Dodaj do ulubionych

krotkie pytanko

24.04.05, 15:13
Witam,
gdzie trzeba pojsc zeby zlozyc wniosek o dodatek dla samotnych matek i czy
taki dodatek jest przyznawany niezaleznie od dochodow?
Obserwuj wątek
    • maja45 Re: krotkie pytanko 24.04.05, 20:44
      Do MOPS.
      • exoda1 Re: krotkie pytanko 25.04.05, 10:12
        dziekuje za odpowiedz, ale mam jeszcze prosbe o rozszyfrowanie tego skrotu. A
        wiesz moze czy ten dodatek jest wszystkim samotnym matkom przyznawany? czy to
        zalezy od dochodow?
        • isabelka20 Re: krotkie pytanko 25.04.05, 10:40
          MOPS to Miejski Osrodek Pomocy Spolecznej.Z tego co ja sie dowiadywalam trzeba
          przedstawic dochody z roku 2002 i od wrzesnia 2004,ale w zwiazku z tym ze sama
          jeszcze nie skladalam to rowniez bede wdzieczna za potwierdzenie tych informacji.
          Pozdrawiam
          iza
          • exoda1 Re: krotkie pytanko 25.04.05, 17:13
            to moze poczekamy az ktos bardziej doswiadczony od nas zdecyduje sie
            odpowiedziecsmile
    • screen Re: krotkie pytanko 26.04.05, 20:31
      Pobieram od kwietnia zasilek rodzinny, dodatek dla samotnie wychowujacych+
      zasiłek pielęgnacyjny, więc postaram się Was uświadomić moją wiedząsmile
      W moim miescie wniosek składa się w Urzedzie Miasta w wydziale zasiłków.
      Potrzebne dokumenty ( z tego co pamietam, bo wyrzuciłam kartke):
      -zaświadczenie z U.S. o dochodach za 2002r.
      -wyrok rozwodowy z klauzulą prawomocności, kopia + oryginał (dla potwierdzenia
      zgodności)
      -akt urodzenia dziecka ( w celach zasiłkowych wydają bezpłatnie w USC)
      -kserokopia dowodu osobistego (stary str. 2-3, meldunek,chyab ta gdzie jest
      wpisane dziecko ja mialam jeszcze zmianę nazwiska po rozwodzie)
      -jesli dziecko jest niepełnosprawne kopia + oryginal orzeczenia o
      niepełnosprawności
      _zaświadczenie z zakładu pracy, ze nie pobieram zasiłków o które sie staram
      wraz z wynagrodzeniem
      Więcej nie pamietam.
      Polecam wizytę w miejscu gdzie sie w Waszym miecie składa wnioski. nie polecam
      zabierania ze soba dziecka. na miejscu wypełnia sie mnstwo formularzy i
      oświadczeń. No i zycze powodzenia. Ja złozyłam 23-go marca i wypłacili mi w
      kwietniu za marzec i kwiecień razemsmile) To było miłewink)

• exoda1 Re: krotkie pytanko 27.04.05, 09:13
        wielkie dzieki screen!!
        ale powiedz jeszcze czy sa jakies ograniczenia, a ten zasilek pielegnacyjny to
        co to? jestem bardzo poczatkujaca samodzielna mama i nie mam za bardzo czasu
        zeby czytac ustawy bo moje malenstwo jest bardzo wymagajace, moge tylko zadac
        szybkie pytaniesmile
        • screen Re: krotkie pytanko 28.04.05, 10:28
          Samotne wychowywanie dziecka oznacza wychowywanie dziecka przez pannę,
          kawalera, osobę pozostającą w separacji, orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu,
          osobę rozwiedzioną, wdowę lub wdowca, jeżeli wspólnie nie wychowuje dziecka z
          ojcem lub matką dziecka. Podana tu definicja samotnego wychowywania dziecka
          odnosi się również do opisanego wcześniej zasiłku z tytułu z tytułu samotnego
          wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych (...).

Wsparcie wypłaca się:
          - matce lub ojcu,
          - opiekunowi faktycznemu dziecka (jeśli wystąpił do sądu rodzinnego o
          przysposobienie dziecka),
          - opiekunowi prawnemu dziecka.
          Wysokość dodatku = 170 zł miesięcznie. Na dziecko z orzeczoną
          niepełnosprawnością lub znacznym stopniem niepełnosprawności dodatek
          przysługuje w wysokości 250 zł. Wsparcie nie jest przyznawane, jeżeli dziecko
          lub osoba ucząca się ma ustalone prawo do renty socjalnej lub renty.
          Kryterium dochodowe wynosi 504zł na osobę, lub
          583 w przypadku dziecka niepełnosprawnego.
          Zasiłek pielęgnacyjny otrzymujesz jesli dziecko ma orzeczernie o
          niepełnosprawności.
          • exoda1 Re: krotkie pytanko 28.04.05, 11:25
            Wielkie dzieki!!!!
            a powiedz jeszcze jak to kryterium dochodowe sie liczy, chodzi o osoby
            zameldowane w danym miejscu? czy tylko zamieszkujace? NP. ja,babcia,dziadek,moj
            brat??ojciec mojej niuski tez jest u mnie zameldowany ale tu nie mieszka...za
            to mieszka zona brata ale nie jest zameldowanasmile Czyje dochody sa brane pod
            uwage?
            pozdrawiamsmile
            • kasjo3 Re: krotkie pytanko 28.04.05, 11:57
              Cześć exoda Ty starasz się o zasiłek i chodzi o dziec(ko)i pozostające na Twoim
              utrzymaniu.Pod uwagę brane są Twoje dochody z 2002r i wg.mojej wiedzy ilość
              zameldowanych osób w domku nie ma znaczenia.I swój dochód dzielisz na siebie i
              dzieci.
              • screen Re: krotkie pytanko 28.04.05, 13:30
                Aż taka mądra to nie jestemsmile))
                sOde mnie nie wymagali żadnych informacji o osobach zameldowanych i wydaje mi
                sie to logiczne, ponieważ zasiłek jest dla mnie a nie dla rodziny
                zamieszkującej ze mną. Tak czy nie?smile)
              • exoda1 Re: krotkie pytanko 28.04.05, 17:09
                myslalam ze osoby ktore ze mna mieszkaja tez sa brane pod uwage dlatego ze moga
                pomagac finansowo, ale skoro nie sa brane to ok.
                Natomiast od 2002 roku wiele sie zmienilo, bylam jeszcze wtedy na studiach i
                pracowalam na zlecenie - czy to jest wyliczane TYLKO z tego roku, czy OD tego
                roku do teraz? Bo wtedy niuski nie bylo, troche to dziwne...
                • screen Re: krotkie pytanko 28.04.05, 17:55
                  Troche to pogmatwane, dzisiaj czytalam że od czerwca 2002 do kwietnia 2004. a
                  składałam tylko 2002 rok, mimo, ze w tedy byłam jeszcze mężatką. Chyba nie ma
                  innego wyjścia jak wybrac sie do urzedu, w którym ci wszytsko dokładnie
                  powiedzą. Pozdrawiam
                  • exoda1 Re: krotkie pytanko 29.04.05, 11:21
                    dzieki za pomoc, teraz mniej wiecej wiem na czym to polega, chyba tam
                    zadzwonie, moze telefonicznie tez udziela informacjismile

pozdrawiam
                    • dyrgosia Re: krotkie pytanko 29.04.05, 11:50
                      Dodatek dla samotnie wychowujących dzieci (170 zł na dziecko lub 250 zł na
                      dziecko niepełnosprawne) kierowany do rodzin, gdzie dochód na osobę nie
                      przekracza 504 zł lub 583 zł w rodzinach z dzieckiem niepełnosprawnym, został
                      wprowadzony 1 maja 2004 na podstawie ustawy o świadczeniach rodzinnych.

Ustawa ta znosiła Fundusz Alimentacyjny. Dodatek - jak przypomina RPO - miał
                      zrekompensować utratę świadczeń z Funduszu, tymczasem grupa uprawnionych do
                      tego dodatku już prawie dwukrotnie przerosła grupę uprawnionych do świadczeń z
                      Funduszu Alimentacyjnego. Z Funduszu Alimentacyjnego w końcu ubiegłego roku
                      korzystało 530 tys. osób, a w końcu września liczba uprawnionych do dodatku
                      sięgała 812 tys. osób.

"Oznacza to, że wystąpiła o dodatek olbrzymia rzesza rodziców, którzy dotąd nie
                      mieli potrzeby zgłaszania wobec drugiego rodzica roszczenia o realizację
                      obowiązku alimentacyjnego wobec wspólnych dzieci, a nawet - być może - tworzyli
                      nieźle funkcjonujące rodziny" - napisał rzecznik.

Zwrócił uwagę, że mimo nałożenia na gminy obowiązku przeprowadzania wywiadu
                      środowiskowego nadal nie da się ustalić, czy rodzic wychowuje dziecko samotnie
                      czy wspólnie z drugim rodzicem, gdyż ustawa nie precyzuje kryterium samotnego
                      wychowywania dziecka, które spełniałoby wymogi przyzwoitej legislacji.

Rzecznik przypomniał, że w wyniku wprowadzenia dodatku dla samotnie
                      wychowujących dzieci powstała niekonstytucyjna nierówność między rodzinami
                      pełnymi a niepełnymi. Zdaniem RPO, nie da się tego rozwiązać inaczej niż przez
                      zniesienie dodatku dla samotnych rodziców.

W ocenie RPO, okazją do przywrócenia ładu prawnego są prowadzone w Sejmie prace
                      nad obywatelskim projektem ustawy o funduszu alimentacyjnym oraz rządowym
                      projektem ustawy o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych.

: Gazeta Wyborcza

W róznych miastach jest to różnie, w niektórych wniosek składa sie w referacie
                      swiadczeń rodzinnych w urzedzie miasta, w innych w miejskim osrodku pomocy
                      rodzinie.
                      • exoda1 Re: krotkie pytanko 29.04.05, 18:22
                        Wierz mi, ze gdybysmy sie nie rozstali nie interesowala bym sie takimi
                        dodatkami mimo iz nie bylismy malzenstwem, ale skoro zaczelam byc naprawde
                        samodzielna mama to nie mam wyrzutow sumienia, skoro takie cos istnieje to
                        adresowane jest wlasnie dla takich osob jak ja.
                        Nie rozumiem tylko tego wyrazenia: "kierowany do rodzin, gdzie dochód na osobę
                        nie
                        przekracza 504 zł" Rodzina to ja i niuska? czy ktos jeszcze? Tzn MOJ dochod
                        jest dzielony na mnie i niuske i ma nie przekraczac 504 zl, tak?
                        • screen Re: krotkie pytanko 29.04.05, 22:34
                          taksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka