, czekam na wiadomość. Musimy pogadać smile
        • alka44 Re: Prokurator!!! 13.02.05, 22:21
          Nina, ja jestem z Mikołowa. Chodze do posłów w moim mieście. Znam wiele matek,
          ale chyba się poddały. To trwa już półtora roku (otwieranie oczu rzadzacym)
          Szczerze mówiąc, ja też już tracę nadzieję, ale jakm juz tyleludzi straciło
          czas i zdrowie, to trzeba coś robić do końca.
      • md0512 Re: Prokurator!!! 08.02.05, 20:24
        Cześć !!

Link bezpośredni:

www.arogancja.republika.pl/wzor.doc
        (kliknąć prawym klawiszem i "zapisz element docelowy jako").
        • angelka2 Re: Prokurator!!! 08.02.05, 21:49
          super bardzo mi sie to przyda wielkie dzieki!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka